Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tanya Tagaq a její totální vokální improvizace 1. dubna v Ostravě!

Nejznámější současná inuitská zpěvačka, která v roce 2008 s velkým úspěchem vystoupila na Colours of Ostrava, se do moravskoslezské metropole vrací. Tanya Tagaq vystoupí v rámci koncertů projektu Solo Colours Concerts 1. dubna v multižánrovém centru Cooltour ve 20.00 hodin a nabídne divákům originální a světoznámé pojetí hrdelního zpěvu.

To vše za doprovodu vynikajících hudebníků Michaela Reda a Kentona Loewna. Společnou improvizaci a výjimečnou atmosféru koncertu podtrhne projekce legendárního dokumentu Roberta J. Flahertyho z roku 1922 „Nanuk, člověk primitivní", která zážitek z využívání prastarých tribálních hlasových technik umocní.

Tanya Tagaq Gillis se narodila v roce 1977 v Cambridge Bay na jižním pobřeží Victoria Island inuitské matce a kanadskému otci. Je považována za nejrespektovanější inuitskou hrdelní zpěvačku současnosti, světově proslulou umělkyni spolupracující a natáčející s Björk, Mikem Pattonem nebo newyorským Kronos Quartetem, jehož leader David Harrington o ní prohlásil: „Nemohl jsem uvěřit tomu, co poslouchám. Inuitský hrdelní zpěv je jedním z nejúžasnějších zvuků podobných smyčcům, jaké jsem kdy slyšel vyjít z lidského hrdla. Tanya je Mozartem mezi Inuity, Hendrixem hrdelního zpěvu."

Na setkání s hlasem Tanyi Tagaq nikdy nezapomenete. Představuje totiž nástroj vypůjčený z vesmíru. Z hrdla se jí dere pronikavé bručení, agresivní chrochtání, ječení, zběsilé rytmické dýchání, pronikavý nářek, mrazivé šeptání či něco jakoby zvířecího, nelidského - a vy se při poslechu instinktivně krčíte. „Bylo to intenzivní. Krásné. A bolelo to," zaznívá z posluchačských kuloárů. Při totální vokální improvizaci Tanyi Tagaq se člověk ocitá mimo své tělo. Kontrolované emoce jdou stranou, navrch mají pudové instinkty, tajemství ukryté v každém z nás, i když o ně nestojíme a bojíme se jej.

Jedná se vlastně o součást tradiční inuitské hry katajjaq, jakéhosi souboje, při kterém inuitské ženy nahrazují zbraně hrdelním zpěvem. Stojí proti sobě, tváří v tvář, drží se za ramena a vydávají neuvěřitelné zvuky, sípají jako divoké husy, vymýšlejí si slova, zpívají, a přitom se snaží jedna druhou trumfnout v nápaditosti až do chvíle, než se jedna z nich vydá ze všech sil, ztratí se ve zvukovém koloritu nebo se úlevně rozesměje - a tím prohraje. Tanya Tagaq musí zastoupit obě - a dělá to inovativním přístupem, ke kterému se dosud nikdo neodvážil. Výsledkem jsou neuvěřitelné zvukové palety, zahrnující odříkávání starobylých slov, jmen předků, zvířat a božstev.

„Vše vychází přímo z žaludku, z vašeho nejhlubšího já. Vezmete všechno, co jste ten den prožili, co vás naštvalo, potěšilo, omámilo a vypustíte to ze sebe. Když mám dobrý den, vnořím se do sebe, na úplnou dřeň lidství a zní to úplně jinak než v případě, že je okolo mě všechno zamračené. Pak ze mě vyjdou agresivní zvuky, kterým sama nerozumím. Navíc původně se přece jednalo o pokus soupeřit se zvukem řek, skřípotem ledu, skučením větru a projevy zvířat, zkrátka vším, co jsme kolem sebe slyšeli před příchodem civilizace," vysvětluje sama Tanya.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji prostřednictvím internetu v e-shopu Colours of Ostrava http://eshop.colours.cz, v ostravských informačních centrech (Elektra, Svinov a Věž Nové radnice), je možné je zakoupit i osobně v prodejně Oriental v Ostravě-Zábřehu nebo přímo v Cooltouru. Více informací ke koncertu, prodeji a ceně vstupenek na www.solocolours.cz.

Koncert Tanyi Tagaq se koná díky podpoře ministerstva kultury, za partnerství festivalu Colours of Ostrava a multižánrového centra současného umění Cooltour Ostrava. Mediálním partnerem je Hitrádio Orion a Forum Nová Karolina.

„Solo Colours přinášejí jedinečné zážitky, které je škoda si nechat ujít. Jsou to totiž opravdu špičkové světové koncerty a myslím si, že Ostravě sluší," vzkazuje Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava.

YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=0YTtUolJa9E&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nQ8qZbWkvWo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Jwd2XJCQLjI&feature=related



Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Rehabilitace MNO disponuje moderní technikou i bazénem

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Profesionální péči, moderní přístrojové vybavení, pomůcky a bazén - to vše mají k dispozici pacienti oddělení Rehabilitační a fyzikální medicíny Městské nemocnice Ostrava. Rehabilitace spolupracuje také s dalšími odděleními nemocnice a zabývá se tak širokým spektrem diagnóz - akutními i chronickými.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Žáci Gymnázia Havířov pořádali sportovní hry

9. října 2024 19:39 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Co pět let pořádá Gymnázium Havířov sportovní den, letos pod názvem Gymnaziální kolosální kreativní kratochvilné hry. A jednotlivé disciplíny vymýšleli samotní studenti.

Žáci SŠ technické a dopravní dostali nový automobil

9. října 2024 19:21 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Žáci SŠ technické a dopravní v Ostravě – Vítkovicích se budou učit na zbrusu novém osobním voze, který škola získala od svého sponzora. Jde o vůz BMW, podívejte se na reportáž.

O Trh uplatnění a vzdělávání byl v Třinci velký zájem

9. října 2024 19:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Trh uplatnění a vzdělávání 2024 cestuje po celém MS kraji, tentokrát si dal dostaveníčko v třinecké hale Stars. V Třinci se konal už po dvacáté sedmé.

V MNO funguje od října Kardiologický stacionář

9. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Jana Lipowská | Magazín TV medicína

Na oddělení Kardiologie v Městské nemocnici Ostrava nově funguje Kardiologický stacionář. Slouží pouze plánovaným pacientům se srdečním onemocněním, u kterých není nutná delší hospitalizace.