Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Nezaměstnanost na Bruntálsku dosáhla 5,7 %, stále je však přes 3 tisíce volných míst

17. října 2022 23:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Okres Bruntál se současnou mírou nezaměstnanosti 5,7 % řadí na čtvrté až páté místo v rámci celé České republiky. Firmy řeší velké dilema. Musejí reagovat na nárůst cen energií a pohonných hmot, současně však hledají erudované zaměstnance na volná místa.

Původní kamenná věž na Pradědu by letos měla 110 let. Přežila bohužel pouhých 47

16. října 2022 12:48 | Bruntál | Karel Soukop

Letos uplynulo právě 110 let od dokončení stavby bývalé kamenné věže na nejvyšší moravské hoře Pradědu. Přestože neměla příliš dlouhý život, za 47 let vzniklo plno obrazů, pohlednic a fotografií. Ty připomíná venkovní výstava na Fügnerově ulici.

Krnovská parní lokomotiva se po 50 letech vrátila na podstavec před nádražím a ozdobila oslavy 150 let trati

15. října 2022 8:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dechový orchestr mladých, kapely, výstavy, jízdy historických vlaků. Taková byla oslava stopadesátého výročí trati Olomouc-Krnov-Opava. Hlavním bodem oslav byl návrat renovované parní lokomotivy Bufan po 50 letech na podstavec před krnovské nádraží.

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova

15. října 2022 8:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Mezinárodní den seniorů oslavili v Bruntále společně senioři z celého MS kraje

15. října 2022 8:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Více než 240 seniorů z celého kraje se sjelo do Bruntálu na slavnostní setkání. Společně oslavili Mezinárodní den seniorů, který připadá na 1. října. Čekal je poznávací výlet, bohatý kulturní program i ocenění nejaktivnějšího seniora a seniorky MS kraje.

110. výročí kolaudace první kamenné věže na Pradědu připomíná venkovní výstava v Bruntále

14. října 2022 9:51 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letos uplynulo právě 110 let od dokončení stavby bývalé kamenné věže na nejvyšší moravské hoře Pradědu. Přestože neměla příliš dlouhý život, za 47 let vzniklo plno obrazů, pohlednic a fotografií. Ty připomíná venkovní výstava v Bruntále.

V Bruntále i v Krnově byly právě dohodnuty povolební koalice, ustavující zastupitelstva se budou konat ve stejný den

11. října 2022 20:49 | Celý MS kraj | Karel Soukop

24. říjen bude dnem, kdy v Bruntále i v Krnově proběhnou ustavující zastupitelstva, která stvrdí povolební jednání v obou městech. Obě zastupitelstva v tento den oficiálně zvolí starosty a členy Rady města.

Na janovickém zámku proběhla závěrečná akce přednášek s degustací, tentokrát na téma káva

11. října 2022 16:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Sérii přednášek s degustací uzavřela na zámku v Janovicích poslední akce. Tentokrát byla věnována kávě, jejímu pěstování i přípravě. Nový druh akcí si získal u návštěvníků velkou oblibu a projevil se stále rostoucí účastí.

Chovu exotických motýlů se daří i v Jeseníkách, jen pár kilometrů od Pradědu

11. října 2022 8:54 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Víte co je to LEPIDOPTEROLOGIE ? Jedná se jeden z mnoha druhů entomologie a znamená Nauku o motýlech. Své o tom ví pan Jiří Urda z Rudné pod Pradědem, který v této obci, jen pár kilometrů pod Pradědem, chová exotické motýly. Dnes jich tady návštěvníci v sezóně mohou vidět až 40 druhů.

V zámecké Sala terreně v Bruntále byl předveden nalezený zlatý šperk z Opavy - Kateřinek

10. října 2022 11:25 | Bruntál | Karel Soukop

V Opavě - Kateřinkách se podařil mimořádný nález. Při kontrole řepy objevil nálezce šperk, pocházející podle předběžných odhadů z doby bronzové. Jednalo se o zlatý diadém, tedy ozdobu ženské hlavy. Muzeum v Bruntále ho představilo na akci v Sala terreně bruntálského zámku.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více