Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Děti v muzeu vyráběly betlémy

17. prosince 2016 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Tradiční předvánoční program v Muzeu Novojičínska každoročně navštíví snad všechny mateřské a základní školy z Nového Jičína a okolí. Také letos tu přivítali přes tisícovku dětí. Čekalo tu na ně zdobení skleněných zvonečků a každá třída si odnesla velký papírový betlém.

Aktuálně z Nového Jičína

16. prosince 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Svoz odpadu o vánočních svátcích bude probíhat stejně jako ve všední den. Jediná změna nastane 26. prosince. V lokalitách, kde tedy technické služby vyvážejí popelnice v pondělí, upozorňují občany, že začátek vývozu bude posunut o 1 hodinu dříve, tedy od 5 hodin ráno. * Ve středu 21. prosince proběhne v Středisku volného času Fokus 3. ročník soutěže O nejlepší vánoční cukroví. To se bude hodnotit ve dvou kategoriích: nejchutnější a nejhezčí. Své vzorky můžete nosit do SVČ Fokus od 19. do 20. prosince. * Severomoravská finalistka ankety Živnostník roku 2016 - novojičínská podnikatelka Ludmila Koucourková - obsadila v celorepublikovém finále této soutěže 4. místo. Vyhlášení výsledků proběhlo 7. prosince na pražském Žofíně. * Hned 1. ledna odstartuje tradiční Tříkrálová sbírka. Novojičínská Charita ještě stále přijímá dobrovolníky z řad dospělých, kteří by doprovodili malé koledníky. Veškeré informace najdete na webových stránkách Charity Nový Jičín. * Sportovní oddíly a organizace mohou posílat nominace pro vyhlášení Úspěšného sportovce města Nový Jičín za rok 2016. Návrhy přijímá do 31. prosince odbor školství, kultury a sportu. Podrobné informace a kritéria jsou uvedeny na webu města. Slavnostní vyhlášení proběhne v březnu příštího roku. * Město Nový Jičín hledá nové vedoucí pracovníky dvou školských zařízení. Vyhlásilo konkurzní řízení na ředitele Základní školy Komenského 66 a Základní a mateřské školy Jubilejní. Termín podání přihlášek je 13. leden příštího roku. Podrobné informace jsou zveřejněny na webu města.

V době jarmarku zvýšili strážníci v centru dohled

16. prosince 2016 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letošní vánoční trhy provází tak trochu smůla. Před pár dny tu vyhořel jeden z prodejních stánků a z budek se ztrácí vánoční ozdoby. Teď někdo zdemoloval dekoraci sněhuláka, která na náměstí stojí. Městská policie proto zvýšila nad centrem dohled.

Radnice v NJ podporuje třídění odpadu soutěží

16. prosince 2016 10:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně už pátým rokem zůstává stejná výše poplatku za komunální odpad. Město se také snaží maximálně podporovat občany, aby ještě ve větší míře třídili a poplatek se tak nezvyšoval. Radnice teď na zlepšení separace vyhlásila i soutěž.

Vánoční koncert je pro ZUŠ vrcholem roku

16. prosince 2016 8:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dva velké vánoční koncerty připravila v tomto čase základní umělecká škola. V Beskydském divadle se představily všechny tři její obory - včetně výtvarného. Ten se podílel na dekoracích a kostýmech pro taneční a hudební vystoupení.

Bazén hostil finále poháru mládeže

15. prosince 2016 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Bazén hostil finále Středoevropského poháru mládeže. Soutěže v plavání s ploutvemi se zúčastnily nejlepší kluby České republiky, Polska a Slovenska. Broušený putovní pohár letos zůstal v rukou plavců domácí Laguny.

Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2017

15. prosince 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2017. Mezi nejvýznamnější investice budou patřit opravy bytových domů a další modernizace bazénu. Rozpočet je sestaven jako schodkový. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je téměř 80 milionů korun, ovšem město se nezadluží. Příjmy dokryje finančními zdroji, které má na účtech.

Ukázky věšteckých tradic na NJ náměstí

15. prosince 2016 11:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kdo by nechtěl znát svou budoucnost - když k tomu navíc stačí jen rozkrojit jablko, pustit skořápku po vodě nebo roztavit olovo. Tyto a další věštecké zvyky kdysi dělávali na Štědrý den snad v každé domácnosti. Teď se je snaží uchovatelé těchto tradic přiblížit lidem v Novém Jičíně.

Betlém v kapli už je přichystán

14. prosince 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vánoce v Novém Jičíně se už téměř 50 let neobejdou bez pohyblivého betléma ve Španělské kapli. Právě v těchto dnech jej stavitelé opět uvedli do pohybu. Pozornost vzbuzují jak propracované mechanismy, tak jednotlivé figurky. Některé jsou staré až 130 let.

Vánoční trhy v Novém Jičíně provází smůla

14. prosince 2016 9:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letošní vánoční trhy v Novém Jičíně provází tak trochu smůla. Před pár dny jsme vás informovali, že tu vyhořel jeden z prodejních stánků, nebo, že se z budek ztrácí vánoční ozdoby. Teď někdo zdemoloval dekoraci sněhuláka, která na náměstí stojí. Městská policie proto zvýšila nad centrem dohled.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více