Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Rodáci připomněli 90. výročí narození Ervína Bártka

31. srpna 2017 8:11 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Klub rodáků a přátel města připomněl setkáním na baště 90. výročí narození Ervína Bártka. Tento muž byl zakladatelem zmíněného klubu a rovněž stál u zrodu pěveckého sboru Ondráš. Za své zásluhy byl jmenován čestným občanem Nového Jičína.

Aktuálně z Nového Jičína

30. srpna 2017 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve čtvrtek 7. září se na další schůzi sejdou zastupitelé města. Zhodnotí mimo jiné hospodaření s byty a nebytovými prostory za rok 2016, projednají přípravu stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů v lokalitě „Za Humny“ v Loučce a na programu mají také udělení čestného občanství JUDr. Miloslavu Balášovi. Schůze přístupná veřejnosti začíná v 15 hodin. * Vodní nádrž Čerťák se v polovině září úplně vypustí. Správce vodního díla, Lesy České republiky, bude měnit technologickou část spodní výpusti vypouštěcího zařízení. Záchovné práce budou dlouhodobější. Rybáři musí odlovit ryby a přemístit se budou muset i případně nalezené škeble. * Knihovna už třetím rokem nabízí dětem a studentům zajímavou službu - balení školních učebnic a sešitů. Tento úkon provedou knihovnice nejen pro registrované, ale i pro neregistrované čtenáře. Balit učebnice začínají 1. září.

Novojičínská radnice dala brigádu 45 studentům

30. srpna 2017 13:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice opět umožnila studentům vydělat si v létě nějakou tu korunu. V ekologicko-výchovném projektu Zelené město získalo brigádu 45 mladých lidí. Pracovali zejména ve veřejné zeleni, podíleli se na údržbě hřbitova a městských záhonů. Pomáhali ale také v areálu technických služeb.

Slavnost připomene Laudona, přijedou i jeho potomci

30. srpna 2017 8:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

8. a 9. září bude Nový Jičín po 24. pořádat svou městskou slavnost. Letošní ročník je věnován 300. výročí narození Ernsta Gideona von Laudona. Jeho dobu mimo jiné nastíní ukázka historické bitvy na Bochetě. V rámci slavnosti se bude konat i celá řada dalších programů a koncertů.

Nová firma v mošnovské zóně dá práci tisícovce lidí

29. srpna 2017 14:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V průmyslové zóně u mošnovského letiště nachází práci další stovky lidí z tohoto regionu. Před čtyřmi měsíci tu zahájila ostrý provoz nová továrna na výrobu světel do automobilů. Jihokorejská firma Hyundai Mobis zaměstnává v tuto chvíli zhruba 350 pracovníků, výhledově by jich mělo být více než 900.

Nemocnicí v NJ opět zavoněl čerstvý med

28. srpna 2017 9:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kuchyni novojičínské nemocnice opět po roce provoněl med, který tu stočili z vlastních včel. Přímo ve zdravotnickém areálu jsou dva úly a proběhlo zde historicky třetí medobraní. Přineslo snůšku 35 kilogramů sladké pochoutky.

Žilina oslavila den obce

27. srpna 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V místní části Žilina oslavili v srpnu svůj Den obce. Program, který se po ranní slavnostní mši konal zejména ve venkovním areálu s přístřeškem, byl zaměřen na rodiny s dětmi.

Cyklostezku zakazuje chodcům provozní řád

27. srpna 2017 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Cyklostezka Koleje vedoucí z Nového Jičína do Hostašovic je určena cyklistům, dále koloběžkářům a třeba také bruslařům - nesmí na ni chodci. Takto stanovuje podmínky užívání její provozní řád. Přesto se na této trase pěší objevují. Preventivně tam proto vyrážejí také strážníci městské policie a na provoz dohlíží.

Divadlo uvede známé tváře a osvědčené soubory

26. srpna 2017 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Stálý zájem o Beskydské divadlo dokumentuje fakt, že za pár dní zahajuje svou 25. sezonu počítanou od novodobé rekonstrukce. Pro veřejnost připravilo 8 předplatitelských skupin. Milovníci divadelního umění se mohou těšit na pražské herce a také na oblíbený soubor třeba z nedaleké Opavy.

Kamenný kříž u bašty je v péči sochaře

25. srpna 2017 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín získal na letošní rok na opravu památek dotaci z ministerstva kultury ve výši 950 tisíc korun. Tyto finance směřují například na renovaci vzácné budovy Staré pošty na náměstí. V plné výši ale také pokryjí opravu kamenného kříže ze 17. století, která právě probíhá.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více