Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Cvičit, cvičit... a nezblbnout! V Ostravě vystoupí trumpetista Marek Zvolánek

Cvičit, cvičit... a nezblbnout, tak zní životní krédo Marka Zvolánka, jednoho z členů prestižního souboru Ten of the Best, který je složen z deseti trumpetistů celého světa. A právě tento vynikající instrumentalista bude sólistou koncertu Janáčkovy filharmonie 6. 2. 2014 od 19 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Absolvent Pražské konzervatoře ze třídy Antonína Vaigla na sebe brzy upozornil četnými úspěchy. Dále se pak zdokonaloval u Hanse Gansche v prestižním salcburském Mozarteu a na berlínské Hudební akademii u Konradina Grotha. Už v osmnácti letech se stal členem České filharmonie a velmi brzy se díky technické virtuozitě a krásnému tónu zařadil také mezi vyhledávané sólisty. V současné době působí jako sólotrumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Pražského symfonického orchestru.

Vystoupil na významných pódiích, na mezinárodních hudebních festivalech. Jako host působil v Basilejském symfonickém orchestru a v Lisabonské filharmonii. V roce 2004 vedl Marek Zvolánek mistrovské kurzy v japonské Osace. Ve stejném roce byl v rozhlasové síti Euroradia uveden přímý přenos jeho sólového vánočního koncertu v doprovodu varhan. Umělec se podílel na řadě CD, mj. nahrál pro americkou společnost

Crystal Records Druhý braniborský koncert, představil se v rámci projektu Ceremony of Trumpets a v roce 2002 natočil CD s Pražskými žesťovými sólisty. Od roku 2001 hraje Marek Zvolánek exkluzivně na nástroj špičkové rakouské společnosti Schagerl Music Instruments.

A proč se rozhodl právě pro trubku? „Moje babička kdysi slyšela v malostranském kostele sv. Mikuláše slavného trumpetistu Ivo Preise. Od té doby chtěla, aby někdo z rodiny hrál na trubku. Rodily se jí samé dcery, takže až u mě byla úspěšná. Vlastně jsem začal velmi brzy, takže v sedmi na lidušce jsem už po týdnu hrál stupnice a šlo to rychle dopředu," řekl v jednom z rozhovorů Marek Zvolánek. Jeho cesta mezi světovou elitu nebyla snadná.

Dále v rozhovoru prozradil, co to obnáší, aby se člověk na vrcholu udržel: „Je to alchymie a každý den je jiný. Vzbudíte se, všechno je fajn a hraje vám to samo, další ráno máte trochu rýmu, nateklou pusu nebo jste nevyspalý, když dítě probrečelo noc, takže se musíte déle a hodně citlivě rozehrávat. Základem je však poctivost a pravidelnost. Nejen tedy věnovat se nástroji každý den, ale rozvrhnout si síly dopředu. Když vím, že mě čeká těžká nebo technicky náročná muzika, tak se nemůžu před tím "sedřít" nebo se unavit na fortissimech. V dobré kondici se udržuji hlavně hlavou, ne množstvím nacvičených hodin, i když pravidelné cvičení je důležité, a to hlavně kvůli zlomu ve čtyřiceti, padesáti, kdy to jde bez cvičení rychle dolů. Hodně přemýšlím o hraní, jak to zní v sále, jak to ještě zlepšit, aby byla hra co nejpřirozenější. Nejlepší je poučit se na vlastních chybách." Jeho životním krédem je „Cvičit, cvičit... a nezblbnout...".



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Dnes 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.