Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

DOPRAVNÍ REVUE: Vedení Moravskoslezského kraje diskutuje o projektu vlakotramvaje

31. října 2019 22:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Vedení Moravskoslezského kraje vyráží za lidmi v našem regionu. Na diskuzích padají nejrůznější témata. V Karviné, kde jsme natáčeli, byla řeč o ambiciozním plánu vlakotramvajové dopravy z Ostravy na Karvinsko.

DOPRAVNÍ REVUE: Moravskoslezský kraj zkouší nanotechnologii při opravách silnic

31. října 2019 22:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Silnice mezi Karlovicemi a Vrbnem pod Pradědem. Část tohoto úseku byl opraven pomocí nanotechnologie a to přidáním nanosilik do asfaltu. Ty mají několik výhod, mimo jiné se tak zpomalí stárnutí asfaltu.

DOPRAVNÍ REVUE: V Moravskoslezském kraji je nejvíc dopravních staveb v Česku

25. října 2019 21:11 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dopravní stavby v Moravskoslezském kraji. Pokud pomineme modernizaci D1, v našem regionu se aktuálně staví stejný objem staveb jako součet ve zbytku celé republiky.

LÉTA BĚŽÍ: Konference "Máme jiné dítě, nechceme jiný život"

23. října 2019 17:28 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj inicioval konferenci Máme jiné dítě, nechceme jiný život. Na ní se účastníci mimo jiné dozvěděli o novém výkonu intenzivní neurorehabilitace určeného pro děti s mozkovou obrnou. Ten v Česku dosud chyběl.

LÉTA BĚŽÍ: 3. ročník Dne pěstounství v Moravskoslezském kraji

23. října 2019 17:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Už třetí ročník má za sebou akce Den pěstounství, kterou pořádá Moravskoslezský kraj. Její součástí je vždy i oceňování výjimečných lidí - rodin, u kterých našly zázemí děti, které by jinak skončily v ústavech.

Moravskoslezský kraj vyjednává v Bruselu peníze určené pro regiony postižené těžbou

23. října 2019 17:09 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Peníze, které by měly pomoct přejít od uhlí k nové ekonomice a také proměnit náš region. Moravskoslezský kraj je intenzivně vyjednává nejen na státní, ale i na evropské úrovni. V Bruselu je náš region v poslední době výrazně vidět.

DOPRAVNÍ REVUE: Východní část severního obchvatu Opavy je zprovozněna

23. října 2019 10:00 | Opava | Lukáš Zavadil

Řidiči mohou nově využívat východní část severního obchvatu Opavy. Jde o 1600 metrů silnice. Její stavba trvala dva a půl roku, tedy od poklepání základního kamene až po slavnostní spuštění.

DOPRAVNÍ REVUE: Výstava Pozor, crash!!! upozorňuje na vážné situace v dopravě

17. října 2019 11:36 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Riskantní jízda a poté tragédie. Moravskoslezský kraj a Policie ČR spojili síly a právě na tyto následky chtějí upozornit. Na nedávno spuštěné výstavě Pozor, Crash!!! v Dolních Vítkovicích si tak budete připadat jako u reálné havárie.

LÉTA BĚŽÍ: I hrdinové mohou být handicapovaní, potvrdil to další ročník akce "Rekordy handicapovaných hrdinů"

17. října 2019 11:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

I hrdinové mohou být handicapovaní. Důkazem je mimo jiné další ročník slavnostního vyhlášení jejich rekordů. Na krajském úřadě padlo také to, že Moravskoslezský kraj je jediný v republice, který tuto akci pořádá. Během tří let se z akce stala celorepubliková.

DOPRAVNÍ REVUE: KODIS posouvá možnosti využití karty ODISka

17. října 2019 11:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Více než 400 tisíc karet Odis je aktuálně vydáno v Moravskoslezském kraji. Bezkontaktní čipová karta je jediným vzájemně uznávaným elektronickým platebním prostředkem u dopravců, kteří v Moravskoslezském kraji zajišťují veřejnou osobní dopravu. Koordinátor ODIS stále řeší, jak posunout využitelnost těchto karet a nabídnout další funkce.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více