Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy

Celý MS kraj |  | Kam vyrazit

Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Po druhé světové válce byl zámek vyrabován, a během éry socialismu dále chátral. V devadesátých letech už z kunínského zámku byla ruina, avšak po přestavbách započatých v roce 1998 se letos zámek může pyšnit svou 20. sezónou.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „V současnosti patří k těm nejbohatěji vybaveným zámkům, které u nás máme a my jsme pyšní na to, že se podařilo sehnat spoustu těch drobností a osobních předmětů. Je to hlavně díky práci pana kastelána, který navázal kontakt s těmi potomky původních majitelů a s jejich pomocí se pak dařilo zámek vybavovat. Tady například máme stavitelku kunínského zámku, Marie Eleonoru, princeznu z Liechtensteinu, provdanou hraběnku z Harrachu, a právě rod Harrach byl asi nejvýznamnějším, který jsme tady na zámku měli.“

Na zámku se vystřídalo hned několik šlechtických rodů. Největšího rozkvětu se zámek dočkal na přelomu 18. a 19. století za osvícené majitelky Marie Walburgy.

Matěj Dorazil, průvodce zámkem: „Nacházíme se v tzv. pompejském pokoji, podle téhle překrásné výzdoby, ale především si tady můžeme všimnout tohohle krásného portrétu naší nejvýznamnější majitelky a obyvatelky zámku. Ona se stala také jednou z významných osobností osvícenské doby a ku příkladu tady na zámku založila zámeckou školu. Tzv. Filantropium. Především to byla škola přepychová a revoluční. Mohli zde docházet nejen chlapci, ale také dívky, evangelisté, katolíci, židé, Češi a Němci. Jeden z nejvýznamnějších studentů byl ku příkladu František Palacký.“

Jelikož Marie neměla dědice, zámek přepsala jednomu ze svých studentů – Emilu Schindlerovi.

Matěj Dorazil, průvodce zámkem: „Zde máme toho našeho malého chlapce, Emila Schindlera, na portrétu už staršího. Právě on se stal majitelem. Dokonce se nám podařilo, především díky našemu panu kastelánovi, nalézt jeho potomky a to v Korutanech v Rakousku. Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem se nám podařilo navrátit tyto věci, mobiliář zpět na zámek.“

Každý z 16 vybavených historických pokojů na zámku vypráví příběh jeho dřívějších obyvatelů.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Nacházíme se v dámském budoáru. My tady rádi připomínáme příběh dalšího šlechtického rodu lantkrabata z Fürstenberga. Na zámku nežili dlouho, ale zapsali se zde příběhem takové zakázané lásky, protože lantkrabě Fritz si vybral ženu neurozenou z obyčejné chudé rodiny Marii Sdražilovou. Pocházela z Kateřinek na Opavsku a náš pan kastelán opět našel její praneteře. Od těch se podařilo získat obrovskou sbírku původních předmětů, které v této místnosti můžete vidět kolem nás. Jedná se opravdu o zajímavosti jako například tady Marií vyšívaný kapesníček, na který si vyšila dokonce korunku na znamení svého nově nabitého postavení ve šlechtě.“

Autentickou podobu místností se podařilo zajistit také díky fotografiím posledních obyvatelů zámku – rodiny Bauerů a zejména doktora, rytíře Viktora Bauera.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Viktor byl nesmírně všestranný člověk. Byl poliglot, domluvil se devíti jazyky, byl jedním z prvních pilotů na světě, obrovský dobrodruh, cestovatel, ale co je pro nás důležité, že byl taky nadšený fotograf. Právě on nafotil interiéry místností z několika různých úhlů, což je taky vidět na těchto zvětšeninách a díky těmto fotografiím a následně také dokumentům od jeho potomků, se vůbec podařilo přestavět zámek z té ruiny, která tady byla v 90. letech. Do současné podoby, kdy jsme opravdu nejden z nejbohatěji vybavených zámků u nás.“

Na zámku se konají také pravidelné výstavy a koncerty barokní hudby. Během podzimu navíc zámecké komnaty pravidelně provoní květiny.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Nacházíme se ve velkém sále a zajímavá je tady ta výmalba, ta je totiž ještě jak ji tady měla naše hraběnka Marie Walburga. Vy můžete vidět, že tady nahoře na té malbě jsou všude růžičky. Byla to její oblíbená květina a my tady právě na její počest pořádáme slavnosti růží, které zrovna aktuálně probíhají a vy tak můžete vidět vazby floristy Slávka Rabušice.“

Půda kunínského zámku skrývá unikátní komínový systém nebo také dobové fotografie z 90. let minulého století.

anketa, návštěvníci zámku: „Ten zámek je moc pěkný a ta výstava květin je fantastická.“ – „A je tady i úžasný personál, který stojí za to.“

Prohlídky zámku probíhají od května do října. Zájemci, kteří tedy chtějí kunínský zámek vidět ještě letos, si musí pospíšit a dojet některý z říjnových víkendů.

Nahlásit chybu


K tématu

Zámek Kunín ukázal svou krásu veřejnosti právě na Velký pátek před Velikonoci

7. dubna 2024 18:52 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Barokní zámek Kunín byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády. Teprve převod zámku do majetku obce Kunín a spolupráce s Muzeem Novojičínska umožnily realizovat projekty na jeho záchranu.

Zoo Ostrava oslaví Halloween lampionovým průvodem

2. listopadu 2023 18:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V sobotu 4. listopadu se v ostravské zoologické zahradě uskuteční tradiční oslavy svátku Halloween. Podzimní akce je rovněž neodmyslitelně spjata s lampionovým průvodem, který vpodvečer projde nasvíceným areálem zoo.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.


Senior uvízl v bahně při houbaření v Beskydech, zachránila ho rychlá akce složek IZS

Dnes 13:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V neděli 13. října zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u záchrany 77letého houbaře, který při sběru hub zapadl do bahna a nemohl se sám vyprostit. Díky rychlé pátrací akci byl nalezen, vyproštěn a převezen do nemocnice s příznaky podchlazení.

15. ročník soutěže Útěk v řetězech opět nezklamal, do akce se neplánovaně zapojila i policie

V Havířově se konal již 15. ročník adrenalinové soutěže Útěk v řetězech. Dvojice s spojené vězeňskými pouty tentokrát byly odvezeny do Ostravy a musely se vrátit do cíle. Do akce se zapojila i policie, protože lidé volali, že zřejmě viděli vězně na útěku.

Složité problémy v obcích po povodních – opravy, obnovy, humanitární pomoc

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Policisté v Karlovicích zachránili muže, který několik dní nereagoval na volání sousedů

Dnes 13:35 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Žena z Karlovic na Bruntálsku měla obavy o svého souseda, který několik dní nereagoval na volání ani bušení na dveře. Po rychlém zásahu přivolaných policistů byl muž nalezen v kritickém stavu a přepraven do nemocnice.

Obranářský speciál plní svůj úkol už 30 let. I letos precizně prověřil služební psy

V kynologickém areálu ve Studénce se konal Obranářský speciál. Jedná se o prestižní soutěž psovodů policie a dalších ozbrojených složek, která prověřuje vycvičenost služebních psů už 30 let.

IT pracovník neoprávněně dobíjel herní účty a prosázel 4,5 milionu, peníze šly jeho matce

Dnes 8:04 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté obvinili 33letého IT pracovníka a jeho 55letou matku z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovým systémům. Muž měl zneužít svou pracovní pozici k dobíjení herních účtů navzdory tomu, že byl veden v rejstříku vyloučených osob. Celkově prosázel přibližně 4,5 milionu korun.

Jesle Frýdek-Místek za provozu rekonstruovaly hospodářskou budovu

Jesle Frýdek-Místek dokončují další velkou rekonstrukci. Po budovách, kde jsou dětské skupiny, nyní přišla na řadu hospodářská budova. Tady byla nejdůležitější nová elektroinstalace a namontování vzduchotechniky. Práce probíhaly za plného provozu.

Těšínské divadlo má za sebou první přeshraniční premiéru

Kvůli právě probíhající rekonstrukci budovy Těšínského divadla se přesouvají představení na jiné adresy. Jednou z nich je Divadlo Adama Mickiewicze na polské straně. Pro herce z Těšínského divadla je to výjimečná událost, která se v kulturní historii Těšínska ještě neudála.

Trh vzdělávání a uplatnění ve Frýdku-Místku poradí s výběrem školy i oboru

Frýdek-Místek společně s Úřadem práce připravuje další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Bude v hale Polárka, kde střední školy představí své studijní i učební obory. Prezentovat se ale budou také někteří zaměstnavatelé. Akce proběhne ve čtvrtek 17. října.

Tisíce lidí lákaly v Rýmařově Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Festival Ostravských knihoven byl plný soutěží, přednášek i kreativity

V Ostravské vědecké knihovně proběhl již 8. ročník Festivalu ostravských knihoven. Letos se již podruhé konal formou setkání knihoven na jednom místě se společným programem. Festivalu se účastnilo celkem 7 různých typů knihoven z celé Ostravy.

Dálniční tunel v Klimkovicích prošel povinnou kouřovou zkouškou

Povinnou kouřovou zkouškou prošel v neděli dálniční tunel v Klimkovicích. Ten byl uzavřen od konce září kvůli plánované modernizaci technologií.

Ani chladné a deštivé počasí nezkazilo Večerní běh Bruntálem

Včera 14:06 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Tradiční Večerní běh Bruntálem se v centru města konal již po dvaapadesáté. Závod nepřekazilo ani nezvykle chladné počasí s přeháňkami. Finančně ho podpořilo město Bruntál, MS kraj i Česká unie sportu.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Zámek Kunín je známý jako barokní perla severní Moravy
Vydáno 14. října 2024 11:15, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Barokní perla severní Moravy. Právě tak je často označován kunínský zámek, který byl přestavěn do současné podoby letního barokního sídla na počátku 18.stoleti.

Po druhé světové válce byl zámek vyrabován, a během éry socialismu dále chátral. V devadesátých letech už z kunínského zámku byla ruina, avšak po přestavbách započatých v roce 1998 se letos zámek může pyšnit svou 20. sezónou.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „V současnosti patří k těm nejbohatěji vybaveným zámkům, které u nás máme a my jsme pyšní na to, že se podařilo sehnat spoustu těch drobností a osobních předmětů. Je to hlavně díky práci pana kastelána, který navázal kontakt s těmi potomky původních majitelů a s jejich pomocí se pak dařilo zámek vybavovat. Tady například máme stavitelku kunínského zámku, Marie Eleonoru, princeznu z Liechtensteinu, provdanou hraběnku z Harrachu, a právě rod Harrach byl asi nejvýznamnějším, který jsme tady na zámku měli.“

Na zámku se vystřídalo hned několik šlechtických rodů. Největšího rozkvětu se zámek dočkal na přelomu 18. a 19. století za osvícené majitelky Marie Walburgy.

Matěj Dorazil, průvodce zámkem: „Nacházíme se v tzv. pompejském pokoji, podle téhle překrásné výzdoby, ale především si tady můžeme všimnout tohohle krásného portrétu naší nejvýznamnější majitelky a obyvatelky zámku. Ona se stala také jednou z významných osobností osvícenské doby a ku příkladu tady na zámku založila zámeckou školu. Tzv. Filantropium. Především to byla škola přepychová a revoluční. Mohli zde docházet nejen chlapci, ale také dívky, evangelisté, katolíci, židé, Češi a Němci. Jeden z nejvýznamnějších studentů byl ku příkladu František Palacký.“

Jelikož Marie neměla dědice, zámek přepsala jednomu ze svých studentů – Emilu Schindlerovi.

Matěj Dorazil, průvodce zámkem: „Zde máme toho našeho malého chlapce, Emila Schindlera, na portrétu už staršího. Právě on se stal majitelem. Dokonce se nám podařilo, především díky našemu panu kastelánovi, nalézt jeho potomky a to v Korutanech v Rakousku. Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem se nám podařilo navrátit tyto věci, mobiliář zpět na zámek.“

Každý z 16 vybavených historických pokojů na zámku vypráví příběh jeho dřívějších obyvatelů.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Nacházíme se v dámském budoáru. My tady rádi připomínáme příběh dalšího šlechtického rodu lantkrabata z Fürstenberga. Na zámku nežili dlouho, ale zapsali se zde příběhem takové zakázané lásky, protože lantkrabě Fritz si vybral ženu neurozenou z obyčejné chudé rodiny Marii Sdražilovou. Pocházela z Kateřinek na Opavsku a náš pan kastelán opět našel její praneteře. Od těch se podařilo získat obrovskou sbírku původních předmětů, které v této místnosti můžete vidět kolem nás. Jedná se opravdu o zajímavosti jako například tady Marií vyšívaný kapesníček, na který si vyšila dokonce korunku na znamení svého nově nabitého postavení ve šlechtě.“

Autentickou podobu místností se podařilo zajistit také díky fotografiím posledních obyvatelů zámku – rodiny Bauerů a zejména doktora, rytíře Viktora Bauera.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Viktor byl nesmírně všestranný člověk. Byl poliglot, domluvil se devíti jazyky, byl jedním z prvních pilotů na světě, obrovský dobrodruh, cestovatel, ale co je pro nás důležité, že byl taky nadšený fotograf. Právě on nafotil interiéry místností z několika různých úhlů, což je taky vidět na těchto zvětšeninách a díky těmto fotografiím a následně také dokumentům od jeho potomků, se vůbec podařilo přestavět zámek z té ruiny, která tady byla v 90. letech. Do současné podoby, kdy jsme opravdu nejden z nejbohatěji vybavených zámků u nás.“

Na zámku se konají také pravidelné výstavy a koncerty barokní hudby. Během podzimu navíc zámecké komnaty pravidelně provoní květiny.

Natálie Minarčíková, průvodkyně zámkem: „Nacházíme se ve velkém sále a zajímavá je tady ta výmalba, ta je totiž ještě jak ji tady měla naše hraběnka Marie Walburga. Vy můžete vidět, že tady nahoře na té malbě jsou všude růžičky. Byla to její oblíbená květina a my tady právě na její počest pořádáme slavnosti růží, které zrovna aktuálně probíhají a vy tak můžete vidět vazby floristy Slávka Rabušice.“

Půda kunínského zámku skrývá unikátní komínový systém nebo také dobové fotografie z 90. let minulého století.

anketa, návštěvníci zámku: „Ten zámek je moc pěkný a ta výstava květin je fantastická.“ – „A je tady i úžasný personál, který stojí za to.“

Prohlídky zámku probíhají od května do října. Zájemci, kteří tedy chtějí kunínský zámek vidět ještě letos, si musí pospíšit a dojet některý z říjnových víkendů.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000045367/zamek-kunin-je-znamy-jako-barokni-perla-severni-moravy