Návštěvníci si na zámek dokonce zvykli nosit sebou i sklenice a hrníčky na degustaci.
Markéta Janáková, kastelánka zámku: „Je to naše poslední, tedy třetí akce a mohu hodnotit, že je hojně navštěvovaná.“
Druhů káv existuje velké množství. Ty základní mohli zájemci na místě ochutnat.
David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Podáváme dneska směs jako první, která je 70% arabiky a 30% robusty, jako další nabízíme africkou Keňu a jako poslední budeme ochutnávat světle praženou kávu brazilské plantážní výroby."
Pořekadlo „Kolik lidí, tolik chutí“ platí pro kávu více, než kde jinde.
Markéta Janáková, kastelánka zámku: „No já kávu miluji. Nejlépe 3x denně a nějakou voňavou."
Anketa, návštěvníci akce: „Presso, ale kapučíno si taky rád někdy dám."
„Presíčko, ristretko jedině. A mám radši hořčejší, jak kyselou."
„Já piju hodně káv a taky jak táta, mám ráda spíše hořčejší."
„Arabiku, sílu, tak těch 5 zrnek, aby tam bylo označených."
"Arabiku a co se týče výroby, tak presso."
Jak připravit správnou kávu. I to se návštěvníci přednášky dozvěděli.
David Rusnok, gastronom a výrobce káv: „Je to 7 až 8 gramů kávy, které je upěchováno dvaceti kily pomocí ručního temperu pod tlakem devíti barů a teplota spařování by měla být 60 stupňů."
Pořadatelé neusínají na vavřínech a po úspěchu první série připravují i další podobné akce v nové sezóně.