Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

I malé obce můžou mít velké oslavy, v Razové za účasti fotbalových celebrit a jejich exhibice

20. července 2021 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Hašek, Vízek, Šmicer, Pospěch a další legendy naší kopané přijeli podpořit oslavy 75. výročí Sokola Razová a fotbalu v této obci. Fotbalové hvězdy Československa a Česka dnes pod vedením Horsta Siegla vytvořili Sigi tým a účastní se sportovních svátků v celé republice.

Letní tábory jsou v plném proudu, zvláště oblíbené jsou levnější a kratší příměstské

16. července 2021 0:28 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Letní sezóna je v plném proudu a s ní také pestrá škála dětských táborů. Velmi oblíbené jsou příměstské, kde děti tráví noc doma a přes den se baví v táboře. Navštívili jsme dva z táborů, které pořádá Středisko volného času v Bruntále.

Dva tisíce lidí zaplnily sjezdovku na Kopřivné. Výjimečný koncert zde odehrála kapela Lucie

15. července 2021 10:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Historicky první letní koncert na lyžařské sjezdovce zažili diváci v Malé Morávce. Areál na Kopřivné navštívila kapela Lucie i s předkapelami a v plné sestavě zahrála pro zhruba dva tisíce lidí. Pořadatele zájem návštěvníků příjemně překvapil a dost možná je i signálem dalších podobných velkých akcí na letních horách.

Studenti brněnské architektury se sjeli na workshopu v zaniklé obci Pelhřimovy na akci Znovu život

13. července 2021 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích zůstal dodnes pouze odsvěcený a zdevastovaný kostel Sv. Jiří, kaple Sv. Anny a dva rekreační objekty. Kostel před úplným zánikem zachránilo Hnutí Duha Jeseníky. Studenti Fakulty architektury z Brna sem přijeli už na svůj třetí workshop, letos s přiléhavým názvem Znovu život.

V nově rekonstruované zámecké sala terreně v Bruntále zahájila provoz stylová kavárna

12. července 2021 12:28 | Bruntál | Karel Soukop

Nová stylová kavárna v sala terreně bruntálského zámku otevřela tento unikátní zahradní objekt. Po náročné rekonstrukci je po mnoha letech otevřena veřejnosti a slibuje nejen možnosti občerstvení ale také výstav, expozic a společenských akcí.

Na slet letadel Razová Fest voda-vzduch přiletěli piloti z celé Evropy

12. července 2021 10:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Francie, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko – tady všude létají ultralighty české výroby. Na 3. ročník festivalu voda-vzduch se do Razovské zátoky na Slezské Hartě slétli piloti z celé Evropy, aby se pochlubili svými letadly a poznali krajinu podhůří Jeseníků. Čekal je bohatý program včetně plavby lodí.

Lodní závod Bermuda Cup na Slezské Hartě se konal s rekordní účastí, v několika lodních třídách startovalo 76 lodí

9. července 2021 9:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již pošestnácté se sjeli na přehradu Slezská Harta milovníci jachtingu a plachetnic. Po roční pauze, zaviněné epidemií, se tradičního závodu Bermuda Cup zúčastnilo rekordních 76 lodí. Tábořiště v Leskovecké zátoce obsadily plachetnice celkem sedmi různých lodních tříd.

20 neprofesionálních umělců se sešlo a vystavovalo na historicky prvním Mini Artu v Bruntále

8. července 2021 9:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Město Bruntál si zapisuje novou historicky první akci amatérských výtvarníků. Je jí Mini Art, na kterém se sešlo 20 neprofesionálních umělců, aby veřejnosti představili svou tvorbu. Jejich dílům věnovalo městské divadlo celé přízemí své budovy.

Velký zámecký jarmark v Janovicích zahájil letní sezónu

7. července 2021 11:54 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zámek v Janovicích u Rýmařova ožívá kulturním životem. Původně pozdně gotická tvrz, následně sídlo rodu Harrachů a státní archiv byl léta stavebně zanedbávaný. Pod správou města Rýmařova a nyní Státního památkového ústavu se konečně začalo blýskat na lepší časy. Zámku se vrací život, letošní první akcí byl velký zámecký jarmark.

Kopřivná v Jeseníkách láká na unikátní pískové sochy a nové bikové tratě

7. července 2021 11:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nová lákadla pro návštěvníky Jeseníků nabízí areál na Kopřivné v Malé Morávce. Na vrcholu sjezdovky vyrostly obří pískové sochy dílem sochařů, kteří tady v zimě vystavovali sochy ledové. Zdejší oblíbený bikový areál je pak od letošního roku obohacen o nové prvky a kvalitnější povrch. To vše láká do krajiny pod Pradědem návštěvníky každého věku.

Komerční sdělení více

Úrazů přibývá. Jejich léčba loni ČPZP stála 1,7 miliardy korun, meziročně o 214 milionů více

Úrazy jsou stále častější příčinou poranění u dětí i dospělých. Vyplývá to například z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), která v roce 2023 vynaložila na úrazové diagnózy celkem 1, 673 miliardy korun ve srovnání s 1,459 miliardy o rok dříve. A zatímco v roce 2022 se po úrazu léčilo 141 787 pojištěnců ČPZP, loni to bylo již 146 188 pojištěnců. Nejčastějším úrazem bylo v obou letech vymknutí, podvrtnutí a natažení kloubů a vazů v úrovni kotníku a nohy.

Balet NDM naděluje 5x radost z tance

ČISTÁ RADOSTance – to je název večera pěti choreografií, který divákům nadělí baletní soubor Národního divadla moravskoslezského v premiéře 17. října. Pět tanečních příběhů od choreografů světových jmen i mladé nastupující generace, pět tanečních stylů, hudba světových skladatelů od 17. do 21. století – to je jedna velká radost z tance a jeho nekonečných možností! Na své si v Divadle Jiřího Myrona přijde každý divák.

FN Ostrava získala prestižní ocenění za aplikaci, která monitoruje činnost srdce

Český digitální Oscar míří do rukou Oddělení kardiovaskulárního Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava. Jeho zástupci cenu získali ve druhém ročníku soutěže IDC Digital Future Awards, která oceňuje nejlepší technologické inovace. Kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti ovládli díky aplikaci Kardi Ai, která s využitím umělé inteligence monitoruje srdeční aktivitu.


Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.

Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Více