Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Policie díky anonymu zabavila 40 rostlin konopí

12. srpna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Více než 40 rostlin konopí zabavili policisté v zahrádkářské kolonii v Novém Jičíně. Na tyto výpěstky je upozornil anonym, který zavolal na linku 158. Některé rostliny dosahovaly do výšky až dvou metrů. Osoba, která je vysadila, je zatím neznámá.

Kulturní středisko otevře čtyři nové kurzy

12. srpna 2017 10:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městské kulturní středisko pravidelně organizuje různé kurzy pro dospělé. V letošní nabídce nechybí oblíbené jazykové lekce, znaková řeč ani hra na kytaru. Připravena je ale také řada novinek, třeba pro zájemce o fotografování, kresbu nebo jazyk esperanto.

Léto v NJ je ve znamení oprav a rekonstrukcí

11. srpna 2017 11:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Závěrečná fáze přeměny panelového sídliště, opravy chodníků a fasád městských domů. Takový je pohled na letní Nový Jičín. Stavební práce probíhají v několika lokalitách. Nejvýrazněji zasahuje do života města uzavírka části Bezručovy ulice vedoucí do centra. Ta potrvá do konce srpna.

Do letního kina zamířily stovky diváků

10. srpna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Také letos zpestřilo novojičínské léto týdenní promítání filmů pod širým nebem. Venkovní biograf byl opět otevřen v zahradě Nového Slunce. Zájem veřejnosti byl obrovský a pouze jeden večer počasí promítání nepřálo, nicméně diváci o program nepřišli a přesunuli se do kamenného kina.

Na náměstí v NJ si můžete zahrát na piano

10. srpna 2017 10:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na novojičínském náměstí stojí klavír a zahrát si na něj může kdokoliv. Umístěním hudebního nástroje na veřejném prostranství se město zapojilo do projektu Piano na ulici, se kterým přišel před čtyřmi lety jeden z pražských kavárníků. Veřejnosti bude nástroj k dispozici do konce října.

Anonym v NJ oznámil pěstování konopí

9. srpna 2017 13:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Více než 40 rostlin konopí zabavili policisté v zahrádkářské kolonii v Novém Jičíně. Na tyto výpěstky je upozornil anonym, který zavolal na linku 158. Některé rostliny dosahovaly do výšky až dvou metrů. Osoba, která je vysadila, je zatím neznámá.

Aktuálně z Nového Jičína

9. srpna 2017 12:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Součástí městské slavnosti bude také letos soutěž O nejoriginálnější dětský kostým. Zapojit se může každý, komu ještě nebylo 15 let. Doma vyrobené modely bude hodnotit porota. Tři nejúspěšnější soutěžící čeká odměna. Registrace účastníků i vyhlášení výsledků proběhne v den konání slavnosti, v sobotu 9. září na Masarykově náměstí. * V rámci novojičínského kulturního léta dochází ke změně termínu dvou koncertů. Tento pátek 11. srpna zahraje Marek Ztracený se svou kapelou, o týden později, na 18. srpna, je pak přesunuto vystoupení skupiny Imodium. Oba programy začínají ve 20 hodin.

Fotbalisté zahájili sezónu prohrou

8. srpna 2017 12:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ostrý vstup do nové sezóny mají za sebou divizní fotbalisté Nového Jičína. Po krátké čtyřtýdenní přípravě už mají za sebou účast v MOL cupu a v neděli odehráli také první mistrovský zápas ve Slavičíně. Hlavní citelnou změnou v kádru je odchod kanonýra Radovana Lokši.

Čtenáři mají zájem o historii a detektivky

7. srpna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská knihovna průběžně doplňuje knižní fond dospělého oddělení, o který přišla v důsledku loňského říjnového požáru. Nákup nových knih bude pokračovat i v několika příštích letech a tak pracovníci půjčovny zapojili do výběru i čtenáře. Ti měli možnost vyplňovat dotazník o tom, jakou tématiku románů nebo obor naučných knih čtou nejraději a o co by si nabídku přáli rozšířit. Nejvíce hlasů získala literatura historická, lékařská, cestopisná a také detektivní. Čtenáři by dle svých názorů také dali mírně přednost literatuře světové před domácími autory.

Stavitel železnic má novou pamětní desku

7. srpna 2017 11:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská veřejnost si připomněla 200. výročí narození místního rodáka Karla von Schwarze. Tento muž byl významným evropským stavitelem železnic a postavil také tu, která propojila město s hlavní tratí. Na jeho rodném domě v Žilině teď Klub rodáků odhalil novou pamětní desku.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více