Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Den vědy na bruntálském gymnáziu přilákal po dvouleté nucené pauze stovky návštěvníků

14. listopadu 2022 8:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po dvouleté pauze, vynucené covidovou epidemií mohlo Gymnázium v Bruntále konečně uspořádat svůj tradiční Den vědy. Ten se stal velmi oblíbenou akcí pro děti i dospělé, především díky desítkám pokusů a ukázek z různých oborů studia.

Na gymnáziu v Bruntále proběhl po dvouleté pauze úspěšný Den vědy, zaujal stovky návštěvníků

13. listopadu 2022 20:38 | Bruntál | Karel Soukop

Po dvouleté pauze, vynucené covidovou epidemií mohlo Gymnázium v Bruntále konečně uspořádat svůj tradiční Den vědy. Ten se stal velmi oblíbenou akcí pro děti i dospělé, především díky desítkám pokusů a ukázek z různých oborů studia.

Předškoláci v Bruntále oslavili svátek sv. Martina světýlkovým průvodem na zámeckou zahradu

11. listopadu 2022 9:59 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Sněhu na sv. Martina jsme se letos sice nedočkali, na bílém koni přesto přijel. Alespoň mezi předškoláky v Bruntále. Ti svátek přivítaly světýlkovým průvodem na zahrady bruntálského zámku.

Na Petrově rybníce v Krnově zahájili letošní výlov ryb, ukázali se krásní a kvalitní kapři

10. listopadu 2022 8:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na hrázi Petrova rybníka v Krnově se sešly desítky rybářů z celého regionu. Letošní podzimní výlov byl již třicátý v historii. Ačkoli výlov vypadá atraktivně, je to pořádná dřina, trvající od rána do večera.

Galerie Octopus v Rýmařově své 30. výročí oslavila kolektivní výstavou 30 výtvarníků

8. listopadu 2022 18:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop

26. listopadu uplyne přesně 30 let od založení rýmařovské výtvarné galerie Ocotpus.. Zakladatelé, původně členové místního Klubu amatérských výtvarníků, začali tedy pořádat výstavy v nových prostorách Muzea Rýmařov. V těch se od roku 1992 uskutečnilo již 325 výstav.

Okresní soutěž „T-profi“ unikátně propojila základní školy, střední školy a firmy

7. listopadu 2022 16:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Spojení žáků základních škol, studentů středních škol a firem. To je největší přínos unikátní soutěže T-profi, jejíž okresní kolo proběhlo v Krnově. Firmám ukazuje zájem o technické obory a žákům a studentům přibližuje technická řešení projektů. V Krnově soutěžili žáci čtyř základních škol, čtyř středních škol a čtyř firem okresu.

Stovky dětí i s rodiči vyrazily s lampiony za strašidly do bruntálského parku

7. listopadu 2022 10:22 | Bruntál | Karel Soukop

Importovaný svátek Haloween není mnoha lidmi pro svou nepůvodnost příliš oblíbený. Podzimní lampionové průvody však u nás svou tradici mají. Spojit tyto dvě události se již po několik let snaží bruntálská základní škola Petrin v projektu S lampiony za strašidly.

Restaurátoři na zámku Hošťálkovy obnovují původní malby barokních místností

6. listopadu 2022 21:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zámek Hošťálkovy na Krnovsku je opravdovou barokní perlou. Po staletých majetkových změnách měl velké štěstí v neštěstí. Když ho porevoluční krajský úřad prohlásil za zbytný majetek a nabídl k prodeji, měl štěstí na nové majitele. Rodina Ruszó (rusó) si byla vědoma jeho významu a založila spolek Renesance, který teď zámku navrací dávnou slávu.

Armáda ČR na v rámci programu Ministerstva obrany navštívíla Gymnázium v Bruntále

4. listopadu 2022 11:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

POKOS, neboli Příprava občanů k obraně státu. To je název programu Odboru komunikace Ministerstva obrany, se kterým oslovuje základní a střední školy. Jeho cílem je představit studentům armádu, její úkoly a vybavení, se zaměřením na praxi. Studenty bruntálského gymnázia projekt velmi zaujal.

Do Dne informačních center v ČR se zapojilo i centrum města Bruntálu

1. listopadu 2022 16:46 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Do celorepublikového Dne informačních center se zapojil také Bruntál. Zdejší infocentrum prochází velkým rozvojem a nabízí novinky nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více