Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Adéla Pluhaříková

Světový den hygieny proběhl ve Slezské nemocnici

10. května 2023 21:40 | Opava | Adéla Pluhaříková

Podle světových statistik si až 95 procent lidí neumí správně umýt ruce. Bohužel současně platí, že až 70 procent infekcí je přenášeno právě špinavýma rukama. Také zdravotníci ve Slezské nemocnici se připojili ke Světovému dni hygieny rukou, aby lidem ukázali, jak by ruce měli mýt.

Zimní stadion se dočká nové podoby, přibude wellness nebo běžecký ovál

10. května 2023 21:31 | Opava | Adéla Pluhaříková

Proběhlo slavnostní zahájení rekonstrukce zimního stadion v Opavě. Součástí rekonstrukce byla i demolice sousedící budovy bývalého autosalonu. Nevyhovující stavba z konce 50. let minulého století bude nahrazena moderní stavbou za více jak 360 milionů korun.

V opavských laboratořích pracuje robotická linka

6. května 2023 16:47 | Opava | Adéla Pluhaříková

Slezská nemocnice je opět o krok napřed. Konkrétně ve zpracovávání vzorků v laboratořích. Místo několikahodinového čekání se doba zkrátí o více než polovinu. To díky nové plně automatické robotické lince.

Opava podporuje nové podnikatele prostřednictvím workshopů

6. května 2023 16:41 | Opava | Adéla Pluhaříková

Opava podniká. Tak zní program, který město připravilo jako podporu v podnikání všem, kteří by chtěli podpořit růst Opavy. Město připravilo pro zájemce a budoucí podnikatele sérii workshopů, které odstartovaly na začátku května a pokračovat budou i v příštím roce.

K zápisu se do opavských mateřských škol hlásí 662 dětí

6. května 2023 16:40 | Opava | Adéla Pluhaříková

Na začátku května tradičně probíhají zápisy nejmenších dětí do školek. Opava nabízí dvacet sedm mateřských škol. Oproti minulému roku se navýšil počet přihlášených dětí, na druhé straně se zvětšily i kapacity. I tak se může stát, že se na všechny děti nedostane.

Slezská nemocnice nabízí maminkám porodní asistentky

3. května 2023 18:00 | Opava | Adéla Pluhaříková

Slezská porodnice vychází v maximální míře maminkám vstříc jejich požadavkům. Vedle variabilních lůžek, na kterých si rodičky mohou vybrat jaká poloha jim vyhovuje, je v nabídce například porodní vana a zvolit mohou celou škálu možností jak své miminko přivedou na svět. Lékaři teď nově nabízí také epidurální analgezii.

Pálení čarodějnic si v Opavě nenechaly ujít stovky lidí

3. května 2023 17:27 | Opava | Adéla Pluhaříková

„Noc čarodějnic“ nebo také „Filipojakubská noc“. Z velmi starého pohanského svátku se stal oblíbený lidový zvyk. Čarodějnice měly rej také v Opavě. Hemžil se jimi areál tenisových kurtů v neděli 30. dubna.

Soutěž Marlenka Cup provoněla Opavu kávovými zákusky

3. května 2023 17:22 | Opava | Adéla Pluhaříková

Stejně jako Marlenka patří k Frýdku-Místku, tak i soutěž cukrářů Marlenka Cup patří neodmyslitelně k Opavě. Své cukrářské dovednosti představilo před odbornou porotou několik studentů středních škol z Moravskoslezského kraje.

Památník v Hrabyni se po roční pauze otevírá, rekonstrukce expozici výrazně změnila

28. dubna 2023 16:06 | Celý MS kraj | Adéla Pluhaříková

Více než rok - tak dlouho trvala rekonstrukce Národního památníku druhé světové války v Hrabyni. Ve čtvrtek došlo na jeho slavnostní znovuotevření, veřejnosti a hlavně zájemcům o historii osvobození Ostravska se otevírá v sobotu

Komerční sdělení více

innogy před zimou zlevní plyn a elektřinu zákazníkům bez fixace

Dodavatel energií innogy ještě před nástupem zimních měsíců zlevní plyn i elektřinu pro zákazníky bez fixace. Od 1. prosince se jim cena obou komodit sníží zhruba o 360 Kč za MWh. Pro dodávky plynu to představuje zlevnění o 15 %, u elektřiny cena klesne o 7 %. Pro získání nižší ceny zákazníci nemusejí nic dělat, do vyúčtování se jim promítne automaticky. Nové ceníky se týkají asi 350 tisíc domácností, které od innogy odebírají energie na základě smluv na dobu neurčitou se základním ceníkem Standard.

Je vtipný dárek dobrou volbou k výročí?

Výběr dárku k výročí může být někdy oříškem. Chcete potěšit svého partnera či partnerku něčím speciálním, ale zároveň chcete, aby to bylo osobní, originální a nezapomenutelné. V takových případech může být vtipný dárek skvělou volbou. Přináší radost a zároveň připomíná společné zážitky a humor, který váš vztah provází. Níže se podíváme na několik otázek, které vám pomohou rozhodnout, zda je vtipný dárek tou správnou volbou pro výročí.


Discoteca Paraiso: Do tanečního klubu ve Dvanátce zveme už tuto sobotu

Představte si noc. Tep města je sladěný s rytmem diskotéky, kde se ve světlech stroboskopů stírají hranice mezi realitou a fantazií. Tahle noc (prý) všechno změní! Mimořádný zážitek čeká v koncentrované sedmdesátiminutové podobě publikum v komorním Divadle „12“ od soboty 26. října.

Národní symfonický orchestr Taiwan s hvězdným houslistou Yu-Chien Tsengem vystoupí v Ostravě

Národní symfonický orchestr Taiwan (z Tchaj-wanu) přijede poprvé ve své historii do České republiky. V rámci evropské koncertní šňůry s názvem „Turné přátelství“ zavítá prestižní tchajwanské těleso do Telče a do Ostravy, kde v pondělí 4. listopadu zahraje zcela výjimečný koncert. Jeho pořadatelem je Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který tímto koncertem završí mimořádně úspěšný rok 2024.

ČPZP: Střevní záněty postihují čím dál více lidí

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou nespecifické střevní záněty, které postihují převážně mladé lidi ve věku od 20 do 35 let. V poslední době se tato autoimunitní celoživotní onemocnění objevují i u dětí a starších lidí. Výskyt je na vzestupu, což potvrzují i data zdravotních pojišťoven. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna eviduje od roku 2019 více než desetiprocentní nárůst pojištěnců s těmito diagnózami.

Magnesium bisglycinát - “superhrdina” pro ženy v perimenopauze a menopauze

První příznaky perimenopauzy mohou přicházet už brzy po čtyřicítce. Menopauza je poměrně náročnou transformační fází v životě každé ženy. Organismus se musí totiž doslova rekalibrovat a přenastavit na významné výkyvy hormonů a na následně na jejich nízké hladiny. Nemusí to být boj! Užívání magnesia, konkrétně magnesia bisglycinát, by mělo být rozhodně intervencí, kterou vyzkoušíte jako první.

Více