Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Patnáctý ročník soutěže Lipová ratolest se uskutečnil v Ostravě-Třebovicích

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Zlatou medaili získali budoucí zahradníci ze Střední odborné školy Jarov

Vysadit alej z javorů, živý plot z keřů, trvalkové záhony, vydláždit plochu pro lavičku a vše korunovat položením kobercových trávníků. Takové bylo zadání, které pro deset čtyřčlenných družstev připravila projektantka Magda Cigánková. Spojením dokončených soutěžních ploch vznikl základ parku při ulici Kozinova, který vytvoří atraktivní vstup do ostravských Třebovic. Park v následujících týdnech dokončí technici a zahradníci z Ostravských městských lesů a zeleně, kteří již před zářijovými dešti urovnali terén, vytyčili cesty a osadili je kovovými obrubami. Vynikající přípravu staveniště si jak soutěžící, tak jejich pedagogové velice pochvalovali.

Po tři dny soutěžící bedlivě sledovali a hodnotili členové odborné poroty složené převážně z majitelů zahradnických realizačních firem, členů pořádajícího Svazu zakládání a údržby zeleně. Zlatou medaili získali žáci druhého ročníku učebního oboru zahradník ze Střední odborné školy Jarov. Jejich výsledek potěšil kromě samotných soutěžících i zástupce ředitele pro odborný výcvik Eduarda Chvostu. „Umístění si velice vážíme, protože soutěž Lipová ratolest je nejtěžší soutěží v zahradnickém oboru. Naši zástupci se se svými učiteli odborného výcviku na soutěž připravovali, od studia projektu až po vlastní realizaci.“ Vyzdvihl také soustavnou činnost pořádajícího profesního sdružení, které touto soutěží ukazuje školám, jaké jsou standardy oboru a co by měli jejich absolventi umět a znát, aby se uplatnili v praxi.

Stříbrnou medaili si odvezli obhájci loňského vítězství z Českých Budějovic. „Na soutěži si vyzkoušíme i věci, ke kterým se ve škole běžně nedostaneme, jako třeba dláždění z žulových odseků nebo pokládání kobercových trávníků“, hodnotí letošní ročník loňští vítězové. O bronzové medaile se podělili zástupci střední školy v Rajhradě a v Kopidlně. Všichni soutěžící si odnesli hodnotné věcné ceny, ručně kované nářadí Krumpholz, dar firmy Chlebiš s.r.o. Novinkou letošního ročníku bylo předání cen nejen soutěžícím, ale i školám. Firma Agrocar, která Lipovou ratolest podporuje každoročně, jim věnovala přístroje, které mohou využít jak při výuce, tak při údržbě areálů či mechanizace.

„Soutěž Lipová ratolest je bezprecedentní a velmi krásnou ukázkou spolupráce města, podnikatelů a škol v oboru zahradní a krajinářské tvorby, který dokáže nabídnout společnosti postupy a řešení, jak reagovat na klimatickou změnu,“ shrnul poslání soutěže Rostislav Ivánek ze společnosti Ivánek-Zeman, hlavního partnera soutěže.

Poněkud kritičtější ke školám byl Tomáš Korner, majitel další partnerské firmy Zahradnictví KORNER®, který se domnívá, že přestože se jednalo už o patnáctý ročník soutěže, která má prověřit především praktické dovednosti účastníků, nejsou absolventi zahradnických škol dostatečně připraveni na dnešní reálnou situaci v oboru zahradní a krajinářské tvorby. „Domnívám se, že i učitelé by se měli pravidelně vzdělávat a navštěvovat moderní zahradnické provozy“, dodal. Právě kvůli tomu se snaží Svaz zakládání a údržby zeleně nabízet školám spolupráci, což se zejména v případě Střední zahradnické školy v Ostravě daří a její studenti chodí na praxe do místních členských firem.
Soutěžící, které školy vyslaly do Ostravy však své dovednosti prokázali a výsledkem bude nový park odcloněný od rušné ulice alejí a výsadbou keřů. „Park nabídne příjemné prostředí pro všechny věkové skupiny a povede obyvatele k environmentálnímu myšlení,“ uvedla krajinářská architektka Magda Cigánková.“

Výsledky soutěže

Zlatá medaile

Střední odborná škola Jarov

Karel Johánek, Karolína Kubištová, Tereza Nocarová, Ondřej Ženíšek

Stříbrná medaile

Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola České Budějovice

Šárka Černá, Markéta Biňovská, Jan Minář, Anežka Marie Benešová

Bronzová medaile

Střední zahradnická škola Rajhrad

Adam Kučera, Daniel Lažnovský, Vojtěch Radkovič, Vítězslav Voříšek

Bronzová medaile

Střední škola zahradnická Kopidlno

Sebastian Kubíček, Markéta Krejčová, Jakub Verecký, Anna Hačecká



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Dnes 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Vrátní

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 20 160 Kč/měsíc

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.