Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přátelství se může zrodit v každou chvíli, nezávisle na věku

Slečna Anička je dobrovolnicí ADRA v Ostravě již od roku 2018. Během covidové pandemie a zákazu návštěv začala psát dopisy seniorům. Příběh pevného přátelství mezi ženami, které od sebe dělí celé dvě generace, začal právě v této nelehké době. Anička se prostřednictvím psaní dopisů blíže seznámila se seniorkou z Domova Korýtko, s paní Barbarou. Po obnovení návštěv v domovech za ní začala docházet i osobně, a to i přes své dojíždění do školy v Olomouci. Když zrovna nemůže přijet posílá paní Barbaře dopisy nebo si telefonují. Vymýšlí a vyrábí pro ni také různé křížovky či přesmyčky.

Paní Barbara se na návštěvy dobrovolnice Aničky pokaždé těší, a proto nám napsala, co jí Anička přináší do života a jak jejich velké přátelství začalo…V životě jsem prožila vše, co se prožít dá. Dětství, pubertu, dospívání a stala jsem se dospělou ženou. Během mého života jsem poznala vše – radost, potěšení, štěstí a děti. Nechyběl samozřejmě ani smutek. Nic se nedá dělat, každý má život už předpovězený. Teď už jsem na lásku moc stará, ale přátelství se může zrodit v každou chvíli, nezávisle na věku. Už jsou to tři roky, kdy jsem v období vánočních svátků a nového roku obdržela psaní od slečny, která jako dobrovolnice pomáhá v našem domově. Posílá ji organizace ADRA. Obdržený pohled byl psaný od srdce. Měla tam uvedenou i svou adresu, a tak jsem jí odepsala, poděkovala za psaní. Netrvalo dlouho a slečna Anička se objevila v našem domova. Je to mladá slečna, studentka psychologické fakulty v Olomouci. Letos končí už pátý ročník, získá titul a postaví se na vlastní nohy. Od našeho prvního setkání se mezi námi zrodilo srdečné přátelství. Navštěvuje mě v domově každý měsíc už 3 roky, píšeme si dopisy a každou chvíli si voláme. Při setkání probíráme všechno možné, smutné i veselé chvíle, rodinné vztahy, život, osobní zážitky i výsledky ve škole. Pořád máme o čem diskutovat. Já osobně mám sedm vnoučat (4 kluky a 3 vnučky). Aničku beru jako svou 4. vnučku. Přála bych si, aby takových přátelství vznikalo v domově víc. Aničce přeji úspěšné dokončení studií a štěstí v osobním životě.Věděli jste, že až třetina lidí nad 65 let trpí pocitem osamělosti? Staňte se dobrovolníkem ADRA, podobně jako Anička, a pojďte to společně s námi změnit! Někdy stačí hodinka či dvě volného času týdně strávených povídáním, nasloucháním či krátkou procházkou a začnou se dít zázraky. Tyto jednoduché aktivity mohou zapůsobit jako zázračný lék na samotu a trápení. Ještě váháte a chtěli byste se dozvědět více? Zavolejte nám na 733 485 548 nebo vyplňte formulář na www.adraostrava.cz.



V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.