Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Karel Soukop

Vzniklo neformální uskupení starostů části MS kraje s názvem MSK západ

26. března 2021 9:18 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Starostové měst a obcí v západní části Moravskoslezského kraje se rozhodli spojit síly při prosazování zájmů své oblasti. Vytvořili neformální iniciativu nazvanou Moravskoslezský kraj – západ a chtějí jednotně vystupovat za zájmy obyvatel regionu.

Horské lázně Karlova Studánka léčí a rehabilitují pacienty po covidu

24. března 2021 8:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

U mnoha pacientů, vyléčených z onemocnění s koronavirem, se ještě dlouhé týdny projevují následky nemoci. Jedná se převážně o problémy dýchací, pohybové i neurologické. Lázně v Karlově Studánce nabízejí pomoc ve formě léčby i rehabilitace.

Školy očekávají vyšší počet odkladů, chystají proto nové přípravné třídy

22. března 2021 17:19 | Bruntál | Karel Soukop

Od 6. dubna budou ve všech základních školách probíhat zápisy nových prvňáčků. Dosud však není jisté, jak bude školní výuka probíhat a vše je závislé také na vývoji pandemické situace. To vše se může projevit v rostoucím počtu odkladů nástupu do škol. Ty reagují už nyní a chystají nové přípravné třídy.

S blížícím se zápisem do prvních tříd ve školách nově vznikají i přípravné třídy. V Bruntále přibudou dvě

22. března 2021 10:26 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Od 6. dubna budou ve všech základních školách probíhat zápisy nových prvňáčků. Dosud však není jisté, jak bude školní výuka probíhat a vše je závislé také na vývoji pandemické situace. To vše se může projevit v rostoucím počtu odkladů nástupu do škol. Ty reagují už nyní a chystají nové přípravné třídy.

Přesné vyšetření prostaty a její biopsii umožňuje nový přístroj v krnovské nemocnici

19. března 2021 9:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Především mužským pacientům pomůže v krnovské nemocnici nový přístroj na urologii, který byl právě uveden do provozu. Umožňuje přesné vyšetření prostaty a určení ložisek případného onemocnění. Přístroj kombinuje magnetické a ultrazvukové vyšetření.

Krnovská nemocnice zahájila zkušební aplikaci léčby koronaviru lékem Ivermectin

17. března 2021 13:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ivermectin, Remdesivir, Isoprinosin. Tyto i další léky jsou vyvíjeny a zkoušeny pro léčbu onemocnění Covidem 19. V porovnání s vakcínami je zde však situace složitější. Žádný z léků dosud nebyl oficiálně schválen k masivnímu léčení. Jsou povolena pouze experimentální použití za účelem zjišťování účinnosti. Jedno takové právě zahájili v Krnovské nemocnici.

MSK – západ je společnou iniciativou starostů největších měst západní části kraje

17. března 2021 9:25 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Starostové měst a obcí v západní části Moravskoslezského kraje se rozhodli spojit síly při prosazování zájmů své oblasti. Vytvořili neformální iniciativu nazvanou MSK – západ a chtějí jednotně vystupovat za zájmy obyvatel regionu.

Nemocnicím a ordinacím lékařů je určena bruntálská sbírka knih v rámci akce Celé Česko čte dětem

15. března 2021 9:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Uspořádáním sbírky knih pro nemocnice a lékařské ordinace se v Bruntále zapojili do celorepublikového projektu Celé Česko čte dětem. Cílem je zpříjemnit dětem pobyt v nemocnicích i v ordinaci u lékaře. Právě pro ně bývají tyto pobyty obzvláště dlouhé nebo stresující.

Pacienti pro prodělaném onemocnění koronavirem nyní mohou rehabilitovat ve speciálním centru

13. března 2021 11:37 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho lidí, kteří prodělali onemocnění koronavirem bojuje následně týdny i měsíce s následky nemoci. Podhorská nemocnice v Bruntále jako jedna z prvních v České republice otevřela proto postcovidové centrum. Jeho cílem je následná rehabilitace pacientů po uzdravení.

Ve Zlatých Horách působí unikátní dětské sanatorium respiračních nemocí Edel

13. března 2021 11:30 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Dětská léčebna respiračních nemocí Edel ve Zlatých Horách patří mezi největší v ČR. Léčí se zde děti od dvou do 18 let. Její kapacita je až 90 dětí včetně doprovodu roiče těch nejmenších. Na přelomu roku se léčebně podařilo zrekonstruovat celé jedno patro historické budovy.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více