Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova

Celý MS kraj |

Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Nahlásit chybu


K tématu

Spitzerova vila v Janovicích bude další perlou kraje s přínosem k rozvoji cestovního ruchu

5. března 2024 11:38 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Larischova vila, Flemmichova vila, Bauerovy vily. To jsou všechno perly prvorepublikové architektury v našem kraji i celém Česku. Do nového života se však právě probouzí další, Spitzerova vila v Janovicích u Rýmařova. Je unikátní zachovanou podobou i historickým interiérem.

Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku slaví 20 let od znovuotevření

26. října 2023 16:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Filmové premiéry, beseda s pamětníky, dámská jízda i jachtařská přednáška. To je jen malý výčet akcí, které zažije Kino Nová scéna Vlast v rámci jednoho týdne. Program je totiž součástí oslav 20 let od znovuotevření tohoto multifunkčního kulturního prostoru.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.


Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na obchvatu Třince po nehodě několika vozů hořelo osobní auto a převrátila se cisterna

Dnes 8:38, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Série degustací s přednáškami jsou oblíbené nové akce na zámku v Janovicích u Rýmařova
Vydáno 15. října 2022 8:33, Celý MS kraj, Karel Soukop
Státní zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá dalšími novými akcemi. Na zahájení sezóny, jarmark a vernisáže výstav navazuje série akcí, propagujících místní výrobce potravin. Degustační večery s odbornými přednáškami se postupně věnují vínu, tradicím výroby místního piva a kávě.

Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“

David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“

Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“

Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.

Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“

Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“

„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“

„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“

„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“

Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“

Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“

Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.

Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."

Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“

„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“

„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."

„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."

Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.

David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“

Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033844/serie-degustaci-s-prednaskami-jsou-oblibene-nove-akce-na-zamku-v-janovicich-u-rymarova