Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Konference Odpady 21: Energetické využívání by mělo udržet cenu za odpad na únosné míře

Sedmdesát až osmdesát miliard korun by chtělo ministerstvo životního prostředí dostat do Operačního programu Životní prostředí pro příští plánovací období 2014 - 2020. Řekl to na konference Odpady 21, která se konala 21. - 22. května v ostravském v Clarion Congress Hotel Ostrava, náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich.

Zároveň potvrdil, že ministerstvo podpoří z těchto evropských peněz výstavbu center na energetické využití odpadů, protože jeho prioritou bude zvýšit využití odpadů jako zdroje energie. Ve hře tedy zůstává projekt Krajského integrovaného centra pro využívání komunálních odpadů v Moravskoslezském kraji, stejně tak jako další podobné připravené projekty v Česku.

„O tom, kolik procent z celkové alokace Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) na podporu center na energetické využití odpadů by mělo jít, se diskutuje. Podpora tohoto způsobu využití odpadů je jedním z kroků, který má pomoci snižovat skládkování, kdy v roce 2023 - 2025 počítáme s jeho zásadním omezením. Výstavba a modernizace zařízení na energetické zpracování odpadů, které tvoří stěžejní bod OPŽP prioritní osy Odpady, je však nejen otázkou týkající se využití odpadů, ale také otázkou energetické bezpečnosti České republiky," uvedl Martin Frélich s tím, že v případě, nebude-li mít Česko dostatek spaloven v době, kdy se uzavřou skládky, bude muset odpad vozit do zahraničí, například do Německa, kde je jejich dostatečná kapacita. „ Budeme tak potom muset platit za svoz a likvidaci odpadů mnohem víc, než nyní," řekl náměstek ministra životního prostředí.

Energetické využívání odpadů by mohl také částečně řešit nedostatek hnědého uhlí v teplárenství. „Dnes se těží zhruba 40 milionů tun hnědého uhlí, do budoucna se počítá s poklesem těžby o až o 10 milionů tun, což by mohly částečně nahradit právě odpady," uvedl prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a generální ředitel společnosti FITE Ostrava Pavel Bartoš s tím, že výstavba zařízení na energetické využití odpadů by přinesla nová pracovní místa. „Navíc teď začíná nový investiční cyklus v energetice vyvolaný zejména potřebou snížit emise a je třeba této šance využít," dodal Pavel Bartoš.

V České republice se ročně vyprodukuje zhruba 5 milionu tun komunálního odpadu, z toho se necelých 31 procent využívá materiálově a zhruba 11 procent energeticky, více než 55 procent skončí na skládkách. V Moravskoslezském kraji například v roce 2011 bylo 712 tisíc tun komunálního odpadu, z toho více než padesát procent, tedy 404 tisíce tuny skončily na skládkách," upřesnil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík. Zhruba čtyřicet procent se využilo materiálově. „Ale energetické využívání komunálních odpadů je v kraji prakticky nulové," poznamenal Pavel Bartoš.

V regionu proto vznikl projekt tzv. Krajského integrovaného centra na energetické využívání odpadů (KIC), které chce postavit kraj s dalšími pěti statutárními městy v regionu a obcí Horní Suchá za čtyři miliardy korun v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné a kde se bude zpracovávat necelých 200 tisíc tun odpadů. Projekt počítá, že výstavba KIC bude ze čtyřiceti procent financována z evropských fondů. „V srpnu minulého roku jsme od žádosti o podporu projektu z Operačního programu Životní prostředí odstoupili, protože přislíbená dotace byla snížena na polovinu," uvedl Jaroslav Kořínek, výkonný ředitel společnosti KIC Odpady. Projekt ale nekončí, v současné době probíhá příprava na další programovací období 2014 -2020.

„Realizace projektu by zásadně pomohla v kraji snížit skládkování odpadů, nahradit cenné neobnovitelné suroviny a přitom vytvořit dostatečný prostor pro další rozvoj separace a materiálové využívání odpadů," dodal Pavel Bartoš. Zástupci Olomouce například dokladovali, že energetické využívání odpadů negativně neovlivní separaci. Olomouc odváží více než devadesát procent směsného komunálního odpadu do spalovny v Brně, na míře separace se to nijak neprojevilo.

Konference Odpady 21, kterou pořádá Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a společnost FITE Ostrava, probíhá letos již potřinácté. Sešli se na ní odborníci na odpadové hospodářství, zástupci měst a obcí, energetiky, výzkumných ústavů, vysokých škol i podnikatelské sféry a dalších institucí z celé republiky. Více než sto účastníků se shodlo na podpoře vzniku a schválení novely zákona o odpadech, dále na tom, že poplatek za ukládání komunálního odpadu na skládky by měl růst maximálně na hranici 700 až 1000 korun. „Konference Odpady 21 také podporuje vypracování komplexní koncepce využívání směsných komunálních odpadů, kde budou definovány rámcové parametry pro jejich materiálové i energetické využívání," doplnil Pavel Bartoš.

Součástí letošního ročníku konference, kterou za svého rozpočtu podpořil Moravskoslezský kraj, byla rovněž exkurze do Dolní oblasti Vítkovic, kde většina účastníků celý projekt velmi pozitivně hodnotila.



Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Důl Michal v Ostravě nabízí autentický vhled do práce horníků

Technicky a stavebně autenticky dochovaný areál kamenouhelného dolu. Jak se horníci připravovali na práci v první polovině 19. století, mohou zjistit návštěvníci dolu Michal v Ostravě. Těžit se zde začalo v roce 1842.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Včera 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Včera 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.