Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Obyvatelé Kunína podepisují petici a žádají obchvat

25. srpna 2017 10:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obyvatelé Kunína na Novojičínsku podepisují petici. Důvodem je jejich dlouhodobá nespokojenost s množstvím aut, které obcí projíždí. Žádají položení tichého asfaltu, omezení vjezdu nákladních automobilů a především dlouho slibovaný obchvat. Chtějí mít zase vesnici, ve které se dá žít.

Cyklostezka v NJ stále láká i zakázané chodce

24. srpna 2017 11:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Cyklostezka Koleje vedoucí z Nového Jičína do Hostašovic je určena cyklistům, dále koloběžkářům a třeba také bruslařům - nesmí na ni chodci. Takto stanovuje podmínky užívání její provozní řád. Přesto se na této trase pěší objevují. Preventivně tam proto vyrážejí také strážníci městské policie a na provoz dohlíží.

Další nový přechod bude v NJ opět u školky

23. srpna 2017 11:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Před třemi měsíci vznikl v Novém Jičíně nový přechodu pro chodce u mateřské školy v místní části Bludovice. Teď se ve městě začíná stavět další, a také ten zvýší bezpečnost malých dětí. Buduje se v blízkosti školky ve Smetanových sadech. Hotov bude v měsíci říjnu.

1. ročník Open mic festu zve na folk i blues

23. srpna 2017 8:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Závěrem srpna nabídne Novojičínské kulturní léto dvoudenní akci - 1. ročník Open mic festu, který je zaměřen na folkovou scénu. Tento festival je vyvrcholením klubových Open miců, které se v průběhu roku konaly v Galerce. Vystoupí zde amatérští muzikanti a také profesionálové Pavlína Jíšová, Adéla Jonášová a David Stypka.

Bazén je také letos staveništěm

22. srpna 2017 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Areál bazénu prochází další etapou modernizace. Prostory vnitřní dětské části se mění v relaxační centrum. Stavební práce ovlivňují také letní venkovní koupání. Lidé musí počítat s omezeným prostorem. Uzavřena je zhruba polovina travnaté plochy na ležení.

Aktuálně z Nového Jičína

22. srpna 2017 8:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín stočil svůj první městský med. Vlastní včelstva má od června v lesoparku na Skalkách. První medobraní přineslo asi 15 kilogramů sladké pochoutky. Skleničky se zlatavým nektarem budou sloužit jako dárek k propagaci města. Předpokladem je, že v příštím roce proběhnou dvě sklizně a medu bude více také na prodej veřejnosti. * Od počátku prázdnin probíhá hra pro děti Prázdninové tajemství, kterou připravila městská knihovna. Děti průběžně plnil pět úkolů zveřejňovaných na knihovnickém webu a facebooku. Vyhlášení výsledků proběhne v dětském oddělení půjčovny 28. srpna. * Členové novojičínského History klubu budou opět provádět na Zámku Kunín, a to v rámci Hradozámecké noci v sobotu 26. srpna.Těšit se můžete na kostýmované prohlídky s dětskými průvodci, pohádku, historický fotoateliér, módní přehlídky a koncert barokní hudby v podání hudebníků z celého světa. Prohlídky začínají ve 20 hodin, poslední je hodinu před půlnocí. * Fotbalisté doma remizovali s béčkem Opavy 1:1, ve 3. kole divize pak 19. srpna zajížděli do Hranic, kde prohráli 4:1. K dalšímu domácímu zápasu zvou své příznivce na poslední srpnovou sobotu, kdy v 16:30 přivítají Bohumín. * Ploutvový plavec novojičínské Laguny Jakub Jarolím uspěl na Světových hrách v polské Wroclawi. Vybojoval dvě medaile, stříbrnou a bronzovou.

Beskydské divadlo v NJ zahajuje 25. sezonu

21. srpna 2017 12:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Stálý zájem o novojičínské Beskydské divadlo dokumentuje fakt, že za pár dní zahajuje svou 25 sezónu počítanou od novodobé rekonstrukce. Pro veřejnost připravilo 8 předplatitelských skupin. Milovníci divadelního umění se mohou těšit na pražské herce a také na oblíbený soubor třeba z nedaleké Opavy.

Ve školách a školkách je o prázdninách rušno

20. srpna 2017 10:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Doba prázdnin je využívána k opravám a údržbě školských zařízení. Nový Jičín do nich investuje více než 15 milionů korun. Nejnákladnější jsou stavební práce na budově Základní školy Tyršova. Finanční prostředky ale také směřují třeba do Mateřské školy Karla Čapka, kde byla instalována klimatizace.

Kostýmy jsou na slavnosti vítány

19. srpna 2017 10:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská slavnost je každý rok spjata s kostýmy. Průvod v historických oděvech a maskách je vždy jedním ze stěžejních bodů programu. Také letos budou mít lidé možnost si dobové šaty vypůjčit. Stejně tak proběhne soutěž O nejoriginálnější dětský kostým domácí výroby.

Bazén v NJ prochází další etapou modernizace

18. srpna 2017 11:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Areál bazénu v Novém Jičíně prochází další etapou modernizace. Prostory vnitřní dětské části se mění v relaxační centrum. Stavební práce ovlivňují také letní venkovní koupání. Lidé musí počítat s omezeným prostorem. Uzavřena je zhruba polovina travnaté plochy na ležení.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více