Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Beseda s průkopníkem české psychosomatiky Janem Hnízdilem ve čtvrtek v Brušperku

Zveme vás na besedu s lékařem a průkopníkem české psychosomatiky Janem Hnízdilem na téma „Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti“. 8. srpna 2024 v 18 hodin v sále ZŠ Brušperk.

Pan doktor je znám svým celostním přístupem a na toto téma napsal také několik knih. Neléčí pouze nemoc, ale člověka jako takového, řeší jeho problémy, které jsou většinou pravou příčinou nemoci.

Nemoc i zdraví jsou podle něj totiž jen dvě strany téže mince a má pro ně vlastní definici:

Zdraví je schopnost zvládat problémy každodenního života. Má-li člověk vůli je zvládat, je zdravý. Když mu vůle dochází, je mu ne-volno, a když už je zvládat ne-může, je ne-mocný.

Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, v jakých rodinných, partnerských, pracovních a společenských podmínkách žije. Informace, že ve svém životě dělá nějakou chybu nebo žije v podmínkách, jež poškozují jeho zdraví.

„Nejlepším psychosomatikem jste Vy sami“, říká. „Když se objeví zdravotní problém, zastavte se a zamyslete, na jakou chybu Vás tělo nemocí upozorňuje. A když se Vám to nepodaří, hledejte lékaře, který bude zvědavý. A bude ho zajímat nejen Vaše nemoc, ale i životní příčiny, které k ní vedly“. „Zázraky nedělám. Pacientovi vysvětlím, co dělá v životě špatně a poradím, co má změnit, aby se uzdravil," říká s oblibou.

Po besedě proběhne autogramiáda.
Jako hudební doprovod vystoupí skupina Pokustone z Hukvald.
Vstupenky si můžete zakoupit za 290,- Kč v předprodeji v informačním centru na náměstí v Brušperku nebo on-line: https://centrum-elden.cz/aktua...

V případě volné kapacity budou vstupenky za 330,- Kč k dispozici i na místě v den konání akce.

8.8. 2024 18:00

Sál ZŠ Brušperk.
Místo konání bude včas upřesněno dle zájmu.

Znáte desatero lékaře, které sepsal MUDr. Hnízdil?

1. Nevěřte slepě lékařům. Naslouchejte signálům těla. Nemocí vám hlásí, že tímto způsobem už dál žít nemůžete.
2. Převezměte zodpovědnost za vlastní zdraví. Nespoléhejte na zázraky medicíny. Restart už se nemusí podařit.
3. Žádná instituce vám klidné stáří nezajistí. Pečujte o své rodiče. Vychovávejte děti k tomu, aby pečovaly o vás.
4. Nespoléhejte na peníze. Udržujte dobré vztahy rodiny a přátel. Mějte rádi nejen sebe.
5. Zkuste žít alespoň jeden den bez elektrospotřebičů. Pokud kolaps nastane, budete připravení.
6. Neposlouchejte projevy politiků. Šíří zdraví nebezpečné negativní emoce. Když se objeví na televizní obrazovce, přepněte na přírodovědecký program.
7. Chraňte životní prostředí jako sami sebe.
8. Práce, která přináší uspokojení vám a prospěch co největšímu počtu lidí, je nejzdravější.
9. Zdravá strava sama o sobě nestačí. Neméně důležité je kdy, jak a s kým si jídlo vychutnáte. Občasný půst vám jen prospěje.
10. Sportujte pro radost. Nehoňte se. Stejně se nedohoníte.



MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Výstavba třídicí linky komunálního odpadu v Havířově začne příští rok, nyní probíhá průzkum podloží

V Havířově začne v příštím roce výstavba třídicí linky na komunální odpad. Pomocí penetrace a vrtů se nyní zkoumá podloží pro založení základů a zjišťuje se i stav podzemních vod.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Rekonstrukce budovy E ostravské "filozofie" je dokončena. Vyšla na 200 milionů korun

Po 6 letech je hotovo. Filozofická fakulta Ostravské univerzity slavnostně otevřela zrekonstruovanou budovu E na třídě Čs. legií v centru Ostravy. V novém akademickém roce tak nabídne moderní zázemí pro studenty, vyučující i pracovníky děkanátu.

Butovická se s požárem vyrovnala, školáky tu přivítali

Začal nový školní rok. Slavnostně jej mohli prožít i žáci základní školy na Butovické ulici, která celé prázdniny likvidovala následky červnového požáru.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.

SDH Muglinov uspořádal soutěž o putovní pohár, místní hasiči jej budou muset vybojovat zpět

Poslední prázdninový den patřil ve Slezské Ostravě dobrovolným hasičům. Muglinovský sbor uspořádal už tradiční hasičskou soutěž o ceny i putovní pohár. Ten letos bohužel ve Slezské Ostravě nezůstane a místní hasiči si jej budou muset příští rok vybojovat zpět.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gigafactory potřebujeme, nejsem ale přesvědčen, že Dolní Lutyně je ta nejlepší lokalita, říká Josef Bělica, lídr hnutí ANO v MS kraji

Podle lídra hnutí ANO v MS kraji Josefa Bělici je klíčovým problémem regionu absence absolutně připravené velké průmyslové zóny pro strategického investora.

Potřebujeme si získat srdce mladých, aby tady zůstali, říká Radek Kaňa (ODS), lídr SPOLU

Podle lídra koalice Spolu Radka Kani je možné mladé lidi v kraji udržet podporou školství, reakcí na poptávku firem po zaměstnancích a také podporou příchodu velkého investora do MS kraje.

Rychlé dopravní spojení může být motivátorem pro bydlení v MS kraji, říká Zuzana Klusová (Piráti)

Pro Piráty v MS kraji je hlavním tématem letošních krajských voleb doprava. Rychlovlaky jsou podle nich obrovskou příležitostí. Podle lídryně Zuzany Klusové chtějí Piráti zlepšit i regionální síť.

Mladým lékařům by pojišťovny neměly automaticky dávat licenci, říká Jan Síla (SPD)

Podle lídra SPD J. Síly by zdravotní pojišťovny měly dávat lékařům po škole licenci jen tehdy, pokud budou chtít pracovat “na pojišťovnu”.