Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

In-line hokejistům začala sezóna

12. května 2016 8:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

In-line hokejisté Nového Jičína, jejichž juniorský tým se stal vloni mistrem České republiky, vstoupili do své druhé sezony v nejvyšší soutěži. Po šesti odehraných utkáních jsou v extralize na 5. místě tabulky.

Nejstarší lékárna v NJ po 300 letech končí

11. května 2016 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně ukončila provoz nejstarší lékárna ve městě. V historickém domě U Bílého anděla, který je majetkem města, fungovala 300 let. Její nájemce dal výpověď. Na nového uživatele prostor vypsalo město výběrové řízení. Lékárna už zde s největší pravděpodobností ale nebude.

Folklor v Novém Jičíně žije už 60 let

10. května 2016 12:13 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Soubor lidových písní a tanců Javorník z Nového Jičína oslavil 60. výročí svého založení. Kulatiny si připomněl slavnostním koncertem “Setkání generací”. Na jednom místě se prolínali zástupci nejmladšího pokolení - děti od tří let - až po nejstarší krojované tanečníky, kteří už dávno překročili sedmdesátku.

Snový svět harmonie na Staré poště

9. května 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Snový svět harmonie - to je název výstavy obrazů malířky Olgy Volfové, které jsou v těchto dnech k vidění v galerii na Staré poště. Česká autorka zde představuje několik cyklů své tvorby, včetně toho posledního, který byl inspirován jejím mateřstvím.

Zdravotně postižení senioři z NJ nesedí doma

9. května 2016 12:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Organizace zdravotně postižených v Novém Jičíně má téměř 270 členů. Přestože se většinou jedná o lidi v důchodovém věku, které navíc trápí zdravotní potíže, nechtějí sedět doma. Jen v loňském roce připravili šedesát akcí a stejnou dávku aktivity si naplánovali i na rok 2016.

Aktuálně z Nového Jičína

9. května 2016 10:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Další novojičínský jarmark, tentokrát květinový, se koná ve čtvrtek 12.5. na Masarykově náměstí. Nabídne hrnkové i řezané květiny, sazenice, osiva, skalničky a keře. Kromě toho zde budou k dostání bylinky, mléčné a masné speciality, pečivo a rukodělné výrobky. * Projekt Zdravé město Nový Jičín pořádá v sobotu 14. května od 10 hodin 2. ročník piknikového happeningu s názvem Férová snídaně. Do Smetanových sadů jsou zváni všichni, kdo chtějí podpořit produkty, při jejichž výrobě nebyla porušen lidská práva či zneužita práce dětí. Ochutnat tu budou moci kakao od pěstitelů z Ghany a kávu z Guatemaly. Nový Jičín se tak přidává k více než stovce českých měst, ve kterých se férová snídaně koná. * V rámci Jazz klubu vystoupí v Galerce americká umělkyně Janice Harrington, proslulá zpěváčka jazzu, blues a gospelu, producentka a herečka. Spolupacovala s řadou slavným hudebních hvězd, napsala dva muzikály a měla v USA svou vlastní TV show. Koncert začíná v pátek 13. května ve 20 hodin. * Novojičínský divadelní soubor Divadlo Bez portfeje uvede v pondělí 16. května v Beskydském divadle hru Láska sex a žárlivost. Začátek představení je v 19. hodin. * Křesťanská akademie Nový Jičín pořádá přednášku profesora Martina C. Putny. Hovořit bude na téma Křesťanství v dnešní společnosti. Akce se koná v modlitebně evangelické církve v Janáčkových sadech 18. května v 18 hodin. Na stejném místě proběhne o pár dní dříve, 15. května, koncert folk-rockové skupiny Oboroh. * Na závěr ještě jedna sportovní pozvánka. Příznivci basketbalu mohou podpořit novojičínský tým v baráži o první ligu. Domácí utkání se konají v sobotu 14. května od 17 hodin, kdy hostí tým VŠB Ostrava, a v neděli, kdy je už od 11 hodin čeká zápas proti UP Olomouc. Dvě dosud odehraná utkání na palubovce soupeřů Novojičínští prohráli, naposledy v sobotu podlehli v Olomouci 54:60.

Výstava přiblíží Ostravu i beskydské údolí

9. května 2016 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Příběh beskydského údolí Nytrová a zákoutí Ostravy - to jsou dvě kolekce fotografií Stanislava Drozda, které jsou k vidění v Návštěvnickém centru. Na svých snímcích zachytil autor místa, která důvěrně zná, a snaží se ukázat krásu jejich detailů.

Nový Jičín si připomněl konec války

8. května 2016 12:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Položením kytic u pomníku obětem válek si zástupci města a členové obce legionářské a svazu bojovníků za svobodu připomněli konec 2. světové války. Nový Jičín byl osvobozen před 71 lety 6. května. Město mělo štěstí, nedošlo zde k žádným bojovým akcím ani k bombardování.

Taneční scéna vyprodala v divadle dva večery

6. května 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve dvou vyprodaných večerech se v Beskydském divadle představilo 220 děti z tanečních oborů základní umělecké školy. Tradiční dubnová Taneční scéna je přehlídkou toho, co se během roku naučily. Současně je také poctou samotnému uměleckému pohybu, protože se koná v termínu Mezinárodního dne tance.

Kulturní léto odstartuje už koncem dubna

6. května 2016 9:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské kulturní léto 2016 už má jasně daný program. Veřejnosti nabídne více než 40 akcí. První startují už v jarních termínech, na konci května to bude například Veletrh Novojičínska. Kulturní projekt vyvrcholí v září Městskou slavností. Hlavní hudební hvězdou bude David Koller.

Komerční sdělení více

NDL uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Pavelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více