Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Mladí umělci na Slezskoostravském hradě

Studenti Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě vystoupí 13. června s originálním repertoárem na Slezskoostrav­ském hradě. Přijďte se podívat, co dokážou vítězové soutěží a mistři svých uměleckých oborů.

Vítězové mezinárodních soutěží v klasickém i moderním tanci v Austrálii, ve hře na tubu nebo na lesní roh. Vítěz ČR ve stylu Electric boogie. Rej bubeníků či Žhavé kubánské rytmy u kovářské výhně. Písničky Karla Kryla, Komáři se ženili nebo část úspěšného divadelního představení Kytice. Takto různorodý program v režii mladých umělců můžete shléhnout 13. června na Slezskoostravském hradě.

Festival zahájí Žesťové kvinteto JKGO, které odehraje slavnostní fanfáry. V Dechové harmonii JKGO si můžete poslechnout i Jiřího Krále, který letos na mezinárodní soutěži v Brně vybojoval první místo v kategorii v oboru tuba. "Tuba dokáže prakticky všechno, co ostatní nástroje. Je škoda, že ji lidé znají spíše jako doprovodný nástroj, její zvuk je přitom tak kouzelný," říká Jiří Král, student 4. ročníku.

V komorním sále Slezskoostrav­ského hradu studenti odehrají představení, které pojmenovali "Vážně i nevážně", a chvíli potom se na hlavním pódiu objeví opravdová lahůdka: Cimbálová muzika bez cimbálu. Komorní orchestr JKGO odehraje část z díla Evangelium podle houslí od skladatele Pavla Helebranda. Jde o jednovětou, 25 minut dlouhou skladbu, variaci na lidové písně. Ve vystoupení zazní písničky jako Komáři se ženili, Ej, padá, padá rosička nebo Putovali hudci.

„Třeba písnička Komáři se ženili, je hodně zvukomalebná. Chvíli je to klasická píseň, chvíli v ní muzikant vyluzuje na nástroj bzučení komárů. Pak pleskne, jako by zabil komára, komár ale uhne a začne muzikanta otravovat. Nakonec ho muzikant zabije, k tomu hraje smuteční hudba za zemřelého komára - na půdorysu známé písničky Komáři se ženili," vysvětluje pedagog a dirigent Petr Šumník. S úsměvem připomíná, že jde o děj koncertního a ne divadelního provedení.

V poledne přijde Polednice. Na hradní terase u jeskyňky vystoupí mladí herci - Tereza Starostková a Ivo Sedláček. Polednice pochází z úspěšného divadelního představení Kytice, které získalo ocenění Nejlepší inscenace na osmém ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně. Ivo Sedláček tam navíc získal Cenu pro mladého začínajícího herce.

Až odejde Polednice, můžete si zavzpomínat na Karla Kryla. Poctu mu složí studenti 1. ročníku oboru dramatické umění za doprovodu kytary. A hned po nich vystoupí Max a Moritz - jejich spolužáci s posluchači dechového oddělení. "Jde o vtipné verše autora Wilhelma Bushe, ke kterým Jan Koetsier zkomponoval muziku," popisuje Věra Vojtková, která na konzervatoři vyučuje jevištní mluvu a umělecký přednes.

Přesně v jednu hodinu odpoledne bude hrad ve víru tance! Na hlavním pódiu vystoupí studenti, kteří nás provedou lidovými tanci, modernou i klasikou. Mezi účinkujícími budou také Filip Staněk a Patrik Ulman.

Patrik Ulman letos zvítězil v Brně na Mistrovství České republiky Game Over ve stylu Elektrick boogie. Jeho spolužák Filip Staněk se nedávno vrátil z Austrálie, kde se zúčastnil mezinárodního tanečního mistrovství. Kdekomu tam vytřel zrak, když si domů přivezl dvě zlaté medaile. Soutěžil v kategorii Open Age a získal dvakrát 1. místo v oboru klasický tanec a moderní tanec. „Každému vyhovuje něco jiného. Já odmalička tancuju. Baví mě to, a že se to líbí i jiným lidem, to je docela dobré plus," směje se Filip Staněk. Kromě tance studuje i herectví a hostuje v několika představeních - v baletu, činohře i v opeře. Vidět ho můžete třeba ve Stvoření světa, v Nebezpečných vztazích či ve Figarově svatbě.

"Dostaveníčko s Dvořákem", tak se jmenuje vystoupení Komorní harmonie JKGO, do které zasedne i Mikuláš Koska. Na mezinárodní soutěži v Brně letos vybojoval první místo ve druhé kategorii v oboru lesní roh.

„Mikuláš je mimořádně talentovaný. Od prvního ročníku byl velice úspěšný, dokonce už na základní umělecké škole se stal vítězem České republiky na soutěži v Uničově. Ovšem největších úspěchů dosáhl v posledních dvou letech. Jednak v celorepublikové soutěži konzervatoří, jednak na mezinárodní žesťové soutěži v Brně, kterou v posledních letech pořádá Visegrádská čtyřka. Všude slaví mimořádné úspěchy. Mikuláš je vynikající hudebník," myslí si pedagog Karel Doležil.

Po Komorní harmonii nás čeká Kytarová čtvrthodinka, Rej bubeníků či Žhavé kubánské rytmy u kovářské výhně, kde zahrají akordeony. V šest hodin večer nám studenti představí "Ženu v trysku století" - divadelní představení studentů 3. ročníku oboru dramatické umění. "Jde o úsměvnou komedii Z. Podskalského, která je jakýmsi průvodcem v dějinách ženského putování k nadvládě nad mužským pokolením," vysvětluje Věra Vojtková, učitelka jevištní mluvy.

Po dvacáté hodině se těšte na pravý a nefalšovaný jazz!

PROGRAM:
10:00 Zahájení - slavnostní fanfáry - Žesťové kvinteto
10:15 Tak trochu jinak - Dechová harmonie
11:00 Vážně i nevážně - KomoraCzech
11:30 Cimbálová muzika bez cimbálu - Komorní orchestr
12:00 Je poledne, tak dáme Polednici (výběr z představení Kytice)
12:20 Pocta K. Krylovi - 12 básniček na zrcadlo
12:40 Jan Koetsier, Wilhelm Bush: Max a Moritz - melodram
13:00 Hrad ve víru tance
14:00 Dostaveníčko s Dvořákem - Komorní harmonie
14:20 Kytarová čtvrthodinka
14:40 Cimbál nefolklórně
15:00 To jste ještě neslyšeli, nebo možná ano - bicí oddělení a hosté
17:20 Žhavé kubánské rytmy u kovářské výhně - Akordeonový soubor
17:40 Rej bubeníků
18:00 Z. Podskalský: Žena v trysku století (divadelní představení)
20:00 Jazz po dvacáté - Big band Kulaté krychle



Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Pokrývači

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.