Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

První přechod pro chodce je díky osvětlení bezpečnější, následovat budou další

Přesně v 16 hodin byl slavnostně otevřen nově osvícený přechod pro chodce v Olšanech v okrese Šumperk, který vybrali odborníci jako jeden z nejnebezpečnějších. Osvětlení získá dalších 34 rizikových přechodů.

Cesta k jejich osvětlení začala přesně před osmi měsíci 10. dubna. V tento den odstartoval zavedený projekt Skupiny ČEZ s názvem Vaše volba. Veřejnost tak opět dostala možnost rozhodnout svými hlasy, které společensky prospěšné projekty podpoří Nadace ČEZ. „Letos jsme se zaměřili na osvětlení rizikových přechodů a zájem veřejnosti o tento projekt nás opravdu potěšil," říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ a s hrdostí dodává: „Celkem jsme obdrželi přes sto tisíc hlasů a to je obrovské číslo." Nakonec bylo vybráno 35 rizikových přechodů pro chodce a tím prvním, který se rozsvítil je právě přechod v Olšanech.

Celý projekt probíhá v součinnosti s Policejním prezidiem ČR a organizací BESIP. Pan Miroslav Charouz koordinátor BESIP pro Olomoucký kraj neskrýval svoji spokojenost: „Opravu přechodu v Olšanech, jako "pomyslného vítěze" soutěže v rámci Olomouckého kraje jsem velmi přivítal. Výstavbu pečlivě sleduji, a nezbývá, než opravdu upřímně poděkovat všem ze Skupiny ČEZ, kteří se o toto dílo zasadili. Jedná se o místo, které je v určitých denních časech velmi frekventované jak vozidly, tak chodci zejména dětmi. V posledních dnech jsme opět svědky mnoha tragických událostí při pohybu chodců ve vozovce, zejména za snížené viditelnosti, a jelikož i prostředí vychovává, velmi se těším, že tento nově opravený a správně nasvětlený přechod se stane vzorem pro ostatní akce tohoto typu."

Spokojený byl i Libor Haken starosta Olšan: „Projekt Vaše volba pro nás přišel v pravou chvíli. Nejdříve jsme se snažili o získání dotace jinde, ale dvakrát jsme neuspěli. Osvětlení nám pomůže a v rozpočtu pro obec s cca 1150 obyvateli je značnou finanční pomocí. Rád bych však apeloval na řidiče, pouze Vaše slušné chování a dodržování předpisů i na přechodech přispěje k vyšší bezpečnosti silničního provozu. Osvětlení přechodu v rámci výše zmiňovaného projektu je Vám k tomu maximální podporou."

ČEZ dělí republiku na celkem sedm distribučních regionů, v každém z nich navrhli odborníci z Policejního prezidia ČR seznam deseti rizikových přechodů. Mezi nimi lidé zvolili tři nejnebezpečnější přechody, u kterých považují za nejvíce potřebné instalovat osvětlení. Další dva přechody v každém regionu pak ještě vybrala odborná veřejnost z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP, celkem tak bude vylepšeno 35 přechodů. Ještě letos přidělila Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracovávají projekty, rozpočty a stavební řízení.

Dostat se z jedné strany vozovky na tu protější bývá často nechtěným hazardem. Přechodů, které chodce k takovému hazardu nutí, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení. „Z našich i zahraničních zkušeností usuzujeme, že kvalitní osvětlení přechodu může snížit počet úmrtí až o 65 procent. Jsme přesvědčeni, že více světel na přechodech ocení nejen chodci, ale i řidiči, pro které je mnohdy velmi obtížné rozpoznat, zda u přechodu stojí chodec, který se chystá vkročit do vozovky," říká Roman Budský, vedoucí organizace BESIP, samostatného oddělení Ministerstva dopravy ČR.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Čistička odpadních vod bude dlouho mimo provoz. Město žádá občany Ostravy o ohleduplnost.

ČOV bude mimo provoz ještě několik měsíců. Společnost OVAK ve spolupráci s městem proto vyzývají občany k důslednému respektování kanalizačního řádu.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.