Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Lidé ve Frýdku-Místku mohou navrhnout, jak proměnit zastávky na Anenské

Frýdek-Místek rozjel další ročník participativního rozpočtu. 20. března mohou lidé přijít přímo na zastávku Anenská a vyjádřit svůj názor k tomu, jak by se měla v rámci projektu Zapoj F-M proměnit.

Ve Frýdku-Místku se poklonili u památníku hrdinným obráncům kasáren

Vedení města společně s řadou významných hostů a spolků i veřejností uctilo památku 85. výročí boje o Czajankova kasárna. Nejprve se všichni sešli ve čtvrtek u památníku v Místku.

Jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo? MAPPA Ostrava připravila veřejnou debatu

MAPPA Ostrava připravila projekt debat O městě. V té první spolu diskutovali zástupci municipalit, architektů i veřejnost o tom, co dělat pro budoucnost Ostravy a měst. Zda města dokáží zohlednit v rozvojových plánech veřejný zájem.

Hnutí ANO bylo odvoláno z vedení Frýdku-Místku. Město nově vede menšinová koalice

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice stran hnutí ANO a Naše Město Frýdek-Místek. Na zastupitelstvu byli ze svých pozic odvoláni všichni členové hnutí ANO. Do vedení pak byli místo nich navoleni zástupci uskupení SPOLU. Město tak povede menšinová koalice, která má 18 hlasů.

Ve Frýdku-Místku proběhne rekonstrukce bitvy o Czajankova kasárna

Frýdek-Místek si letos připomene 85 let od hrdinného odboje vojáků z Czajankových kasáren. Ve čtvrtek odpoledne proběhne pietní akt a v sobotu také rekonstrukce samotného boje s bohatým celodenním programem ve Faunaparku.

V ulicích Frýdku-Místku už mají čtyři asistenty prevence kriminality

V ulicích Frýdku-Místku se pohybuje více asistentů prevence kriminality. Město jejich počet postupně navýšilo na čtyři členy. Dohlížejí na pořádek nejen ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskými strážníky.

Pohádkové postavičky baví děti v ostravských tramvajích

10. března 2024 21:40 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Obrázky s malovanými pohádkovými postavičkami a dokonce také edukativní pohádky na videu. To je novinka v ostravských tramvajích, která má zabavit během jízdy hlavně nejmenší děti. Dopravní podnik Ostrava nově testuje vyzdobený prostor pro kočárky ve třech tramvajích. Pokud se osvědčí, najdou ho maminky i v dalších vozech, a ve více variantách motivů.

Požár v rodinném domě na Opavsku zaměstnal 4 jednotky hasičů

10. března 2024 20:41 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči zasahovali v neděli večer u požáru v rodinném domě v Raduni na Opavsku. Oheň vypukl v kotelně a hasičům se ho podařilo uhasit během několika minut. Událost se obešla bez zranění.

Moravskoslezský kraj dá letos na kulturní akce 54 milionů korun

10. března 2024 20:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v regionu. Na 84 projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Podporu získaly menší místní festivaly a přehlídky, ale také velké akce nadregionálního významu. Další 2 miliony krajští zastupitelé přiklepli produkci celovečerní pohádky Zlatovláska, která se bude natáčet na hradě Sovinec.

Pár orlosupů bradatých v Zoo Ostrava odchovává mládě poprvé bez pomoci

10. března 2024 12:05 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V jedné z voliér dravců v ostravské zoo odchovává pár majestátních orlosupů bradatých mládě. Jedná se o méně zkušený pár, který doposud při odchovu potřeboval asistenci a pomoc chovatelů. Letos poprvé si při péči o svého třetího potomka vede skvěle a zcela samostatně. Chovatelé tak odchovu přihlížejí jen prostřednictvím kamery umístěné nad hnízdem.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více