Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vítězné ceny 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů předal Mikuláš

7. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byl zakončen. V rámci slavnostního zakončení, které proběhlo v sobotu, 5. prosince, byly vyhlášeny a předány vítězné ceny. Pozvaní hosté se v rámci programu bavili a Mikuláš rozdával ceny i dárky.

Pražské kino Atlas bylo včerejší večer zaplněno hosty slavnostního zakončení 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Po krátkém uvítacím drinku se hosté usadili v sále kina Atlas, kde proběhlo samotné vyhlášení cen v jednotlivých kategoriích. Postupně byly uděleny ceny ve všech čtyřech filmových kategoriích (A dobrodružný sportovní film, B horský film, C dobrodružné vodní sporty, D cestopisný film).

První cenu v kategorii A převzal Petr Horký s filmem Severní pól očima ufona (film z jeho loňské expedice ze Severního pólu). Petr Horký zde zároveň pokřtil své nové DVD Kraťasy. Vítěz kategorie B Polák Dariusz Zaluski s filmem Annarupna na lekko (výstup na osmitisícovku alpským stylem) se omluvil a cenu za něj přebral zástupce Polského velvyslanectví. První cena v kategorii C patřila filmu Interactions (freediver Dan Exner zde ovlivňuje tygří žraloky, zda zaútočí) a jeho autoru Miroslavu Hrdému. Cenu mu předal filmař podmořského světa a jeho kamarád Steve Lichtag, který v krátkosti zavzpomínal na nedávno zesnulého hudebního tvůrce Pavla Kotziana, který vytvořil mnoho hudebních děl pro filmy tohoto charakteru. Kategorie D a její první cena náležela německému filmu, který přihlásila německá televize ZDF, s názvem World´s Wildest Encounters 1 (nejdivočejší setkání světa s nebezpečnými a divokými zvířaty, režie: Andreas Kieling).

Své ceny si také přijeli převzít hosté ze zahraničí. Švýcarská režisérka Christinne Kopp, převzala cenu za druhé místo v kategorii B za film Lightning Strike - Arwa Tower, který režírovala spolu se Švýcary Christophem Frutigerem a horolezcem Stephanem Siegristem i slovenský režisér studia K2 Pavol Barabáš, který si převzal za svůj film Bhútán - hľadanie šťastia, druhé místo v kategorii D. Dalším zahraničním hostem byl Rakušan Gerald Salmina, který si přišel pro hlavní cenu GRAND PRIX. Gerald již za film Mount St. Elias obdržel na světových festivalech již několik hlavních cen, nebyl proto ani příliš překvapený tímto oceněním, každopádně porota festivalu, která cenu stanovila, potvrdila neobvyklý divácký zájem o tento celovečerní skialpinistický film. Dále byly předány zvláštní ceny za kameru, za historický dokument, cena hlavního města Prahy, která byla udělena přímo hlavou magistrátu primátorem Pavlem Bémem a cena Horydoly a generálního partnera Škoda Yeti.

Ceny vítězným filmařům byly předávány českými elitními sportovci outdoorové scény, olympijským medailistou Lukášem Pollertem, horolezcem a prvním Čechem na Mount Everestu Leopoldem Sulovským, legendou československého horolezectví a vůbec první ženou na osmitisícovce (Cho Oyu) Dinou Štěrbovou, mistryní světa v horských kolech Terezou Huříkovou, cestovatelem Rudolfem Švaříčkem nebo extrémním lyžařem, který jako první sjel Dhalughiri (8167 m n.m.) na lyžích Davidem Fojtíkem.

A jelikož 5. prosince večer chodí Sv. Mikuláš, přišel také rozdat několik dárků na tomto slavnostním zakončení festivalu. Ředitel festivalu Jiří Kráčalík uvedl: „Zrovna jsem předával hlavní cenu a řekl jsem, že tento film by si klidně mohl zasloužit také cenu od Boha a on přišel, tedy poslal svého zástupce Sv. Mikuláše, který předal nejen hlavní cenu, ale také dárky přítomným dětem." Celkem bylo filmařům předáno 17 vítězných cen.

Televizní diváci mohou sestřih ze zakončení sledovat v pořadu České televize - ČT 4 Sport MINUTY DOBRODRUŽSTVÍ v pondělí 7.12. od 22:20 hodin. Hosty budou ředitel festivalu Jiří Kráčalík a fotograf filmu, který obdržel hlavní cenu GRAND PRIX, Vítek Ludvík. Režisér Gerald Salmina se nemohl již tohoto živého natáčení zúčastnit, protože spěchal na Aljašku pro nové filmové záběry. České televizi, která celý zakončovací večer natáčela, se však podařilo získat alespoň rozhovor s Geraldem na slavnostním zakončení. Zároveň bude v pořadu uveden sestřih ze slavnostního zakončení 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

7.ročník MFOF - soutěžní filmové přehlídky sportovních dobrodružných, adrenalinových, extrémních a cestopisných filmů v letošním roce proběhl ve 22 městech České republiky v termínu 16.10. - 5.12.2009. Letošního ročníku se zúčastnili profesionální i amatérští tvůrci ze 13 států světa s 69 soutěžními filmy. Během celého festivalu proběhlo 109 filmových dnů, 209 dvouhodinových filmových bloků a urazil 4540 km. Návštěvnost je odhadována na 20 000 diváků. Bylo uděleno 17 vítězných cen.

Generální partnerem 7. ročníku byla nová ŠKODA YETI spolu s hlavními partnery, česko-bavorskou developerskou společností InterCora, spol. s.r.o. a značkou sportovního outdoorového oblečení LOAP.

Festival probíhal za významné podpory hlavního města Prahy, statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje a Jihomoravského kraje. Dále pod záštitou Ministerstva kultury České republiky, primátora hlavního města Prahy, primátora statutárního města Ostravy a hejtmana Moravskoslezského kraje.

Fotografie ze slavnostního zakončení a další informace na www.mfof.cz

VÍTĚZNÉ FILMY 7. MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU OUTDOOROVÝCH FILMŮ

GRAND PRIX
Mount St. Elias, režie: Gerald Salmina (A)

Kategorie A
1. cena: Severní pól očima ufona, režie: Petr Horký (CZ)
2. cena: Planina, režie: Roman Grošek (CZ)
3. cena: Dolomitenmann 2008, režie: Marian Schiebl (CZ)

Kategorie B
1. cena: Annapurna na lekko, režie: Dariusz Zaluski (PL)
2. cena: Lightning Strike - Arwa Tower, režie: Stephan Siegrist, Christoph Frutiger, Christine Kopp (CH)
3. cena: Matrix reloaded, režie: Petr Pavlíček (CZ)

Kategorie C
1. cena: Interactions, režie: Miroslav Hrdý (CZ)
2. cena: V divokých peřejích Colorada, režie: Marek Hýža (CZ)
3. cena: neudělena

Kategorie D
1. cena: World´s Wildest Encounters 1, režie: Andreas Kieling (DE)
2. cena: Bhútán - hľadanie šťastia, režie: Pavol Barabáš (SK)
3. cena: Ganga, režie: Otakar Štěrba (CZ)

Cena za kameru: World´s Wildest Encounters 1, režie: Andreas Kieling (DE)

Cena za historický dokument: Zapomenuté výpravy - S Matyldou po Indu, režie: Jan Bělohlavý - ČT (CZ)

Cena hlavního města Prahy: White Noise, režie: Dominigue Perret (CH)

Cena časopisu Hory Doly: Free Tibet Expedition, režie: Marek Klonowski (PL)

Cena Škoda Yeti: Calibrate, režie: Andy Gordon - Red Bull (AUS)



Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Z rekordní účasti se letos těšil tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty

4. července 2024 19:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Tradiční Bike maraton kolem Slezské Harty se stal již velmi oblíbeným cyklo závodem. Svědčí o tom stále rostoucí účast závodníků z celé republiky. V Nové Pláni na břehu přehrady odstartoval již 13. ročník a provedl závodníky terény i cestami různých délek a obtížností.

Národní pohár v karate Gojo Ryu proběhl v bruntálské sportovní hale za velké účasti závodníků

3. července 2024 9:50 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Tak trochu ve stínu masových sportovních akcí cyklistů, gymnastů či běžců, proběhly na Bruntálsku velké a významné akce v jiných sportech. Jednou z nich je například 3. kolo Národního poháru v karate Gojo Ryu, které proběhlo v bruntálské sportovní hale.

Na jantarovém schodišti slávy Bolt Toweru přibyly 2 nové hvězdy. Poprvé obě in memoriam

2. července 2024 18:37 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Dvě nové hvězdy byly odhaleny na Jantarovém schodišti slávy na Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Nesou jména herce Norberta Lichého a sopranistky Patricii Burdy Janečkové. Úplně poprvé byla obě ocenění udělena in memoriam.

Domov Bílá Opava oslavil 120 let od svého vzniku. Z chudobince je moderní organizace s kvalitní péčí

2. července 2024 9:53 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava slouží lidem už 120 let. Objekt domova na Rybářské ulici byl postaven v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Závody dračích lodí mládeže se konaly na Slezské Hartě úplně poprvé

2. července 2024 7:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Závody dračích lodí mládeže na Slezské Hartě měly být původně jen malou pozvánkou na velké závody dospělých v srpnu. Účast celkem 14 posádek základních i středních škol a atmosféra závodů si však za těmi velkými vůbec nezaostávala.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

1. července 2024 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.