Harrachovský pivovar v Janovicích ukončil svou činnost s 2. světovou válkou. Nyní postupně opět vstává z popela.
Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Dnešní večer jsme si zvolili tématicky pivo, poněvadž zde zámek tvořil živý organismus, jehož součástí byl i pivovar. Tak jsme si řekli, že jedno z témat bychom mohli věnovat na podzim pivu.“
David Rusnok, pořadatel akce: „Pivovar Harrach automaticky patří do tady té místní lokality Janovického zámku. Už od 15. století se zde vařilo pivo do začátku druhé světové války. První jsme měli s vínem a se sýry, dneska to párujeme – harrachovské pivo a pečínku, pečenou kýtu, chleba máme z místní ondřejovské pekárny, dneska speciálně připravený jako cibulový, takže doufám, že k tomu perfektně bude zapadat.“
Pivo jako nápoj má mnoha tisíciletou tradici a je zmiňováno už v nejstarších rukopisech,
Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Již znalost piva je známa ze starověkého světa. Bedřišek Hrozný, rozluštitel Chetitského písma, rozluštil ze starých asyrských a sumérských písemností, že pivo se vařilo již před čtyřmi tisíci lety. Znalost piva z nových archeologických nálezů sahá ještě hlouběji. Například Chamurabiho zákoník uvádí tresty za kažení piva a epos o Gilgamešovi se také zmiňuje o pivu, jakožto o nápoji, který proměňuje bytost nelidskou v bytost lidskou.“
Pivo Harrach, které se v Janovicích dříve vařilo, se dnes vyrábí ve Velkém Meziříčí a návštěvníci degustačního večera si ho rádi připomněli.
Markéta Janáková, kastelánka zámku Janovice: „Jeden z prvních majitelů z rodu Harrach, Ferdinand Bonaventura II. Zde nechal vystavět samostatnou budovu pivovaru a nás napadlo, oslovit Velké Meziříčí, přímo Jelínkovu vilu, která pivo Harrach vyrábí a chtěli jsme tady místním obyvatelům, než třeba samotný pivovar bude do budoucna pivo vařit, aby mohli malým okamžikem ochutnat.“
Anketa, návštěvníci akce: „Super, mňam.“
„Výborné, ano, je to plnotučné, kvalitní pivo.“
„No já, jako pivařka bych mohla říct, že by mohlo být více vychlazené dneska, je chutné, ale jsem spíš na hořčejší chutě.“
„Já nejsem pivař, ale super, není moc hořké, takže se dá.“
Degustační večery na zámku za týden pokračovaly večerem a přednáškou na téma káva. Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.
Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Jsem velice nadšená, poněvadž je to naše poslední, tedy třetí akce v pořadí a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“
Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.
David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu, to je čistá stoprocentní arabika a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby. Kávy jsou vlastně z celého světa, spolupracujeme s dodavateli ze všech kontinentů, tady na severu Moravy máme asi 40 druhů arabik ze všech kontinentů a vlastní kávové směsi si sami mícháme.“
Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.
Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."
Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám, tak ke snídani.“
„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou. Jihoamerické kávy nejsou moc dobré.“
„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."
„Arabiku, sílu, pokud je to označeno na obalu zrnkama, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."
Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.
David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Pro esspreso platí podle italského kávového institutu, že prostě je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů a výsledný efekt v šálku kávy je nějakých 5 až 6 ml kávy.“
Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.