Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský energetický klastr (MSEK) úspěšně ukončuje projekt v rámci operačního programu Podnikání a inovace

Realizace projektu Rozšíření činností energetického klastru a posílení spolupráce mezi firemním sektorem, vědecko-výzkumnými a vysokoškolskými institucemi v rámci operačního programu Podnikání a inovace, Spolupráce - Klastry probíhala v období 1.8.2009 - 31.7.2012.

3 roky úspěšné práce je završeno

Realizace projektu Rozšíření činností energetického klastru a posílení spolupráce mezi firemním sektorem, vědecko-výzkumnými a vysokoškolskými institucemi v rámci operačního programu Podnikání a inovace, Spolupráce - Klastry probíhala v období 1.8.2009 - 31.7.2012.

Rozpočet projektu ve výši 19.761 tis. Kč byl založen na více zdrojovém financování, které spočívá ve využití dotace z programu OPPI, Spolupráce - Klastry (60%) a privátních zdrojů členů klastru (40%).

Hlavním cílem projektu bylo inovovat a dále rozvíjet energetický klastr o aktivity, které zlepšují podmínky pro podnikání v energetickém průmyslu a posilují spolupráci mezi firemním sektorem, výzkumnými a vysokoškolskými institucemi. Rozvoj činností energetického klastru zvýší inovační potenciál a upevní kooperační vazby mezi jednotlivými členy klastru, které zvyšují jejich konkurenceschopnost.

„Našimi hlavními partnery v celém projektu byli mimo jiné VŠB - TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, společnosti Dalkia, OKD, ČEPS a mnohé další. Jsou to lídři a klíčoví hráči na českém energetickém trhu. Spolupráce s nimi si velmi považujeme," uvedl Ing. Zdeněk Duba, president MSEK.

Hlavním těžištěm projektu byla podpora synergií mezi energetikou a průmyslovým sektorem a podpora výchovy k energetickým úsporám.

Od měření dopadů na životní prostředí, přes výchovu k energetickým úsporám až po „Energeticky nezávislý kraj"

Založení diagnostické laboratoře Energetického klastru

Vznik laboratoře ve spolupráci s VŠB - TU Ostrava - Výzkumným energetickým centrem podporoval rozvoj vědy a výzkumu v oblasti energetiky. Laboratoř se zabývá především výzkumem obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, energetickou náročností zařízení a diagnostikou spalovacích a zplyňovacích procesů. Diagnostická laboratoř disponuje unikátním zařízením pro výzkumné a vývojové aktivity klastru jako např.: měřící a odběrová aparatura pro analýzu odpadního plynu ze spalovacích procesů a analyzačními přístroji pro měření základních složek plynných emisí ze spalovacích zdrojů a dalších složek emisí ve výši 6.750 tis. Kč.

Výsledky budou šířeny prostřednictvím nových technologií, inovativních postupů, které budou prezentovány v odborných studiích, na konferencích a seminářích, prostřednictvím informačního portálu klastru.

Výroba 3 energií najednou

MSEK ve spolupráci se svými členy inicioval vznik experimentálního pracoviště pro výzkum v oblasti zvyšování účinnosti energetických zařízení v provozovně klastru v Zubří. Toto pracoviště se bude zabývat problematikou zvyšování efektivnosti provozování energetických zdrojů. Projekt je rozdělen na 2 fáze. V první se zaměřujeme na vytvoření výzkumného pracoviště a instalaci systému trigenerace (kombinovaná výroba tepla, chladu a elektřiny). Ve druhé fázi bude funkční systém trigenerace doplněn o vodíkový generátor.

"Instalací tohoto doplňkového zařízení budeme moci zvyšovat účinnost trigenerační jednotky," uvedl Duba.

Hodnota zakázky je 7.100 tis.Kč bez DPH.

Propagace využívání obnovitelných zdrojů a prezentace společných výsledků činnosti

Hlavním cílem projektu je zajištění propagace činnosti Energetického klastru a posílení informovanosti široké veřejnosti o využívání obnovitelných energetických zdrojů.

Moravskoslezský energetický klastr je nositelem projektu Energeticky nezávislý kraj. Cílem první fáze je zmapovat zdroje energií, stávající a budoucí energetickou potřebu a navrhnout novou energetickou koncepci s ohledem na budoucí rozvoj MS kraje. V druhé fázi bude probíhat řízení projektu (kontrola, hodnocení a aktualizace).

„Zapojením strategických partnerů, jako je OKD pro oblast zdrojů energie, Dalkie ČR jako leadera v kogeneraci, VŠB-TUO, Výzkumného energetického centra zkoumajícího dopady znečištění ovzduší na lidské zdraví a dalších výzkumných organizací, které budou řešit strategickou bezpečnost energetických zdrojů, a společnosti ČEPS pro oblast přenosových sítí, chceme vytyčit koncepci v oblasti energetiky pro MS kraj," uvedl Duba.

Ve spolupráci se společností VUPEK - Ekonomy, spol. s r.o. byla zpracována Bilanční energetická studie Moravskoslezského kraje, která je rozčleněna do několika kapitol: surovinová a energetická základna MSK, vývozy a dovozy černého uhlí a koksu do a z ČR, spotřeba zdrojů energie v MSK, emisní bilance MSK, SWOT analýza energetického hospodářství v MSK a závěry studie.

V červnu proběhla konference k projektu Energeticky nezávislý kraj za účasti představitelů největších průmyslových společností v Moravskoslezském kraji. Cílem je vytvořit regionální energetickou koncepci, která by státní správě ve spolupráci s průmyslovou sférou a dodavateli energií umožnila ovlivňovat vývoj regionální energetiky.

Vize MSEK

Do 10 let zajistit pro Moravskoslezský kraj, jakožto druhý nejvyspělejší průmyslový pól v České republice, energetickou soběstačnost v souladu se zásadami trvale udržitelného rozvoje.

Cíle klastru

• Cílem MSEK je spolupráce na energetické koncepci státu a podpora implementace legislativy EU do legislativy ČR.
• Cílem MSEK je podpora využívání obnovitelných zdrojů energie a propagace a výchova k energetickým úsporám.
• MSEK podporuje malé a střední podnikání v regionu stejně jako synergie mezi energetikou, zemědělstvím a lesním hospodářstvím.
• Výzkum a vývoj v oblasti energetiky a životního prostředí je pro MSEK prioritou.
• MSEK bude aktivně spolupracovat při řešení problematiky využívání druhotných zdrojů energie v Moravskoslezském kraji k energetickým účelům.
• MSEK se bude podílet na zvyšování energetické gramotnosti zejména mladých lidí.



V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Dnes 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.