Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Aktuálně z Nového Jičína

6. května 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dospělí i děti si mohli nechat zdarma vyšetřit svá znaménka na kůži. Odborní lékaři ve spolupráci s jednou z pojišťoven prováděli dva dny tyto prohlídky přímo na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.Cílem této akce bylo upozornit na nebezpečí zvyšujícího se výskytu zhoubného melanomu a na nutnost prevence. Odborníci také lidem doporučovali, jak pokožku správně chránit před sluncem a jak rozpoznat první příznaky změny znamének při samovyšetření. * Zavzpomínat na dobu branné výchovy mohou rodiny s dětmi na retro zábavném odpoledni Malý osvoboditel. Akci pořádá SVČ Fokus v neděli 8. května od 14 hodin na Skalkách. Účastníky čeká plnění úkolů, zdolávání překážek a za odměnu zisk odznaku zdatnosti. * Taneční pár Petra Pístecká a Luboš Nevrla, který soutěží v latinskoamerických tancích v seniorské kategorii, má za sebou účast na evropský šampionátu v Barceloně, kde bodoval na skvělém 5. místě. Další úspěchy si tato dvojice přivezla ze soutěže ve Slovinsku, to bylo 2. místo, a v Maďarsku skončila 3. Naposledy dal o sobě pár Pístecká - Nevrla vědět minulou sobotu, kdy získal 1. místo na Taneční lize v ČR. Aktuálně je ve světovém žebříčku seniorské kategorie na 14.místě.

Mladí tanečníci z NJ patří k nejlepším v kraji

5. května 2016 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční obor novojičínské Základní umělecké školy patří mezi nejúspěšnější v Moravskoslezském kraji, ne-li v České republice. Na soutěžních přehlídkách sklízí úspěchy výkony dětí, a také nápadité choreografie učitelů. Všech 220 žáků oboru se teď představilo na Taneční scéně v Beskydském divadle.

Dětská hřiště dostávají nový písek

5. května 2016 12:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby začaly s jarním úklidem města. Součástí je také kontrola stavu dětských hřišť. V Novém Jičíně je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. V polovině z nich dojde i na výměnu písku.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

3. května 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Prioritou novojičínských TS jsou dětská hřiště

3. května 2016 12:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dát do pořádku dětská hřiště a pravidelně dohlížet na jejich stav - to je jedna z priorit novojičínských Technických služeb. Ve městě je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. Dohlížet teď na ně bude speciálně vyčleněný pracovník.

Knihovna má nové tituly v cizích jazycích

3. května 2016 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská knihovna může uspokojit i čtenáře, kteří mají zájem o zahraniční literaturu v cizích jazycích. V loňském roce se zúčastnila grantového projektu Cizojazyčná literatura, který byl určen vybraným veřejným profesionálním knihovnám. Za finanční podpory státu vyhlásila tento program Moravská zemská knihovna v Brně. Do knihovního fondu tak přibylo 135 titulů v angličtině, němčině, italštině, francouzštině, španělštině a ruštině v celkové hodnotě 30 000 Kč. Knihovna se tak snažila vyplnit mezeru v této literatuře a splnit poptávku čtenářů. Všechny knihy je možno dohledat v on-line katalogu městské knihovny nebo přímo na odděleních. Z nové nabídky cizojazyčné literatury si vybere jak milovník beletrie tak i ten, který s jazykem teprve začíná.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

2. května 2016 12:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Školáci z Nového Jičína objevovali tajemství Karla IV.

2. května 2016 10:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl zlomenin a vyražených zubů.

Zastupitelstvo schvalovalo dotace sportu

2. května 2016 9:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé projednávali na mimořádné schůzi dofinancování sportovních oddílů. Situaci komplikují nižší příjmy z loterií a dle opozice hlavně změna v systému udělování dotací. Nakonec se dohodli na kompromisním řešení a sportovcům schválili padesát procent.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více