Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

DOPRAVNÍ REVUE: Impuls pro mošnovské letiště, kraj chce tři nové linky

6. června 2019 15:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Letiště Leoše Janáčka nelétá - taková jsou slova hejtmana Iva Vondráka. Moravskoslezský kraj dává dlouhou dobu impulzy, které by mezinárodní letiště v Mošnově "nakoply". Aktuálně je to návrh, který schválili krajští radní - tedy snaha provozovat linky mezi Ostravou, rakouskou Vídní a německým Mnichovem formou závazku veřejné služby. Rada kraje také doporučila zastupitelům schválit podporu letecké linky do polské Varšavy.

DOPRAVNÍ REVUE: Rekonstrukce Výškovických mostů je v další fázi

5. června 2019 20:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Rekonstrukce ulice Výškovické a také výškovických mostů v Ostravě postoupila do další fáze. Od čtvrtého června jsou pro řidiče úplně neprůjezdné. Ti tak musí bohužel počítat s objízdnými trasami, ale s jinými než v první etapě.

LÉTA BĚŽÍ: Nová šance pomáhá vězňům už 20 let

1. června 2019 9:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Už 20 let pomáhá služba Nová šance vězňům, kteří převážně přišli z výkonu trestu a neměli kde jít bydlet. Organizace oslavila dvě dekády přímo tam, kde začínala a kde má ještě další plány - tedy v bývalých kasárnách na území Šilheřovic.

LÉTA BĚŽÍ: Nové nízkoprahové centrum Armády spásy je otevřeno

29. května 2019 15:24 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Armáda Spásy v Ostravě-Mariánských horách otevřela nové nízkoprahové denní centrum pro muže a ženy i s noclehárnou. Pro klienty i pro zaměstnance to byl velký okamžik, na který se čekalo spoustu let. My jsme nechyběli u slavnostního zahájení provozu.

LÉTA BĚŽÍ: Akce Spolu ruku v ruce podpořila neformální péči v Moravskoslezském kraji

14. května 2019 15:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Lidé, kteří žijí v našem kraji a zároveň se starají o své blízké s handicapem nebo problémy doma, v přirozeném prostředí. Akce Spolu ruku v ruce je jednou z možností, jak toto společenské téma zviditelnit a rodinám poděkovat.

LÉTA BĚŽÍ: Žofie Ploticová z Petřvaldu oslavila 105. narozeniny

7. května 2019 16:50 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji žije aktuálně 56 lidí, kteří mají sto a více let. Z toho je jen 13 mužů a většinu tvoří ženy. Jednou z nich je paní Žofie Ploticová, která v Domově Březiny v Petřvaldě oslavila 105. narozeniny.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj opět podpořil zaměstnávání handicapovaných

2. května 2019 18:27 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Více než dvě desítky pracovních míst pro zdravotně postižené a dlouhodobě nezaměstnané vzniknou v našem regionu. A to díky 16 projektům, na které Moravskoslezský kraj přispěl 3 miliony korun. Kraj v této oblasti spolupracuje s Klastrem sociálních inovací a podniků – SINEC, se kterým podepsal už třetí memorandum o spolupráci.

LÉTA BĚŽÍ: V Moravskoslezském kraji je další Senior point - ve Vítkově

30. dubna 2019 9:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Další senior point v Moravskoslezském kraji. Před několika dny ho oficiálně otevřeli ve Vítkově. Tam začal fungovat už v minulém roce. Až teď se ale z provizorních prostor dostal nastálo do zrekonstruovaného kina.

LÉTA BĚŽÍ: Začala velká rekonstrukce Domova Příbor

17. dubna 2019 10:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Nové prostředí, více pohodlí i soukromí. To čeká na seniory Domova Příbor, kde právě začala velká rekonstrukce. Ještě před ní se ale všichni obyvatelé domova museli přestěhovat do provizorního ubytování ve Frenštátu pod Radhoštěm.

DOPRAVNÍ REVUE: Regionální železniční tratě budou do roku 2025 zajišťovat České dráhy

6. dubna 2019 10:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj vloni ukončil tendr na autobusové dopravce, teď má jasno i v železniční dopravě. Příštích šest let budou cestující v kraji vozit vlaky Českých drah.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.


Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více