Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Klub Svět energie slavil dvacet let existence, 550 členů a mezinárodní uznání

Jubilejní dvacáté setkání Klubu Svět energie má za sebou čtyřiadvacet pedagogů z celé republiky, kteří na pozvání Skupiny ČEZ zavítali na Chomutovsko. Konkrétně absolvovali exkurzi po zmodernizované Elektrárny Tušimice, „hlubinný" výlet do sousedního povrchového hnědouhelného lomu Severočeských dolů, návštěvu partnerské Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově, Informačního centra Severočeských dolů či prohlídku malé vodní elektrárny Želina.

„Samozřejmě jsme nezapomněli ani na zajímavé přednášky. Například Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ, hovořil o náborových a personálních aktivitách společnosti. Ladislav Kohout ze Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově pak seznámil své kolegy s možnostmi využití modelů obnovitelných zdrojů ve výuce fyziky. Protože se jednalo už o naše dvacáté, tedy jubilejní setkání, součástí společného večerního posezení byla konzumace třípatrového dortu. Nejspodnější patro symbolizovalo úspěch Skupiny ČEZ se vzdělávacím programem Svět energie u mezinárodní bezpečnostní mise IAEA OSART. Tým expertů v něm viděl příklad dobré praxe pro další energetické společnosti. Prostřední patro dortu hlásalo, že Klub Svět energie má už 550 členů, učitelů fyziky a dalších přírodovědných předmětů ze základních, středních i vysokých škol. Nejvyšší patro pak připomínalo, že jsme se sešli od doby založení klubu už po dvacáté," uvedla Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ, která akce pro pedagogy pravidelně připravuje.

Vzhledem k tomu, že kapacity jednotlivých setkání jsou omezené, má šanci se na ně vždy přihlásit jen kolem třiceti pedagogů. Někteří mají to štěstí, že se „vešli" na seznam už po několikáté. Jednou z pravidelných účastnic je například Jana Šebestová ze Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě. „Jako členka Klubu Svět energie se snažím jezdit na setkání pravidelně. Mám zájem o energetiku, a proto vítám každou novou či zajímavou informaci o ní. Nestává se přitom zase tak často, abych mohla vidět v reálu nějaký energetický provoz, případně další související nějak s tímto oborem. Z Elektrárny Tušimice i následné prohlídky povrchového dolu jsem doslova nadšena." Stejně pak hovořila i její kolegyně z téže školy Pavlína Pavlová. Naopak někteří účastníci zde byli poprvé, potvrzují to i slova Jaromíra Maslovského ze Střední školy techniky a služeb v Karviné: „Vyučuji veškeré elektro předměty, proto jsem tady. Dá se říci, že za naši školu vlastně i na zkušenou, neboť na takovémto setkání jsem poprvé. Zatím jsem velmi spokojen se vším, co jsem viděl i slyšel. Určitě to bude pro mne přínosem v rámci další výuky."

Zatímco ve čtvrtek si pedagogové, nejvzdálenější přijeli až z Ostravy či Veselí nad Moravou, ti nejbližší pak z Klášterce nad Ohří či Chomutova, zavítali do elektrárny a dolu, následující den navštívili Střední odbornou školu energetickou a stavební v Chomutově, kde si prohlédli modely obnovitelných zdrojů energie. „Část našich modelů obnovitelných zdrojů energie je plně funkční a jednotlivá zařízení se ovládají přes počítač," uvedl na místě Ladislav Kohout, rovněž člen Kubu Svět energie, který na škole vyučuje fyziku a obory přenosová soustava, elektrické měření, zdroje a rozvody energie. „Mezi našimi modely najdete například větrnou a vodní elektrárnu, tepelné čerpadlo, nebo solární automobil a dům. Všechny používáme během předváděcích akcí pro základní a střední školy a samozřejmě při výuce našich studentů v rámci projektů environmentální výchovy."

Setkání Klubu Svět energie pro vyučující přírodovědných předmětů pořádá energetická společnost pro pedagogy zdarma. „Navštěvujeme s učiteli zajímavá místa spojená s energetikou, jako jsou elektrárny, ale třeba i uhelné nebo uranové doly. Své zážitky vyučující přenášejí na studenty, případně pak sami s nimi podobná místa navštěvují v rámci školních exkurzí," hodnotí za Skupinu ČEZ přínosy setkání Klubu Svět energie Marie Dufková. Jak dodala na závěr, o členství v Klubu Svět energie a účast na klubových akcích je mezi pedagogy velký zájem. V současné době má klub již přes 550 členů z řad pedagogů základních, středních i vysokých škol.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Vzdělávací program Svět energie založila energetická společnost ČEZ před 20 lety s cílem zvýšit zájem mládeže o studium technických oborů a v budoucnu případně o zaměstnání v této oblasti. Učitelům nabízí účinnou pomoc při zapojování fyzikálních témat do školních vzdělávacích programů. V roce 2006 získaly semináře vzdělávacího programu společnosti ČEZ akreditaci Ministerstva školství a tělovýchovy ČR. Veškeré vzdělávací aktivity jsou poskytovány bezplatně nebo za symbolické ceny. ČEZ je jedinou českou průmyslovou společností, která poskytuje tak dlouhodobý, systematický a komplexní program na podporu vzdělávání. Mezinárodní mise IAEA OSART, první svého druhu prověřující komplexně provozovatele jaderných elektráren, označila na podzim 2013 vzdělávací program Svět energie a jeho aktivity (Klub Svět energie, besedy se studenty, interaktivní Encyklopedie jádra a další aktivity včetně stáží na jaderných elektrárnách) jako příklad dobré praxe a dala ho za vzor ostatním provozovatelům jaderných elektráren.

Text k foto: Členové Klubu Svět energie během prohlídky hnědouhelného lomu. Doly Tušimice přitom zásobují uhlím sousední elektrárnu stejného jména.



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.