Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rozhovor s Gregory Porterem

„Tajemství mých klobouků ze mě nedostanete," říká tajemně v rozhovoru před pátečním koncertem v Ostravě fenomenální americký jazzman Gregory Porter.

Věhlasný americký jazzový zpěvák, považovaný za největší zjevení posledních let, vystoupí v Ostravském Gongu v rámci projektu SOLO COLOURS CONCERTS již tento pátek 29. listopadu. Do České republiky zavítá potřetí. Teď ale se skladbami z nového alba Liquid Spirit, které vydal letos v září. CD obsahuje 14 skladeb a vyšlo u věhlasného labelu Blue Note Records. Zpěváka doprovodí kapela špičkových muzikantů: klavírista a hudební režisér Chip Crawford, basista Aaron James, bubeník Emanuel Harrold a alt saxofonista Yosuke Sato.

Porter vyrůstal v kalifornském Bakersfieldu, studoval architekturu a divadelní a muzikálové herectví, kterému se vedle zpívání v kostelech a po jazzových klubech věnoval až do roku 2010, kdy debutoval nesmírně úspěšným albem Water, za které obdržel nominaci na cenu Grammy jako nejlepší vokální album. Také jeho druhé CD získalo nominaci na cenu Grammy v kategorii nejlepší tradiční Rythm and Blues. V Porterových textech se odrážejí sociální nálady, vzpomínky na dětství, krušná historie amerických černochů, ale i milostná témata a písně o lásce věnované ruské manželce. Ty také představují vrcholné okamžiky jeho úchvatných koncertů.

Gregory Porter přináší hudbu, po které se dlouho volalo - jemnou, oduševnělou a povznášející. Velice výstižně Portera charakterizuje písničkářka a hudební publicistka Esther Berlanga-Ryan: „Když jsem poprvé slyšela o Gregorym Porterovi, poslouchala jsem s očekáváním, žíznivá po dobrém mužském jazzovém hlase, který je dnes vzácností. To, co jsem slyšela, bylo však mnohem víc, než jsem očekávala. Dobrá hudba, která si nemůže pomoci a nechává své nohy odpočinout v jazzu a vztahuje své ruce, aby se dotkla oblohy plné gospelu, soulu a jižního blues. Gregory Porter je nejen skutečným jazzovým zpěvákem - on je ještě mnohem víc. Bezchybná kombinace jazzu a blues v jeho hlase jednoduše touží po každém dalším slovu, které se chystá zpívat. A přesně to je to, čemu říkám dar. Hloubka jeho formulací není nic nového, ale je upřímnější než kdokoli předtím, aniž by přitom byl stejný jako kdokoliv jiný. Když zpíváte s opravdovostí, vaše hudba je živá způsobem, který ani čas nemůže zabít. V takovém případě přežije vše." K tomu už není potřeba nic dalšího dodávat, snad jen to, že se Porter i napotřetí do ČR velice těší. Níže přinášíme rozhovor, který nám těsně před svým pátečním vystoupením v industriálním chrámu Dolních Vítkovic poskytl.

Víte, že jste u nás i za tak krátkou dobu velmi populární? Jaký je to pocit a jak se vám líbilo koncertování před českým publikem?

Bylo to neuvěřitelné, publikum u vás je velmi vnímavé. Jeden z těch koncertů se dokonce natáčel a docela často ho hrají na národním americkém rádiu a lidi se mě vždycky ptají na ten koncert a na tu energii, která je z něho cítit. Byla to krásná zkušenost a já jsem si to opravdu užil.

Jak se podle vás kloubí architektura, divadelní herectví a jazz? A dokonce fotbal?

Všechno to jsou moje lásky a ještě do nich musíte přidat jídlo. Miluji jídlo a vaření a vlastně všechno, co se kolem toho dělá. Tyto lásky jsou si v lecčems podobné. Například fotbal má hodně společného s hraním v kapele, také se jedná o týmovou práci. Každý má svoji danou roli, leader i jednotliví muzikanti. A architektura? Představuje něco, co opravdu miluju.

Tak to si užijete koncertní sál Gongu, protože byl navržen slavným českým architektem Josefem Pleskotem.

Ano vím o tom a moc se těším. Ale už jen obyčejné domy mi u vás připadají krásné. Prostě jsem se do nich zamiloval. Nádherné mě také přišly kavárny, opravdu jsem si to v Čechách užil.

Jste proslulý také tím, že se ve svých skladbách hodně věnujete sociálním tématům, krušné historii amerických černochů a různým podobám nesvobody. To není pro jazzového zpěváka zrovna běžné.

Jedná se možná o něco, co jsem převzal z folk-bluesové tradice. Vzpomínám třeba často na zpěvačku Abbey Lincoln nebo na Leona Thomase, ti do svých písní také vždycky přidávali trochu hořkosladké současnosti a mně se to líbilo.

Také skládáte hodně milostné písně a mnohé z nich jste věnoval své ruské manželce. Ovlivnila vás nějak ruská kultura?

Ano, vlastně první místo, kde jsem začal získávat pozornost, energii a příležitosti znovu se vracet, bylo Rusko. A nemyslím tím jenom Moskvu. Koncertoval jsem po celé zemi, ale i na Ukrajině a během tří let jsem navštívil přes sedmdesát měst. Lidé mě tam pomohli získat sebevědomí a umožnili cítit se i ve velkých halách příjemně. Moji hudbu to určitě ovlivnilo. Myslím, že jsem právě tehdy začal uvažovat o tom, jak lidé dokážou prožívat hudbu, bez toho aniž by rozuměli jazyku a textům skladeb. Došlo mi, že lidé můj umělecký záměr dokážou vycítit z mého hlasu. S hudbou je totiž spojena jedna zajímavá věc: odezvu dokážete vnímat z lidských emocí a reakcí na ni. Mé mínění o Rusku je, že tamní posluchači touží po duševním a hřejivém prožitku, to jsem na koncertech opravdu cítil.

Nosíte divné klobouky a odmítáte říct, co se za tím skrývá.

Divné klobouky? Divné pro koho? Pro vás? Možná spíš neobvyklé klobouky. Prozraďte nám jejich tajemství? Ne, to je jazzové tajemství, to ze mě nedostanete. (smích)

Stal jste se raketově slavným i ve světě. Málokdo pamatuje, kdy naposledy na sebe nějaký nový zpěvák během čtyř let strhl takovou pozornost a získal za svá alba ihned nominace na cenu Grammy. Čím jste si podle vás zasloužil, že vás Wynton Marsalis nazval gigantem jazzu?

Jestli si to zasloužím? Nevím, jestli si to zasloužím, nikdy jsem o to nežádal, takže odpověď na vaši otázku je opravdu těžká. Možná proto, že k jazzu přistupuji přes duši a emoce. Bořím hranice mezi soulem, blues a jazzem a to myslím lidi do mé hudby vtahuje. I od čistě jazzových zpěváků se mi dostává spousta lásky a ocenění. Máme krásný vztah třeba s Herbie Hancockem.

Když přebíráte jazzové standardy nebo skladby jiných musejí vás něčím oslovit, nebo jen tak občas vzpomínáte na mládí, kdy vás matka přivedla ke gospelu? Anebo chcete jen potěšit publikum?

Při přebírání písní přemýšlím o svých životních zkušenostech, podobně jako když píšu vlastní skladby. Vzpomínám na zlomené srdce, na momenty, kdy jsem cítil nejistotu či racionální bolest, o tom všem přemýšlím. Když zpívám píseň o dělnické třídě, vzpomenu si na kříž, který nám hořel na zahradě. A jsem proto ve svém srdci zahořklý? Ne, jen si vzpomínám na momenty z mé minulosti.

Další dva koncerty ze série SOLO COLOURS CONCERTS - připravované týmem festivalu Colours of Ostrava spolu se sdružením Dolní oblast Vítkovice - proběhnou v Ostravě jednak ve čtvrtek 28. listopadu v klubu Cooltour na Černé louce, kde sólově vystoupí jedna z nejúspěšnějších současných irských písničkářek Lisa Hannigan spolu se zpěvákem a kytaristou Richie Eganem, známým spíše pod pseudonymem Jape. V roce 2007 přestala být Lisa Hannigan s konečnou platností doprovodnou zpěvačkou a muzikantkou Damiena Rice a vydala se na sólovou dráhu. Ve svádivém hlase dvaatřicetileté zpěvačky se odráží irská skotačivost, šarm i nostalgie s temným prozřením. Má mnoho nečekaných poloh, láme se z milostné vášnivosti do plnokrevného výkřiku, z kurážného nakročení až k líbeznosti na samé hraně přijatelnosti. A tak je to i s její hudbou, která má základ v jiskřivém folkrockovém písničkářství dneška neskrývajícím popové ambice.

V předvánočním čase pak milovníky hudby potěší světově proslulý britský gospelový sbor London Community Gospel Choir. Ten vystoupí v Multifunkční aule Gong ve čtvrtek 5. prosince. Sbor se během uplynulých třiceti let stal nejvyhledávanějším světovým hudebním tělesem. Legendou, která navždy ovlivnila gospelové dění Velké Británie. London Community Gospel Choir vystupoval v předních světových koncertních síních, stal se hvězdou festivalu v Glastonbury a při loňském předávání Brit Awards se připojil ke skupině Blur. Zatím nepřekonaným životním zážitkem pro něj byla žádost prince Charlese v roce 1996, aby prezidentu Nelsonu Mandelovi při jeho první návštěvě Velké Británie zazpíval jihoafrickou státní hymnu. Sbor natočil mnoho alb, zúčastnil se nespočtu významných přehlídek po celém světě, charitativních a humanitárních akcí, vystupoval v rozhlasových a televizních pořadech, mírová poselství přezpíval v Maroku nebo libanonském Bejrútu a dodnes - i přes svou slávu - neodmítá pozvání do škol, nemocnic, vesnických kostelů a na křesťanská shromáždění. Do ČR přitom zavítá vůbec poprvé!

Všechny koncerty začínají ve 20.00 hodin. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji prostřednictvím internetu v e-shopu Colours of Ostrava http://eshop.colours.cz, v Ostravských informačních centrech (Elektra, Svinov a Věž) nebo je možné je zakoupit osobně v prodejně Oriental v Ostravě-Zábřehu a v Gongu v Dolních Vítkovicích. Více informací k jednotlivým koncertům, prodeji a ceně vstupenek na

www.solocolours.cz.



Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Lékařská fakulta OU hostila zdravotnický veletrh KAM PAK

Workshopy, stánky zdravotnických zařízení a tombola s kvalitní kávou, vitamíny či fonendoskopy – to byl KAM PAK 2024. Veletrh pracovních příležitostí pro studenty a absolventy lékařských i nelékařských zdravotnických oborů se letos uskutečnil na Lékařské fakultě Ostravské univerzity už pošesté.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.