Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ČPZP už letos vrátila na přeplatcích za léky přes 57 milionů korun, o 13,5 milionu více než loni

Celkem 57,4 milionu korun vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) svým klientům, kteří během první poloviny letošního roku překročili zákonem stanovený limit za doplatky na léky. Přeplatek obdrželo přes 57 tisíc klientů pojišťovny. Loni za stejné období tyto přeplatky dosahovaly v souhrnu 43,9 milionu korun, přičemž pojištěnců, kterým se vracely peníze za léky, bylo zhruba 46 tisíc.

„Nárůst přeplatků souvisí mimo jiné s vyššími počty diabetiků a rozšířením nových léčiv na diabetes. Vnímáme, že tato nová léčiva mají na přeplatcích stále silnější podíl,“ uvádí mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Pojišťovny vracejí přeplatky od roku 2008, a to čtyřikrát do roka za každé kalendářní čtvrtletí. Přeplatky za 2. čtvrtletí se posílají v srpnu, kdy jenom ČPZP rozeslala sumu 41,7 milionu korun svým přibližně 52 400 pojištěncům. O rok dříve, v srpnu 2023, dostalo přeplatek za druhý kvartál téměř 42 500 pojištěnců, přičemž se jednalo celkově o 32,8 milionu korun. Částka nad limit je vyplacena na bankovní účet pojištěnce, pokud ho má u ČPZP zaregistrovaný, nebo se posílá složenkou na evidovanou adresu. O chystaném vrácení přeplatku jsou klienti informování dopisem.

Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit pro dospělého člověka je zákonem stanoven na 5000 Kč. Pro děti do 18 let a pro seniory nad 65 let činí 1000 Kč. U pojištěnců od 70 let a invalidních důchodců, kteří svou invaliditu doložili zdravotní pojišťovně, je 500 Kč.

Výši přeplatků hlídá pojišťovna, ale pokud lidé chtějí, mohou si své výdaje za léky zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis z účtu jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti ČPZP mohou dostat kdykoli, pokud si zřídili přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhli aplikaci Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.



ON-LINE: Zatopené domy, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 22:02, vydáno včera 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vydatný déšť zvedá hladiny řek v celém Moravskoslezském kraji. Několik měst a obcí hlásí řadu zaplavených lokalit. Na některých místech byla z bezpečnostních důvodů nařízena i evakuace obyvatel. Lidé opustili své domy i samovolně. Někteří to ale odmítají. V Moravskoslezském kraji má napršet v úhrnu až 300 milimetrů srážek, což je v přepočtu 300 litrů na metr čtvereční.

Lidé v obavách sledují hladiny toků, některé už jim zaplavily domy

Lidé v záplavových územích v Moravskoslezském kraji mají velké obavy z toho, co přinese noc na neděli. Po celou sobotu přicházeli k tokům a sledovali, jak hladiny stoupají. V Petrovicích u Karviné je zaplaveno několik desítek domů. Lidé se museli evakuovat do bezpečí. Podle místních je situace horší, než v roce 1997.

Sousedé vytáhli starší ženu z hořícího bytu ve Frýdku-Místku

Dnes 20:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pátek v noci ve Frýdku-Místku u požáru bytu ve 4. nadzemním podlaží. V péči záchranářů skončili čtyři lidé. Jednu ženu vytáhli z hořícího bytu sousedé. Následně jí pomohli policisté a strážníci. Škoda je půl milionu korun.

Některé ulice v Havířově jsou zcela neprůjezdné, na magistrátu zasedl krizový štáb

Dnes 19:05 | Havířov | Bára Kelnerová

V sobotu 14. září odpoledne opět zasedl krizový štáb ORP města Havířova a byla zhodnocena aktuální povodňová situace. Řeka Lučina se na několika místech vylila z koryta. Některé ulice jsou zcela neprůjezdné. Radnice vybízí k opatrnosti.

Obce Bruntálska už se potýkají s vodou a začínajícími záplavami

Na Bruntálsku sledují vodohospodáři i vedení obcí zejména situaci kolem řeky Opavy. V nejvíce postižených obcích v roce 97, Zátoru a Nové Heřminovech už nyní hrozí přetékají koryta řeky a voda se začíná vylévat po okolí.

Voda se v sobotu vylila z koryt menších toků, některé silnice jsou uzavřené

Zaplavené silnice, podjezdy zahrady a také sklepy domů, garáže a další objekty. V sobotu ráno a dopoledne začala velká voda škodit i v Moravskoslezském kraji. V plném nasazení jsou hasiči i správci komunikací. Některé silnice musely být uzavřeny.

V Novém Jičíně byl jako první na trojce potok Rakovec

Dnes 16:42, vydáno dnes 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Hladina toků stoupá i v Novém Jičíně. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen jako první na Rakovci, po poledni i na Jičínce, Zrzávca a Grasmance. Zasedá povodňová komise.

V Karviné jsou některé komunikace dočasně neprůjezdné

Dnes 12:49 | Karviná | Monika Danková

Dočasné uzavírky jsou momentálně platné na ulici Studentská, Těreškovova u kruhového objezdu poblíž Dubiny a také u zimního stadionu ve Fryštátě.

Nemocnice v Havířově začala operovat pacienty speciálním robotem

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Hosté ve studiu: Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000

Dny NATO proběhnou 21. – 22. září na Letišti Leoše Janáčka

Obce Bruntálska se připravují na případnou velkou vodu

Obce na Bruntálsku se připravují na možnost záplav. Ve všech již zasedly povodňové komise a koordinovaly svou činnost se složkami IZS, správci toků, hygienou a dalšími. Vzhledem k tomu, že před polednem začalo na celém území i pršet, starostové sledují i zvyšování hladin potoků a řek.

Nemocnice v Havířově jako první krajské zařízení operuje pomocí robota

Nemocnice v Havířově je prvním krajským zařízením, které může operovat pacienty pomocí robotického systému Da Vinci. Díky této technologii mohou chirurgové provádět operace s větší přesností a menším rizikem komplikací.

Krnovská nemocnice vyhrála celostátní projekt Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024

Včera 10:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice slaví mimořádný úspěch na celostátní úrovni. Ve čtvrtek 12. září byla nezávislou auditorskou komisí vyhodnocena jako vítěz projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2024.“

Hladiny řek stále stoupají, Povodí Odry snižuje odtok z přehrad

I když už od čtvrtka na celém území kraje prší, situace byla v pátek relativně klidná. Vodohospodáři připravili přehrady na velkou vodu a začali odtok snižovat. Podle meteorologů pravděpodobně přijde v sobotu a neděli až stoletá voda a na některých místech se dají očekávat nejvyšší stupně povodňové aktivity. Největší srážky spadnou v Jeseníkách.

Olympiáda dětí a mládeže produkuje reprezentanty a olympioniky

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je elegantní rys. Slavnostní představení maskota se uskutečnilo v Campusu Ostravské univerzity a odtajnily se i další podrobnosti akce.