Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Společnost Opavia, škola Dakol i Colours of Ostrava pomáhají zviditelnit region

Sedmi oceněným tleskal plný kongresový sál hotelu Mamaison Business & Conference Hotel Imperial Ostrava 12. prosince 2012 na tradičním vánočním koncertě Region pro sebe, který letos už potřinácté pořádalo Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

Osobnosti, firmy a instituce vybrali představitelé Sdružení pro rozvoj MSK a Krajské hospodářské komory MSK jako ty, jež pomáhají zviditelnit a rozvíjet region.

V kategorii podnik dostaly ocenění za přínos k rozvoji Moravskoslezského kraje společnosti STEELTEC CZ, Třinec a Opavia - LU, závod OPAVIA.

„Bez našich zaměstnanců bychom toto ocenění nedostali. Velice si ho vážíme a je to pro nás závazek," řekl jednatel společnosti STEELTEC CZ Rostislav Zabystrzan. Stejně reagoval ředitel závodu Opavia Slavomír Pudiš.

Ve skupině vzdělávací instituce a výzkumné organizace ocenění převzaly organizace RPIC-ViP Ostrava a Vyšší odborná škola DAKOL a střední škola DAKOL. „Děkujeme a slibujeme, že se budeme snažit dál," uvedl ředitel vzdělávací, poradenské a inovační společnosti RPIC-ViP Ostrava Zdeněk Karásek.

V kategorii úspěšná akce v kraji vybrala porota Colours of Ostrava. „Vážím si toho a těší mě, že Colours of Ostrava městu prospívá, protože v době jeho konání jsou mimo jiné hotely v Ostravě plné a obchodníci mají tržby jako o Vánocích," poznamenala ředitelka věhlasného hudebního festivalu Zlata Holušová.

Ve skupině města a obce a neziskový sektor byla oceněna Fakultní nemocnice Ostrava a obec Horní Suchá, kde díky iniciativě jejího vedení se proměnil starý zavřený důl na moderní průmyslovou zónu. „Vize takových lidí jako je prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš nás přiměly se do projektu pustit," uvedl místostarosta Horní Suché Josef Žerdík.

Mimořádné ocenění si potom odnesli šestinásobný vítěz rally Paříž Dakar Karel Loprais a Marcela Rotter za unikátní projekt TROFEO NIKE na podporu cestovního ruchu v České republice spojený s historickými vozidly.

„Letošní návrhy oceněných vycházely především z okruhu členské základny Sdružení a Komory, ve kterých působí několik stovek podniků a institucí. Návrhy byly postupně hodnoceny a zužovány a výsledek potvrdilo představenstvo Krajské hospodářské komory MSK a Výkonná rada Sdružení pro rozvoj MSK," vysvětlil prezident Sdružení pro rozvoj MSK Pavel Bartoš s tím, že vítězové v jednotlivých kategoriích nepatří striktně k největším, či nejziskovějším společnostem a institucím. Jsou to subjekty, které jsou známé, respektované a není pochyb o jejich kladném vlivu na své okolí a Moravskoslezský kraj. Předseda představenstva Krajské hospodářské komory MSK Jan Březina doplnil:„Ocenění by si zasloužili všichni, kteří v dnešní nelehké době zaměstnávají lidi a plní si své povinnosti, bez nich by se náš kraj nemohl rozvíjet."

Sál tleskal také Pavlu Vítkovi, bývalému viceprezidentovi, a Miroslavu Fabianovi, bývalému generálnímu řediteli, za jejich dlouholetou práci pro Sdružení. Oba letos ve svých funkcích skončili. „Je za nimi kus práce, patří jim za to velký dík. Oba stáli u zrodu řady koncepcí infrastrukturních projektů například Slezského kříže," připomněl Pavel Bartoš.

Na koncertě udělil cenu „Díky - Srdce na dlani" Rotary Club Ostrava International Občanskému sdružení Modrý Motýlek Ostrava, Základní a mateřské škole Motýlek Kopřivnice a Soukromé základní škole pro žáky s více vadami Ostrava za jejich nezištnou pomoc a práci s handicapovanými dětmi.

Vánoční koncert Region pro sebe je tradičním předvánočním setkáním členů Sdružení. V programu koncertu, který se konal pod záštitou biskupa ostravsko-opavské diecéze Mons. Františka Václava Lobkowicze, vystoupil zpěvák Josef Laufer, šansoniérka Sylvie Bee a pedagogové a studenti Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia Ostrava.



Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Díky novému stroji letos v MOb Ostrava-Jih technické služby opravily dvakrát více výtluků

Od začátku letošní sezóny pomáhá Technickým službám Ostrava-Jih s opravami výtluků na cestách v obvodu nová multikára se speciální nadstavbou. Ta umožňuje o mnoho rychlejší opravy a počet odstraněných výtluků se tak oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Včera 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

7. října 2024 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

7. října 2024 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.