Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Kuchařská show v centru NJ voněla rybami

10. listopadu 2016 13:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Inspirací pro štědrovečerní večeři byla kuchařská show na novojičínském náměstí. Lidé tu mohli ochutnávat maso sladkovodních ryb a sledovat jejich zpracování. Kulinářská akce se konala v rámci jarmarku, který byl zaměřen na podporu produktů regionálních výrobců.

Strážníci v NJ stále naráží na výmluvy řidičů

8. listopadu 2016 14:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Parkovací hodiny za čelním sklem automobilů nejsou žádnou novinkou. Novojičínští strážníci se přesto neustále setkávají s celou řadou výmluv, proč je řidiči nepoužili. Při řešení přestupku motoristé reagují různě. Výjimkou není ani otázka - co to vlastně ty parkovací hodiny jsou.

“Evropa na hraně” v galerii Návštěvnického centra

7. listopadu 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výstavní prostory Návštěvnického centra patří aktuálně snímkům z výběru prací 4 fotografů, sdružených ve Skupině 28. Výstava nese název "Evropa na hraně" a zachycuje obrazy z noční Paříže po teroristických útocích a nebo z protiuprchlické demonstrace v Brně.

Novojičínský Domov Duha získal cenu kvality

7. listopadu 2016 12:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Domov Duha v Novém Jičíně získal prestižní Cenu kvality v sociální péči. Na půdě Senátu převzala uznání ředitelka zařízení. Do domova navíc putovala také osobní Cena sympatie pro jednu z pracovnic. Vyhlašovatelem je časopis Ošetřovatelská péče a Rada kvality České republiky

Podzim v tradicích Novojičínska

7. listopadu 2016 11:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Podzim v tradiční kultuře Novojičínska - to je název vzdělávacího programu, který pro školáky připravilo místní muzeum. Děti si mohly prohlédnout staré hospodářské nářadí a přivonět k podomácku sušeným bylinkám.

Hřbitov je i parkem s nádechem historie

6. listopadu 2016 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zvýšený ruch zavládl v uplynulých dnech na většině hřbitovů, a také na tom novojičínském. Nicméně jsou zde i náhrobní kameny, na kterých už nikdo svíčku nerozsvítí. Jedná se asi o třicítku historických pomníků, které patřily původnímu německému obyvatelstvu. Jejich stáří se datuje i do období konce 19. století.

Aktuálně z Nového Jičína

5. listopadu 2016 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městská policie spolu s pracovníky obecního živnostenského úřadu provedla noční kontrolu podniků, kde se nacházejí výherní hrací automaty. Strážníci a úředníci zjišťovali především to, zda na automatech nehrají osoby mladší 18 let a zda není nezletilým naléván alkohol. Během akce žádné porušení zákonů nezjistili. * Na Masarykově náměstí se ve čtvrtek 10. listopadu uskuteční lidový jarmark, který opět nabídne produkty regionálních výrobců. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na doprovodný program. Ten pod názvem ”Ryba na talíři” nabídne ochutnávku sladkovodních ryb a kuchařskou show. * Česká křesťanské akademie Nový Jičín pořádá přednášku na téma Holocaust ve vzpomínkách pamětníka. Hostem večera bude Michal Salomonovič. Beseda se koná v pondělí 7. listopadu od 18 hodin v prostorách římsko-katolické fary na Žerotínově ulici. * Příznivci adrenalinu si také letos mohou užít noční interaktivní hru Ninja. Týmová strategická soutěž startuje v sobotu 12. listopadu v 17 hodin na Masarykově náměstí. Během noci musí skupiny splnit propracovaný systém úkolů. Hra končí v neděli v poledne vyhlášením výsledků ve Středisku volného času Fokus. * Basketbalisté zvou své fanoušky v neděli 6. listopadu na další zápas 1. ligy, který se odehraje na domácí palubovce. Od 16 hodin tu novojičínský tým nastoupí proti prostějovským Orlům.

Podnikatelka z Nového Jičína je Živnostníkem roku

5. listopadu 2016 12:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Živnostníkem roku v rámci Moravskoslezského kraje se stala novojičínská podnikatelka Ludmila Kocourková. Obchodního ducha v sobě nalezla hned na počátku 90tých let a své aktivity rozvíjí v oblasti potravinářství.

Nový Jičín má svého arcibiskupa

4. listopadu 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Náročným restaurátorským zásahem se podařilo obnovit prapor, který nechal ve 30. letech minulého století vyrobit novojičínský rodák - arcibiskup Franz August Kamprath. Samotnou skutečnost, že má Nový Jičín svého arcibiskupa, se podařilo historikům vypátrat teprve před několika měsíci.

Obrazy vtáhnou diváky do kraje Boženy Němcové

4. listopadu 2016 12:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Galerie Stará pošta pořádá výstavu obrazů Petra Vlčka s názvem „Nahlédnutí do krajiny“. Autor pochází z Náchodska a prostřednictvím jeho kreseb se mají diváci možnost podívat také do Ratibořic - vesničky, která je spojena s Boženou Němcovou a její Babičkou.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více