„Samostatnou kapitolou, která bavila turisty přinejmenším stejně jako zábava v pivovárcích, byly dvě soutěže: O nejlahodnější pivo Beskyd 2024 a O nejlepší tradiční pokrm Beskyd 2024,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Destinační management turistické oblasti Beskydy – Valašsko Monika Konvičná. V klání osmi zapojených pivovarských zařízení zvítězila produkce Pivovaru Ogar z Kunčic pod Ondřejníkem. Na druhou příčku lidé postavili Beskydský pivovárek Ostravice. Třetí skončil jediný z velkých pivovarů v soutěži, a to Pivovar Radegast Nošovice, který díky svému ikonickému názvu k Beskydům neodmyslitelně patří.
Ocenění za nejlahodnější pokrm tradičně podávaný mezi beskydskými kopci si odnesl Pivovar Ogar za trhané vepřové koleno v domácí housce. Druhé místo mlsní návštěvníci Beskyd přisoudili trhané kachně v bramborové lokši s červeneým zelím s povidly a perníkem, která se vaří v Beskydském pivovárku. Třetí místo si odnesl Rožnovský pivovar z Rožnova pod Radhoštěm, kde lidem nejvíce chutnala marinovaná žebra.
Projekt Beskydská pivní stezka, pod kterým je, stejně jako pod oběma gastrosoutěžemi, podepsán Destinační management turistické oblasti Beskydy – Valašsko propojuje turistické trasy, cyklostezky a tipy na výlety se zastavením v pivovarech i minipivovarech v Beskydech, kde se čepují zajímavé pivní speciály. Třeba piva, která v Rožnovském pivovaru zrála několik měsíců s dubovým dřevem macerovaným v rumu či whisky, nebo pivo s maracujou z minipivovaru Ogar či mok s mangem z Pivovárku Morava. Nechybí ani zajímavá nealko piva, jako je například Dragon Fruit & Red Orange Beskydského pivovárku.
Cílem Beskydské pivní stezky je zatraktivnění Beskyd pro turisty, ale i rozšiřování akcí, které se s pivem spojují a lákají i ty, kteří by jinak za turistikou do Beskyd nevyrazili. Pivovárky proto nepoleví v nabídce ani v zimě a v příštím roce. Na zimu připravují silnější piva, jako je například „Štědroň“ v Pivovaru Koníček nebo vícestupňová piva, která se čepují napříč celou stezkou, například i v kopřivnickém Pivovaru Polivar, kde mimo jiné najdete svrchně kvašenou patnáctku. Minimálně dva pivovary už také chystají pivní novinky – Beskydský pivovárek na přelom roku, Morava na sezónu 2025.
„Lidé se mhou těšit také na spoustu krásných akcí. Od Mikuláše, přes pivovarské zabíjačky až po velikonoční jarmark, retro víkend s oslavou MDŽ a další aktivity připadající na zimu a jaro. Pak už navážou vyhledávané tradiční akce, jako je třeba Pivobraní v Novém Jičíně, kam se sjíždí tři desítky řemeslných pivovarů z celé ČR se zhruba 130 druhy piva. Opakovat se bude I Pivopění ve Frýdku-Místku v areálu historické textilky Slezan,“ upozornila ředitelka destinačního managementu Konvičná. Beskydská pivní stezka podle ní stejně jako letos návštěvníky povede nejen do hor, ale i k historickým místům a lokálním zajímavostem Beskyd.
Každá trasa na pivní stezce, která je celá přehledně popsaná i se všemi podrobnostmi a mapami na www.beskydyportal.cz, zahrnuje i nejbližší ubytování na trase. Takže si při plánování pobytu v Beskydech mohou návštěvnicí vybírat výlety a podle toho, jaký výlet zvolí, pak vyberou i ubytování. Nejlépe ubytování s Beskydy Valašsko Card, která je nabitá výhodnými vstupy na atraktivity, památky, do aquaparků a podobně. Do Beskydy Valašsko Card postupně přibývají další turisticky atraktivní místa, jako je Valašské muzeum v Přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Bobopark na Čeladné nebo Památník Josefa Kaluse v Čeladné, kde je mimo jiné nádherná obecní škola.