Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lodní závod Bermuda Cup na Slezské Hartě se konal s rekordní účastí, v několika lodních třídách startovalo 76 lodí

Celý MS kraj |

Již pošestnácté se sjeli na přehradu Slezská Harta milovníci jachtingu a plachetnic. Po roční pauze, zaviněné epidemií, se tradičního závodu Bermuda Cup zúčastnilo rekordních 76 lodí. Tábořiště v Leskovecké zátoce obsadily plachetnice celkem sedmi různých lodních tříd.

Pořadatelem závodu byl Jacht klub Razová, obec Leskovec nad Moravicí a Mikroregion Slezská Harta.

Lukáš Vavrla, ředitel závodu: „Dneska tady jsou jachtařské závody pro lodní třídy Finn, což je olympijská lodní třída, ta má olympiádu v Paříži, další lodní třídy jsou Ilca 4,7, to je další olympijská lodní třída, nejmenší lodní třída Optimist, to je pro děti od 8 do 12 let, dvouposádková loď Fireball a v neposlední řadě tady máme Evropu. Je to pro děti od 8 let až do 99 plus.“

Nejpočetněji byla v kategorii dospělých zastoupena lodní třída Finn s dvaceti plachetnicemi a v kategorii dětí třída Optimist s dvaceti třemi závodníky.

Ruda Lidařík, prezident lodní třídy Finn: „Máme tady pohárový závod, vypsání 7, nejvyšší česká soutěž, 20 Finnů se zúčastní tohoto závodu, což je na letošní poměry díky koronaviru velice slušně. Všichni jsme se sem těšili, nádherné prostředí, příjemní lidé, co víc si přát. Snad vítr. Finn je ještě současná olympijská třída, která bude na programu Olympijský her v Tokiu, je to jednoposádková lodní třída pro lidi, kteří mají více než 95 kg, plocha plachty 10 m2.“

Tatiana Bělunková: „Laser má určitě větší plachtu, než menší lodě, je rychlejší, určitě rychlejší.“

Délka závodní tratě se stanovuje operativně podle síly větru tak, aby lodě závodily od půl hodiny do 40 minut. Vše rozhoduje sbor rozhodčích.

Vladimír Rozsypal, rozhodčí: „Rozhodčí staví trať a rozhoduje, aby ten závod byl regulérní, aby všechno proběhlo tak, jak má a byly splněny všechny ty náležitosti k tomu, aby ten závod byl kvalitní. Rozhodčích je více druhů. Jedni hlídají trať, start a tak dál, a co se týká dodržování pravidel, to zas je jiný druh rozhodčích, to je tzv. empire, který hlídá dodržování pravidel na vodě. Nesmí se třebas pumpovat, tak jak jsou pravidla na cestu, jsou pravidla i na vodě, aby nedošlo ke srážkám a nedošlo tam ke kolizím.“

Startovní i cílová čára byla vymezena bójkami a prapory startérů, lodě startovaly do závodu postupně podle kategorií.

Pavel Mušálek, závodník, YC Kozmice: „Tak já jsem z jachetního klubu Kozmice, uvidím, potom covidu můj první závod, tak spíš abych nebyl poslední, takový cíl můj.“

Zdeněk Gebhard, vítěz lodní třídy Finn, JK Cheb: „Jsem až tam od Kraslic, Karlovy Vary a ještě kousek.“

Jan Záhornacký, 2. místo třídy Ilca, LS Prostějov: „Já jsem přijel z Kroměříže a jezdím na Laseru 4,7.“

Ivan Fehervári, závodník a starosta Razové: „My jsme z pořádajícího klubu Jacht klub Razová, máme tady dvě plachetničky a já samozřejmě pojedu na jedné z nich a nejen, že budu reprezentovat Jacht klub Razová, ale i obec Razovou. Chtěli bysme se umístit aspoň v Top ten.“

Vítězové všech kategorií byli oceněni, v nejpočetnější třídě Finn zvítězil Zdeněk Gebhart, z JK Cheb v dětské třídě Optimist pak jedenáctiletý Vladimír Kováč z Jacht klubu Prostějov.

Nahlásit chybu


K tématu

V rámci Dne vody navštívilo nejvíce zájemců kaskádu přehrad Slezská Harta a Kružberk

26. března 2024 7:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Den vody přitáhl na přehrady v našem kraji davy návštěvníků, aby se seznámily s provozem vodních děl i technikou, která je obsluhuje. Z největší návštěvnosti se těšila kaskáda přehrad Slezská Harta a Kružberk, která za sobotu přivítala více než 3200 návštěvníků.

Hydrologická situace je v Jeseníkách, v povodí Odry a Moravice stabilní, povodně nehrozí, přehrady zvýšily odtoky

4. ledna 2024 9:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nejvíce srážek spadlo na konci roku v Jeseníkách na Rýmařovsku a v Beskydech, od 5 do 40 milimetrů. Kaskáda přehrad Slezská Harta a Kružberk a přehrady Šance a Morávka mají naplněny všechny své zásobní prostory. Díky zvýšeným odtokům z nádrží povodňové situace však nehrozí.

Vodní plochy po celém kraji obohatí plovoucí mola. Je o ně velký zájem

15. prosince 2023 12:26 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj chce co nejvíce podporovat turistiku i rekreaci. V příštím roce na dalších čtyřech přehradách vzniknou nová plovoucí mola, která si letos získala velkou oblibu. Další finance půjdou také pro města a obce na rozvoj cykloturistiky.


Ostrava ocenila strážníky za povodně. Někteří pamatují i záplavy v roce 1997

Vedení Ostravy a městské policie ocenilo strážníky za perfektní službu v průběhu povodní, kdy se podíleli na mnoha nejrůznějších činnostech od evakuací, až po řízení dopravy. Někteří už v uniformě městského policisty zažili i záplavy v roce 97. Oceňována byla také služební věrnost.

Na havířovském koupališti se staví fotovoltaika, město si slibuje úsporu i konec výpadků elektřiny

Na střechách budov v areálu havířovského koupaliště se staví fotovoltaika. Město věří, že díky panelům ušetří a hlavně vyřeší problém s přetížením a výpadky elektřiny.

Vážná nehoda v Dolní Moravici, řidič nedal přednost, spolujezdkyně se zranila a byla v ohrožení života

Dnes 11:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Bruntálští kriminalisté vyšetřují vážnou dopravní nehodu, která se stala v úterý 15. října v obci Dolní Moravice. Řidič osobního vozidla Mazda podle policie nezastavil na křižovatce a nedal přednost automobilu Volkswagen jedoucímu po hlavní silnici. Při střetu byla vážně zraněna spolujezdkyně, která zůstala zaklíněna ve vozidle.

Primátor Karviné se setkal s teenagery i seniory, zajímal se o jejich pohled na dění ve městě

Každoročně se vedení Karviné setkává s nejstarší generací obyvatel, aby je seznámil s tím, co nového se v Karviné chystá a také se zajímal o to, co je trápí a co řeší. Letos se také setkal i se členy Mládežnické rady. I s nimi debatoval o dění ve městě.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Studénka se dočká klíčové stavby, začne na jaře příštího roku

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Mobilní hospic Ondrášek v Ostravě-Zábřehu se o klienty stará už 20 let

Domácí paliativní péče. Nevyléčitelně nemocným umožňuje důstojné dožití doma, ve známém prostředí a mezi blízkými. Právě tuto formu péče už 20 let poskytuje také mobilní hospic Ondrášek.

Knížka pro ostravské prvňáčky se velmi osvědčila. Učitelé ji rádi používají

Ostrava má dlouhodobě snahu o co největší čtenářskou gramotnost dětí a v rámci nejrůznějších projektů cílí už na ty nejmladší čtenáře. Prvňáčci proto letos poprvé dostali knihu "Anežka s Filipem objevují Ostravu!!!" a po pár týdnech se dá říct, že je ve školách mimořádně oblíbená.

Společným večerním během lidé v Jablunkově podpořili Světlušku

V Městském lese v Jablunkově se konal 2. ročník Běhu pro Světlušku. Účastníci tím podpořili lidi s nejrůznějším zrakovým hendikepem.

Školy prošly o prázdninách opravami za miliony

Frýdlant nad Ostravicí má za sebou prázdniny plné stavebních prací v mateřských a základních školách.

Black Volley Academy podpoří rozvoj volejbalu v kraji

V Ostravě vzniká ojedinělý projekt volejbalové akademie, který má podpořit zájem mládeže o tento sport v regionu a vychovat volejbalové reprezentanty. Akademii podpořil MS kraj i město Ostrava.

Mladý sportovec během přes Česko podpořil nemocné fenylketonurií

Nejvýchodnější bod České republiky, který se nachází v Bukovci na Jablunkovsku, se stal cílem další cesty pro dobrou věc. Tentokrát se jednalo o podporu nemocných s fenylketonurií.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

14. října 2024 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

14. října 2024 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

14. října 2024 11:15 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

14. října 2024 10:50 | Celý MS kraj | Monika Danková | Kulturní okénko

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Lodní závod Bermuda Cup na Slezské Hartě se konal s rekordní účastí, v několika lodních třídách startovalo 76 lodí
Vydáno 9. července 2021 9:41, Celý MS kraj, Karel Soukop
Již pošestnácté se sjeli na přehradu Slezská Harta milovníci jachtingu a plachetnic. Po roční pauze, zaviněné epidemií, se tradičního závodu Bermuda Cup zúčastnilo rekordních 76 lodí. Tábořiště v Leskovecké zátoce obsadily plachetnice celkem sedmi různých lodních tříd.

Pořadatelem závodu byl Jacht klub Razová, obec Leskovec nad Moravicí a Mikroregion Slezská Harta.

Lukáš Vavrla, ředitel závodu: „Dneska tady jsou jachtařské závody pro lodní třídy Finn, což je olympijská lodní třída, ta má olympiádu v Paříži, další lodní třídy jsou Ilca 4,7, to je další olympijská lodní třída, nejmenší lodní třída Optimist, to je pro děti od 8 do 12 let, dvouposádková loď Fireball a v neposlední řadě tady máme Evropu. Je to pro děti od 8 let až do 99 plus.“

Nejpočetněji byla v kategorii dospělých zastoupena lodní třída Finn s dvaceti plachetnicemi a v kategorii dětí třída Optimist s dvaceti třemi závodníky.

Ruda Lidařík, prezident lodní třídy Finn: „Máme tady pohárový závod, vypsání 7, nejvyšší česká soutěž, 20 Finnů se zúčastní tohoto závodu, což je na letošní poměry díky koronaviru velice slušně. Všichni jsme se sem těšili, nádherné prostředí, příjemní lidé, co víc si přát. Snad vítr. Finn je ještě současná olympijská třída, která bude na programu Olympijský her v Tokiu, je to jednoposádková lodní třída pro lidi, kteří mají více než 95 kg, plocha plachty 10 m2.“

Tatiana Bělunková: „Laser má určitě větší plachtu, než menší lodě, je rychlejší, určitě rychlejší.“

Délka závodní tratě se stanovuje operativně podle síly větru tak, aby lodě závodily od půl hodiny do 40 minut. Vše rozhoduje sbor rozhodčích.

Vladimír Rozsypal, rozhodčí: „Rozhodčí staví trať a rozhoduje, aby ten závod byl regulérní, aby všechno proběhlo tak, jak má a byly splněny všechny ty náležitosti k tomu, aby ten závod byl kvalitní. Rozhodčích je více druhů. Jedni hlídají trať, start a tak dál, a co se týká dodržování pravidel, to zas je jiný druh rozhodčích, to je tzv. empire, který hlídá dodržování pravidel na vodě. Nesmí se třebas pumpovat, tak jak jsou pravidla na cestu, jsou pravidla i na vodě, aby nedošlo ke srážkám a nedošlo tam ke kolizím.“

Startovní i cílová čára byla vymezena bójkami a prapory startérů, lodě startovaly do závodu postupně podle kategorií.

Pavel Mušálek, závodník, YC Kozmice: „Tak já jsem z jachetního klubu Kozmice, uvidím, potom covidu můj první závod, tak spíš abych nebyl poslední, takový cíl můj.“

Zdeněk Gebhard, vítěz lodní třídy Finn, JK Cheb: „Jsem až tam od Kraslic, Karlovy Vary a ještě kousek.“

Jan Záhornacký, 2. místo třídy Ilca, LS Prostějov: „Já jsem přijel z Kroměříže a jezdím na Laseru 4,7.“

Ivan Fehervári, závodník a starosta Razové: „My jsme z pořádajícího klubu Jacht klub Razová, máme tady dvě plachetničky a já samozřejmě pojedu na jedné z nich a nejen, že budu reprezentovat Jacht klub Razová, ale i obec Razovou. Chtěli bysme se umístit aspoň v Top ten.“

Vítězové všech kategorií byli oceněni, v nejpočetnější třídě Finn zvítězil Zdeněk Gebhart, z JK Cheb v dětské třídě Optimist pak jedenáctiletý Vladimír Kováč z Jacht klubu Prostějov.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000026453/lodni-zavod-bermuda-cup-na-slezske-harte-se-konal-s-rekordni-ucasti-v-nekolika-lodnich-tridach-startovalo-76-lodi