Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Plášil

9. ledna od 18.00 hodin proběhne živá Diskuze ze studia

4. ledna 2012 14:53 | Nový Jičín | Jan Plašil

Hosty diskuze budou - Jaroslav Dvořák, Milan Grestenberger, Ivan Týle a Daniel Chrustawczuk. Diskutovat se bude o rozpočtu na rok 2012, novojičínské nemocnici, sociální sféře a novojičínským zpravodajem.

Novoroční projev starosty Nového Jičína na prahu roku 2012

2. ledna 2012 12:56 | Nový Jičín | Jan Plašil

Novoroční projev starosty Nového Jičína, Břetislava Gelnara (ČSSD). Celý projev najdete zde  

Události Novojičínska od května do září 2011

30. prosince 2011 15:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

I tentokrát se ohlédneme za událostmi roku 2011. Vzpomeneme, co se dělo v měsících od května do září.

Kde budou obyvatelé Nového Jičína trávit Silvestra

29. prosince 2011 8:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Ptali jsme se obyvatel Nového Jičína, kde budou trávit silvestra.

Události novojičínska od ledna do dubna 2011

27. prosince 2011 8:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Souhrn událostí v Novém Jičíně

Studenti gymnázia Nový Jičín se netradičně loučili s rokem 2011

26. prosince 2011 10:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

V minulém týdnu se studenti gymnázia netradičně loučili s rokem 2011. Svým osobitým způsobem zpracovali muzikál Rebelové a pro diváky zaplněný sál ve Středisku volného času Fokus připravili neopakovatelné zážitky. Pojďte se společně s námi podívat, jaké to tam bylo.

Promluva děkana Řimskokatolické církve

22. prosince 2011 22:00 | Nový Jičín | Jan Plašil

Vánoční přípravy už vrcholí, co jsme nestihli raději asi necháme na další dny, protože Vánoce by měly být nejen o dárečcích, ale i o pohodě, sklidnění a také i návštěvě blízkých. O sváteční promluvu jsme požádali děkana římskokatolické církve Aloise Peroutku.

Nový Jičín vzpomíná na Václava Havla

22. prosince 2011 16:57 | Nový Jičín | Jan Plašil

Poslední adventní neděle přinesla smutnou zprávu nejen pro Čechy, ale i celý svět. Zemřel Václav Havel, prezident, státník, disident, dramatik, ale také ztělesnění duše českého národa a symbol boje za demokracii a lidská práva.Západní země jej označily za jednoho z nejvýznamnějších politických myslitelů ve střední Evropě. Česko i celý svět na něj vzpomínali celý týden, od středy byl vyhlášen státní smutek, který vyvrcholil v pátek exprezidentovým pohřbem. Lidé snad všech měst a obcí v zemi Havla oplakávali a vzdávají mu holt. V Novém Jičíně byly k dispozici kondolenční listiny a na náměstí lidé zapalovali svíčky k uctění památky prvního polistopadového prezidenta. Od středy byl zrušen jarmareční program na náměstí a připojilo se i kino, které do pátku zrušilo promítání. Na návštěvu bývalého prezidenta v roce 1999 zavzpomínal tehdejší starosta.
Pavel Wessely, předseda Klubu rodáků a přátel NJ, bývalý starosta
"Bylo to několik měsíců před novým tisíciletím, bylo to poprvé, kdy do Nového Jičína zavítal prezident, pomineme-li E:. Benše, který tady byl těsně po válce." Tehdy Václava Havla v Novém Jičíně vedle starosty vítal i pěvecký sbor Ondrášek a jako dárek z města klobouků si jeden odvezl. Pavel Wessely, předseda Klubu rodáků a přátel NJ, bývalý starosta
"Na tomto místě jsme se zastavili, samozřejmě se pan prezident ptal na život v našem městě, na kulturu, historii, ptal se komu je zasvěcen náš kostel. Já jsem měl příležitost poznat pana prezidenta poprvé na Pražském hradě v roce 1998, kdy pozval starosty města a obcí tehdejší republiky a tam jsem mu naznačil, že v novém Jičíně ještě nikdy nebyl a on to zaregistroval a asi rok po té tady přijel. Vybavuji si ještě jedno setkání v roce 2002. Vždycky to byl člověk nesmírně skromný, zajímal se skutečně o věci, nepoužíval fráze, byl to prostě jiný politik, než na které jsme byli v té době zvyklí." Václav Havel napsal: „Celý život si myslím, že to, co se jednou stalo, se už nikdy nemůže odestát. A tak vlastně všechno navždy trvá. Bytí má zkrátka paměť."

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více