Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

DOPRAVNÍ REVUE: Nové autobusové linky v Moravskoslezském kraji. Kam se nově dostanete?

29. srpna 2019 8:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Od pondělí 2. září bude po více než 6 letech znovu v provozu minibusová linka č. 99, která spojuje Slezskou a Moravskou Ostravu s Městskou nemocnicí. Od neděle 1. 9. 2019 bude zahájen provoz nové autobusové linky ODIS č. 920. Linka zajišťuje rychlé spojení oblastí Bruntálska a Rýmařovska s Opavou a Ostravou na jedné straně a se Šumperkem na straně druhé.

DOPRAVNÍ REVUE: KODIS plánuje "živý" krajský dispečink, bude první tohoto druhu v ČR

28. srpna 2019 11:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po Moravskoslezském kraji je rozmístěno zhruba 200 informačních panelů. Jsou důležité pro všechny, kteří cestují hromadnou dopravou. Data, která jsou na nich zobrazována spravuje krajská společnost KODIS. S nimi, ale také i s celkovou koordinací hromadné dopravy v našem regionu, souvisí krajský dispečink. Kodis už několik let provozuje takzvaný neživý. Návaznosti jednotlivých autobusových a případně železničních spojů zajišťuje software, to by se brzy mohlo změnit.

DOPRAVNÍ REVUE: Nový šéf ŘSD přijel zkontrolovat dopravní stavby v MSK. V jakém jsou stavu?

21. srpna 2019 17:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Nejprve se vracíme k návštěvě nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Moravskoslezském kraji. Radek Mátl se během své návštěvy v našem regionu podíval i na stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Mluvil ale i o ostatních důležitých dopravních stavbách. Tady je jejich velký přehled a aktuální informace.

DOPRAVNÍ REVUE: Autobusem až na Sovinec, KODIS vychází vstříc prázdninovým turistům

20. srpna 2019 8:32 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hrad Sovinec leží až na západním pomezí našeho kraje. Pro návštěvu tohoto zajímavého místa jste dosud museli použít auto nebo kolo, veřejná doprava sem nejezdila, až do těchto dnů. KODIS ve spolupráci s Moravskoslezským krajem totiž zavedl novou víkendovou autobusovou linku.

DOPRAVNÍ REVUE: Obnova hedvábné stezky? V provozu je nová letecká cargo linka do Asie

7. srpna 2019 15:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Symbolická obnova významné obchodní trasy - tedy hedvábné stezky - i tak se dá mluvit o nové cargo lince mezi Českem, potažmo střední Evropou a novou linkou do Asie, tedy do Číny a Uzbekistánu.

LÉTA BĚŽÍ: Prázdniny nejen pro děti. Víme, jak se baví senioři v Ostravě-Jihu

6. srpna 2019 17:00 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Jihu myslí na seniory, kteří léto chtějí trávit aktivně. Připravili pro ně cyklus akcí, který začal oční jógou a pokračoval cvičením nebo přednáškou o numerologii a kartách.

LÉTA BĚŽÍ: K lékaři nebo na hřbitov. Starší lidé ve F-M budou moct jezdit v Senior taxi

30. července 2019 10:01 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Senioři po celém Moravskoslezském kraji si oblíbili službu senior taxi. Ta je zaveze například k lékaři nebo na hřbitov. Dalším městem, které tuto službu připravuje, je Frýdek-Místek.

LÉTA BĚŽÍ: Umí se starší lidé bavit? Na olympiádě seniorů v Hrabové nám to ukázali...

28. července 2019 9:46 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hřiště TJ Sokol Hrabová v sobotu 20. července hostilo sportovní olympiádu seniorů. Šlo o nultý ročník, který ale už teď má našlápnuto na zajímavou tradici.

DOPRAVNÍ REVUE: Dálniční tunel u Klimkovic není stále plně průjezdný, víme proč

19. července 2019 15:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Komplikace v dálničním tunelu u Klimkovic. 12. června tam hořelo auto a od té doby je tubus ve směru na Ostravu uzavřen. Ředitelství silnic a dálnic chystá i další uzavírky, které ovlivní dopravu v místě.

DOPRAVNÍ REVUE: Další práce na Kovonském mostě v Karviné. Jaký je jeho aktuální stav?

18. července 2019 14:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Špatný stavební stav - to je hlavní důvod další opravy mostu přes železniční vlečku v Karviné, takzvaného Kovonského mostu.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více