Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Knihovna v NJ se vzpamatovává z požáru

4. listopadu 2016 11:46 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská knihovna se stále vzpamatovává z požáru, který ji zasáhl před necelými třemi týdny. Přízemí, ve kterém je dospělé oddělení, už je očištěno od dehtových sazí a prostory jsou připraveny na malování. Největší škody jsou ale na samotných knihách. 13 tisíc svazků muselo pryč.

Prapor arcibiskupa je po zrestaurování zpět v NJ

3. listopadu 2016 11:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Náročným restaurátorským zásahem se podařilo obnovit prapor, který nechal ve 30. letech minulého století vyrobit novojičínský rodák - arcibiskup Franz August Kamprath (kamprat). Samotnou skutečnost, že má Nový Jičín svého arcibiskupa, se podařilo historikům vypátrat teprve před několika měsíci.

Správa hřbitova v NJ pečuje o staré náhrobky

1. listopadu 2016 12:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zvýšený ruch zavládl v těchto dnech na většině hřbitovů, a také na tom novojičínském. Nicméně jsou zde i náhrobní kameny, na kterých už nikdo svíčku nerozsvítí. Jedná se asi o třicítku historických pomníků, které patřily původnímu německému obyvatelstvu. Stáří některých z nich se datuje ke konci 19. století.

Hokejisté s novým trenérem Petrem Macháčkem

31. října 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Šňůru šesti porážek v řadě přerušili novojičínští hokejisté domácím vítězstvím nad Opavou. Na trenérskou lavici při tomto zápase poprvé usedl nový trenér Petr Macháček, který tým koučuje spolu s Robinem Baculem.

Malé byty U Jičínky nebudou jen pro seniory

31. října 2016 13:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dům s pečovatelskou službou U Jičínky, který byl dosud určen seniorům a invalidním důchodcům, bude k dispozici i jiným cílovým skupinám. Střechu nad hlavou by zde mohly najít osoby, které se ocitly v krizové situaci, a lidé opouštějící dětský domov nebo chráněné bydlení.

Vyhořelé obchody v Kopřivnici otevřou až na jaře

31. října 2016 12:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obchodní centrum v Kopřivnici na Novojičínsku, které na konci září zachvátil požár, bude otevřeno až v příštím roce. Oheň a kouř poničil jak stavební prvky, včetně střechy, tak zboží tří velkých prodejen. Příčinu toho, proč začalo během provozu v obchodě hořet, zatím policie stále šetří.

Listopad nabídne koncerty tří výjimečných žen

29. října 2016 14:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městské kulturní středisko připravilo na listopad několik zajímavých koncertů. Hned ve třech případech půjde o vystoupení výrazných žen. V Galerce se představí Vladivojna La Chia, dále australská jazzmenka Ingrid James a v závěru měsíce v Kině Květen Lenka Dusilová.

Lidé vyberou kandidáta na “Strom roku”

28. října 2016 14:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín vybírá svůj “Strom roku”, který by mohl město reprezentovat i v celonárodní soutěži. Účelem je představit veřejnosti pozoruhodné dřeviny v jejich okolí, ke kterým se váže i zajímavý příběh. Z užší nabídky nakonec vyberou novojičínského kandidáta lidé v anketě.

Vznik republiky si připomnělo jen několik lidí

28. října 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Den před státním svátkem, ve čtvrtek 27. října, se v Novém Jičíně konalo vzpomínkové setkáním u příležitosti vzniku samostatného Československa. Lidé si události roku 1918 a Masarykův odkaz připomněli před bustou prvního prezidenta na náměstí.

Aktuálně z Nového Jičína

27. října 2016 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín a Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska zvou veřejnost na seminář. Zaměřen bude na problematiku reklamací, uzavírání smluv a pochůzkového a podomního prodeje. Seminář se bude konat v úterý 8. listopadu od 14 hodin v Domě s pečovatelskou službou na ulici Revoluční. * Ve vestibulu radnice můžete do 11. listopadu zhlédnout výstavu obrázků, které malovaly děti se specifickými problémy. Výtvarná soutěž se konala v rámci Evropských dnů handicapu. Zapojilo se do ní 22 organizací především z Moravskoslezského kraje. Nový Jičín zastupovaly speciální ZŠ a MŠ a Odborné učiliště a Praktická škola Sokolovská. * Ve Středisku volného času FOKUS se 5. listopadu koná Novojičínský rodičovský festival MÁTAFEST centra Mozaika. Určen je všem rodičů, nastávajícím rodičům i prarodičům. Náplní jsou přednášky o těhotenství, zdraví, rozvoji, vzdělávání a výchově dětí. Pro návštěvníky jsou připraveny i workshopy a podzimní jarmark. * Galerie Stará pošta pořádá výstavu obrazů Petra Vlčka s názvem „Nahlédnutí do krajiny“. Vernisáž proběhne v úterý 1. listopadu od 17 hodin. Doprovodí ji hrou na kytaru Lucie Zelenková a Šárka Hlavinková ukázkou amerického stepu. Výstavní síň je běžně otevřena od pondělí do pátku, od 9 do 11 hodin a odpoledne od půl třetí do pěti. * Zámek Kunín se chystá na zimu uzavřít své brány. Poslední možnost navštívit barokní památku budou mít milovníci historie ve státní svátek 28. října a pak oba následující víkendové dny. Vedle zámeckých pokojů mohou spatří výstavu unikátní pozůstalosti Dědictví rodiny Schindlerů, která byla nedávno obohacena dalšími vzácnými exponáty z biskupství v Gurku.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více