Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

„Motorkářské" svodidlo poprvé na českých silnicích díky ArcelorMittal Ostrava

Ostravský ArcelorMittal vyvinul a vyrobil speciální svodidlo s označením JSAM-M/H1 se spodní pásnicí, které lépe ochrání motorkáře v případě nehody.

Záchytný ocelový systém je nově nainstalován ve zkušebním úseku Šebrov v okrese Blansko. Jedná se o první schválené svodidlo s ochranou proti podjetí motorkářů instalované v České republice. Společnost ArcelorMittal Ostrava zdarma vyvinula, odzkoušela a nainstalovala svodidlo v daném úseku podle příslibu, který dala letos v červnu na policejní akci „Nežij vteřinou". Instalaci svodidla provedla ostravská huť ve spolupráci s Policií ČR Blansko.

„Nové svodidlo s dolní pásnicí zabrání podjetí motocyklisty, které je příčinou mnoha vážných zranění. Zároveň při nehodě zmírní účinky nárazu člověka do sloupku svodidla," říká Richard Toman, vedoucí

oddělení důlních výztuží a svodidel v ArcelorMittal Ostrava. Svodidlo je zatím jediným schváleným záchytným systémem s dolní pásnicí instalovaným v České republice. Nový typ byl vyvinut na základě dlouholetého výzkumu a vývoje tzv. chytrého svodidla s čidly pro zaznamenání nehody v rámci grantu Evropské unie. ArcelorMittal Ostrava se na jeho vývoji během let 2008 až 2012 aktivně podílela a využila této zkušenosti při výrobě svodidla JSAM-M/H1. Ve spolupráci s univerzitou v Zaragoze byly navrženy vhodné tvary spodních pásnic, které se podrobily počítačové simulaci nárazu motocyklisty do svodidla.

„Výsledky simulace byly základem vývoje a výroby prototypu svodidla, které následně prošlo laboratorními zkouškami i bariérovou zkouškou ve Španělsku," dodává Toman.

V Ostravě se záchytný systém se spodní pásnicí vyvíjel dva měsíce. Poté následovala úspěšná bariérová zkouška a schválení systému Ředitelstvím silnic a dálnic a Ministerstvem dopravy ČR pro použití na českých pozemních komunikacích. Nyní byl záchytný systém nainstalován na 142 metrů dlouhý úsek Šebrov v okrese Blansko. Centrum dopravního výzkumu svodidla navíc opatřilo retroreflexním polepem a odrazkami.

„V roce 2010 se v Šebrově stala tragická dopravní nehoda motorkáře, který se smrtelně zranil o sloupek svodidla. Doufám, že instalací nového typu svodidla v tomto úseku zvýšená ochrana motorkářů v ČR teprve začíná," říká Iva Šebková, tisková mluvčí Policie ČR, Územního odboru Blansko-Vyškov.

Novinka byla představena na setkání s odborníky a novináři v Praze. Na akci vystoupili zástupci společnosti ArcelorMittal Ostrava, Ministerstva dopravy ČR, Motocyklové asociace ČR, Centra dopravního výzkumu a Policie ČR Blansko. „V zahraničí tento typ ochrany proti podjetí svodidel má letitou tradici, jen u nás jsme v tomto ohledu stále pozadu. Jsem rád, že byl učiněn první krok ke změně, a tím dochází k naplnění společného cíle ochránit motocyklisty před ztrátou života a těžkým zraněním," řekl Jaromír Šíd, prezident Motocyklové asociace ČR.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.