Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Humanitární přívěs pro Český červený kříž díky ArcelorMittal Tanec pro život

Český červený kříž Ostrava (ČČK) pořídil z daru ArcelorMittal Ostrava nový humanitární přívěs. Bude jej používat na mimořádné události, záchranné akce a zdravotnickou pomoc.

Výši daru určili návštěvníci festivalu Colours of Ostrava v rámci charitativní akce Tanec pro život, kterou huť každoročně během festivalu pořádá. Na podporu Českého červeného kříže (ČČK) vytancovali 125 000 Kč, což představovalo bezmála 90 % z celkových nákladů. Zbylou desetinu ve výši 15 000 Kč uhradil Český červený kříž. Od dnešního dne tak může přívěs pomáhat zachraňovat lidské životy.

Přívěs značky Humbaur bude využíván zejména pro převoz humanitární pomoci do místa mimořádných událostí či katastrof, jako jsou povodně, požáry většího rozsahu či ztráty bydlení. Přívěs umožní také kvalitnější zdravotnické zajištění významných kulturních, sportovních a společenských akcí, kterých se ČČK účastní, jako například Zlatá tretra nebo právě Colours of Ostrava.

„Potřebu přívěsu pro převoz humanitární pomoci do místa katastrofy prokázaly poslední povodně, kdy nám takový přívěs opravdu chyběl. Díky němu zlepšíme naše zdravotnické a záchranné činnosti," říká Lydie Poledníková, ředitelka Českého červeného kříže v Ostravě.

Přívěs bude vybaven přikrývkami, lehátky, spacáky, zdravotnickými batohy, kanystry na vodu a mnoha dalšími potřebami, které jsou nutné pro zřízení nouzového evakuačního centra.

„Těší nás, že jsme v rámci naší akce Tanec pro život mohli podpořit projekt Červeného kříže, který zvýší akceschopnost záchranného týmu a přispěje k záchraně lidských životů," říká Monika Pěnčíková, vedoucí oddělení firemní odpovědnosti a sociálních služeb ArcelorMittal Ostrava.

Přívěs bude sloužit také k prevenci a výuce předlékařské první pomoci. ČČK bude s přívěsem jezdit na vzdělávací prezentační akce pro veřejnost na náměstích či táborech pro děti. Uplatnění nalezne také jako zázemí pro dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat potřebným.

ArcelorMittal Ostrava a Český červený kříž spolupracují dlouhodobě.

Přehled projektů za posledních pět let:

2009 - 99.400 Kč Komplet nosítek - vybavení sanitky Záchranného týmu OS ČČK Ostrava

2011 - 50.000 Kč Defibrilátor - vybavení sanitky

98.000 Kč Ambuman - trenažér pro výuku resuscitace a poskytování první pomoci

2012 - 56.000 Kč Záchranářský stan pro mimořádné události

2013 - 50.000 Kč Projekt „10 let pomoci" - akce k 10. výročí Záchranného týmu OS ČČK Ostrava

125.000 Kč Humanitární přívěs pro mimořádné události

Průběžná spolupráce:

• Podpora tradiční akce Hrad žije první pomocí a soutěže nezdravotnických složek

Integrovaného záchranného systému v poskytování první pomoci.

• Členové ČČK pořádají odborná školení a praktická cvičení v poskytování první pomoci pro zaměstnance a manažery ArcelorMittal Ostrava

• Členové ČČK se pravidelně účastní celodenní sportovní akce pro zaměstnance ArcelorMittal a jejich rodiny. Pro děti zaměstnanců připravují soutěže se zdravotnickou tematikou.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2013 činila 34 352 koruny. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje emisní limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

Český červený kříž vznikl 5. 6. 1993 jako nástupnická organizace Československého červeného kříže při rozděleni federace a je humanitární organizace zabývající se sociální a zdravotní činností, odměňováním dobrovolných dárců krve, výukou předlékařské první pomoci, zajišťováním zdravotnických asistencí a mnoha dalšími činnostmi. V rámci ČČK Ostrava funguje již od roku 2003 také Záchranný tým ČČK Ostrava. Jeho členská základna čítá okolo 30 členů, dobrovolných záchranářů a členů ČČK, kteří se specializují na humanitární a psychosociální pomoc při mimořádných událostech, zdravotnické asistence při kulturních, společenských a sportovních akcích. V neposlední řadě se tým věnuje šíření první pomoci pro veřejnost na preventivních akcích všeho druhu.

Humanitární přívěs pro mimořádné události

Při mimořádných událostech pomáhá dopravit k potřebným veškerý humanitární materiál (pitná voda, hygienické potřeby atd.).

Přívěs je vybaven dekami, lehátky a nafukovacími polštáři, spacáky, skládacími židlemi a stolem, zdravotnickými batohy, přilbami, kanystry na vodu a termoskami. Jedná se o základní potřeby nutné pro zřízení nouzového evakuačního centra.

Přívěs umožňuje dostat více zdravotnického materiálu k lidem, kteří ho potřebují.

Přívěs poskytuje zázemí pro zřízení mobilní ošetřovny.

Prostory přívěsu slouží také jako zázemí pro dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat ostatním.

Při prezentacích první pomoci poskytne prostory široké veřejnosti, která se chce naučit zachránit lidský život.

Společnost ArcelorMittal Ostrava přispěla finančním darem na zakoupení humanitárního přívěsu značky Humbaur. Výši daru určili návštěvníci festivalu Colours of Ostrava v rámci charitativní akce Tanec pro život, kterou huť každoročně během festivalu pořádá. Na podporu Českého červeného kříže (ČČK) vytancovali 125 000 Kč, což představovalo bezmála 90 % z celkových nákladů. Zbylou desetinu ve výši 15 000 Kč uhradil Český červený kříž. Od roku 2014 může přívěs pomáhat.

Potřebnost přívěsu ukázaly minulé zásahy ČČK, především během povodní. Přívěs pro převoz humanitární pomoci a vytvoření zázemí týmu chyběl. Bude využíván i mimo mimořádné události při dalších činnostech týmu, které zachraňují lidské životy.

Největší změny a zlepšení činnosti ČČK díky novému přívěsu:

Převoz humanitární pomoci do místa katastrofy (povodně, požáry většího rozsahu, ztráta bydlení apod.).

Vytvoření mobilní ošetřovny nejen při významných kulturních, společenských a sportovních akcích.

Zázemí pro poskytování psychologické pomoci a krizové intervenci.

Zázemí pro prezentační akce pro širokou veřejnost na náměstích, táborech apod.



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Dnes 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Dnes 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

Včera 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

Včera 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

Včera 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

Včera 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

Včera 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.