Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Známe nejkrásnější a nejkvalitnější fasády Moravskoslezského kraje za rok 2009!

Již osmý ročník prestižní soutěže o nejkvalitnější a nejkrásnější fasádu Moravskoslezského kraje má své vítěze! Ceny vítězům osobně předal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

V kategorii správních a průmyslových objektů si prvenství doslova vybojovala Radnice Úřadu městského obvodu Ostrava – Jih, a to konkrétně rekonstruovaná fasáda části budovy A, jejíž architektonického ztvárnění se ujal za generálního projektanta architekt Vítězslav Dvorský, autorkou studie je Dagmar Fúsová a projekt zpracovala projekční kanceláří DaF – PROJEKT s.r.o. Realizátorem celé akce byla společnost Zlínstav.

V kategorii bytových domů zvítězil řadový dům v historickém centru města v ulici Šmeralova, jehož historická fasáda byla rekonstruována tradiční technologií vápenocementové malty a odlévání štuků. Klempířské prvky jsou vyrobeny  dle dobových fotografií ze zinkotitanového plechu. Architektem je Ing. Martin Jiřík, investorem společnost Realitní a obchodní a realizátorem firma EKOFAS.

V kategorie panelových domů si prvenství vybojovala čevenošedomodrá fasáda domu v Ostravě – Porubě (ul. Slavíkova), jejímž architektem je Ing. Radek Pavlík, realizátorem společnost Therm a investorem Společenství domu.

A pomyslné zlato v kategorii rodinných domů si odnáší Ing. Lukáš Velart z Hostašovic. V poslední oceněné kategorii energeticky úsporného objektu, v níž v loňském roce neuspěla žádná fasáda, získal cenu za první místo ostravský rodinný dům v ulici K Jezeru. Architektonického ztvárnění vítězné fasády se ujal Ing. Josef Březina a realizátorem byla firma Therm.

„Soutěž o nejlepší fasádu roku vnímám jako možnost poukázat na prostředí, ve kterém každý z nás žije. Jsme obklopeni nejrůznějšími stavbami a jejich fasády mohou  krášlit, nebo také hyzdit náš svět. A o to v této soutěži jde. Ocenit nápaditost a snahu zlepšit naše životní prostředí, dát našim městům a obcím lepší vzhled,“ konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje  Jaroslav  Palas, který v ostravském klubu Parník, kde se slavnostní vyhlášení soutěže konalo, předal osobně všem vítězům ceny.

Osmičlenná  porota, v čele s předsedou Ing. arch. Janem Zelinkou, která vybírala vítěze z více než 60 objektů přihlášených do pěti kategorií – Rodinné domy, Panelové domy, Bytové domy, Správní a průmyslové objekty a Energeticky úsporné projekty, nominovala počátkem března do finále celkem  15 objektů. Dnes si však ocenění odneslo jen pět z nich…

„Při nominacích i při výběru samotných vítězů jsme kladli důraz především na kvalitu použité technologie a materiálů a také na práci a tvůrčí invenci architekta,“ vysvětluje Ing. arch. Jan Zelinka, předseda odborné komise soutěže Fasáda Moravskoslezského kraje. "Cílem je profesionálně vybrat, ohodnotit a ocenit dobře odvedenou práci na realizaci fasády objektu a zároveň vnést do povědomí široké veřejnosti představu o kvalitní realizaci fasády domu," dodává předeseda komise.

Osmý  ročník soutěže Fasáda Moravskoslezského kraje byl vyhlášen 15. prosince loňského roku a přihlášky mohli architekti, projektanti, dodavatelé stavebních materiálů, realizátoři, případně soukromí investoři podávat až do 5. února. Důležitou podmínkou pro přihlášení je umístění stavby v rámci Moravskoslezského kraje a dokončení fasády v roce 2009. Zároveň se nesmí jednat o novostavbu, pouze o rekonstrukci fasády. Více informací mohou zájemci zjistit na www.fasadakraje.cz. 

Vítězné fasády za rok 2009:

Rodinné  domy

A5   Hostašovice  

Architekt: neurčeno

Investor: Ing. Lukáš Velart

Realizátor: neurčeno


Panelové  domy

B20     Slavíkova, Ostrava

Architekt: Ing. Radek Pavlík

Investor: Společenství domu č. 1759

Realizátor: Therm spol. s r.o.


Bytové  domy

C7      Dr. Šmerala, Ostrava

Architekt: Ing. Martin Jiřík

Investor: Realitní a obchodní a.s., Dr. Šmerala 1270/11, Moravská Ostrava

Realizátor: EKOFAS spol. s r.o.


Správní  a průmyslové objekty

D8      Radnice, Ostrava Jih

Architekt: ing. arch. Dvorský Vítězslav - generální projektant 
pí Dagmar Fúsová - autorka studie

Projekt zpracovaný projekční  kanceláří DaF – PROJEKT s.r.o.

Investor: Statutární město Ostrava, Městský obvod Ostrava-Jih

Realizátor: Zlínstav a.s.


Energeticky úsporný projekt

A6      K Jezeru, Ostrava

Architekt: Ing. Josef Březina

Investor: Ing. Miroslav Stark

Realizátor: Therm spol. s r.o.



V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.