Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Laudoncaching prověří důvtip a znalosti

18. května 2016 12:26 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novinkou interaktivní expozice Generála Laudona v novojičínském Návštěvnickém centru je Laudoncaching (laudonkešing). Jedná se o hru založenou na znalosti historie a důvtipu. Je určena starším dětem, které už se s dějinami alespoň okrajově setkaly.

Veletrh Novojičínska pro podnikatele i děti

16. května 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Už za necelé dva týdny proběhne v prostorách zimního stadionu 17. Veletrh Novojičínska. Podnikatelé z města a okolí zde mají možnost prezentovat své nápady, služby a zručnost. Letos bude navíc veletrh spojen také s oslavou svátku dětí.

Den otevřených dveří u hasičů

16. května 2016 12:56 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hasičská stanice v Novém Jičíně otevřela své brány veřejnosti. Především v obležení malých dětí se ocitla vystavená technika. Školáci prolézali automobily, testovali vysílačku, a také si vyzkoušeli, jaké je to být znehybněn v záchranářském lehátku.

Laudoncaching zkoušeli v NJ školáci z Ostravy

16. května 2016 12:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novinkou interaktivní expozice Generála Laudona v novojičínském Návštěvnickém centru je Laudoncaching (laudonkešing). Jedná se o hru založenou na znalosti historie a důvtipu. Teď si ji vyzkoušeli také žáci 4. třídy jedné z ostravských základních škol.

Pacienty v nemocnici operuje nový robot

16. května 2016 9:55 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Onkologičtí pacienti z Novojičínska, respektive z celé Moravy, teď mají k dispozici efektivnější a kvalitnější péči. Nemocnice v Novém Jičíně pořídila nové přístroje. Jedním z nich je robotický systém Da Vinci nejnovější generace, který celkově zlepšuje operace zhoubných nádorů. V České republice jsou jen tři.

Javorník slavil koncertem Setkání generací

13. května 2016 12:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Soubor lidových písní a tanců Javorník oslavil 60. výročí svého založení slavnostním koncertem “Setkání generací”. Na jednom místě se zde prolínali zástupci nejmladšího pokolení - děti od tří let - až po nejstarší krojované tanečníky, kteří už dávno oslavili sedmdesátku.

Zdravotně postižení rekapitulovali činnost

13. května 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Organizace zdravotně postižených v Novém Jičíně má téměř 270 členů. Přestože se jedná o lidi převážně v důchodovém věku, které navíc trápí zdravotní potíže, nechtějí sedět doma. Jen v loňském roce připravili šedesát akcí a stejnou dávku aktivity si naplánovali i na rok 2016.

V novojičínské nemocnici operuje nový robot

13. května 2016 8:54 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Onkologičtí pacienti novojičínského regionu, respektive z celé Moravy, teď mají k dispozici efektivnější a kvalitnější péči. Nemocnice v Novém Jičíně pořídila nové přístroje. Jedním z nich je robotický systém Da Vinci nejnovější generace, který celkově zlepšuje operace zhoubných nádorů. V České republice jsou jen tři.

Fotbalové turnaje o pohár starosty

13. května 2016 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský fotbalový klub pořádal 11. ročník mládežnických turnajů O putovní pohár starosty města. Na zelený trávník postupně vyběhlo 25 týmů, které představují špičku žákovské kategorie severní Moravy. Konkurenci jim dotvářeli také účastníci z Brna a ze Slovenska.

Lékárna U Bílého anděla po 300 letech končí

13. května 2016 6:54 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně ukončila provoz nejstarší lékárna ve městě. V historickém domě U Bílého anděla, který je majetkem města, fungovala 300 let. Její nájemce dal výpověď. Na nového uživatele prostor vypsalo město výběrové řízení. Lékárna už zde s největší pravděpodobností ale nebude.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více