Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Policisté udělili na tuning srazu ve Frýdku-Místku 86 pokut za 128 tisíc

10. března 2024 10:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

V sobotu večer se do Frýdku-Místku sjelo velké množství aut s tuningovou úpravou. Na tento sraz se zaměřili také policisté. Ti udělili 86 pokut za 128 tisíc korun. U dvanácti aut dokonce omezili technickou způsobilost.

Malé obce mohou opět žádat Moravskoslezský kraj o peníze na cesty, chodníky i hlukoměry

10. března 2024 8:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj i letos rozdělí obcím do pěti tisíc obyvatel a jejich svazkům přes 25 milionů korun ze svého rozpočtu. Přispěje tak na 96 projektů, které zlepší život na venkově. Peníze půjdou na opravy a rekonstrukce důležitých obecních staveb, občanskou vybavenost, místní komunikace, úpravy veřejného prostranství, na pořízení senzorů internetu věcí nebo na zajištění činnosti projektových manažerů a poradců v mikroregionech.

Muž na Novojičínsku se vážně zranil při pádu z výšky

10. března 2024 7:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v sobotu odpoledne u vážného úrazu na Novojičínsku. Třiadvacetiletý muž spadl na stavbě v Bravanticích ze žebříku. Do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Rodačka z Třince získala titul Miss World 2024

9. března 2024 19:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Česko má po 18 letech opět Miss World. Titul získala rodačka z Třince Krystyna Pyszková. 25letá kráska se stala vítězkou 71. ročníku mezinárodní soutěže krásy. Uspěla ve finále v indické Bombaji, oznámili pořadatelé, kteří na sociálních sítích zveřejnili její fotografii s korunkou a šerpou vítězky.

Moravskoslezský kraj letos podpoří více než stovku sportovních akcí

9. března 2024 18:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje sportovní aktivity i konání významných sportovních akcí. V letošním roce půjde z krajského rozpočtu bezmála 8 milionů korun na celkem 103 sportovních akcí, mistrovství, šampionátů a soutěží. Kromě tradičních sportů kraj podpoří také discgolf, paragliding nebo například ringo.

Štramberské roubenky, Jurkovičova sušárna i kostelní varhany. Kraj podpoří obnovu památek

9. března 2024 13:33 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj letos přispěje na obnovu kulturních památek v regionu 12 milionů korun. Zastupitelé schválili finanční podporu 27 projektů na rekonstrukce či opravy kulturně či historicky významných objektů. Nad rámec tohoto programu kraj také přispěje 1,3 milionu korun na novou expozici v krovu kostela sv. Jana Křtitele v Hlučíně.

Aplikace čistáOVA už šestým rokem pomáhá udržovat pořádek v Ostravě

9. března 2024 12:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Webová aplikace čistáOVA pomáhá už téměř šest let občanům při hlášení závad na území Ostravy. Jejím prostřednictvím mohou jednoduše upozornit na různá poškození, kterých si ve veřejném prostoru všimnou, ať už je to nepořádek v ulicích, spadané větve nebo rozbité lavičky v parku.

Ostravská univerzita digitalizuje přijímání přihlášek na všechny své fakulty

9. března 2024 12:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Uchazeči o prezenční, kombinované či distanční studium na Ostravské univerzitě mohou podat elektronickou přihlášku do 15. března letošního roku. A to na všech šest fakult i na všechny typy studia: prezenční, distanční i kombinované. Univerzita tak navazuje na loňský podzim, kdy si vyzkoušela spolupráci s Bankovní identitou poprvé.

DIAMO představilo pracovní skupině plán sanace haldy Heřmanice

9. března 2024 11:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela ustanovil Mezirezortní pracovní skupinu k problematice řešení sanace a rekultivace odvalu Heřmanice. Její zástupci se už sešli na jednání, kde byl také představen harmonogram sanačních prací.

Experti na protipovodňovou ochranu z osmi zemí přijeli sbírat zkušenosti od hasičů z MS kraje

9. března 2024 10:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) hostil, v uplynulých dnech, zahraniční studijní návštěvu, jejímž tématem byla přeshraniční povodňová ochrana. Tato návštěva byla realizována jako jedna z aktivit v rámci mezinárodního projektu IPA Floods and Fires, kterého se HZS MSK účastní. Cílem tohoto projektu je zvýšení úrovně protipovodňové ochrany a ochrana proti lesním požárům v krajinách západního Balkánu a Turecka.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více