Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Lamberk naplní jen deště, s trávou si snad poradí amuři

13. listopadu 2023 16:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Před dvěma lety provedl Státní pozemkový úřad, jako vlastník rybníku Lamberk, opravu vypouštěcího zařízení. Po vypuštění vody se ukázalo, že nádrž je i silně zanesená bahnem. Nicméně je jasné, že na odbahnění už stát finance nemá.

Odbahnění rybníku Lamberk v Novém Jičíně už současný vlastník neprovede

13. listopadu 2023 12:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Před dvěma lety provedl Státní pozemkový úřad, jako vlastník novojičínského rybníku Lamberk, opravu jeho vypouštěcího zařízení. Při tom se ukázalo, že nádrž je silně zanesená bahnem. Nicméně je jasné, že na odbahnění už stát finance nemá.

Muzeum připomnělo dřívější život za zimních večerů, návštěvníkům ukázalo přástky

13. listopadu 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přástky - to je tématický program Muzea Novojičínska typický pro podzimní čas. Snaží se tu návštěvníkům předávat odkaz o tom, co naši předkové dělali v tomto období. Obvyklou činností bylo právě zpracování lnu.

105 let od ukončení první světové války vzpomínali na oběti všech válečných konfliktů

13. listopadu 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

11. listopadu uplynulo 105 let od ukončení první světové války. Jako vzpomínku na oběti tohoto i ostatních válečných konfliktů novodobé historie uctili i v Novém Jičíně Den válečných veteránů.

Kalusův kalamář probudil v dětech básnické střevo, veršovaly na pohádkové téma

13. listopadu 2023 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová

Děti z devíti základních škol, tedy z pořádající čeladenské a z osmi z okolního regionu, si na dalším ročníku Kalusova kalamáře vyzkoušely, zda v nich dřímá básnické střevo. Soutěž je věnována básníku Josefu Kalusovi, který žil na přelomu 19. a 20. století v Čeladné.

Na sníh a mrazíky je Studénka téměř připravená, čelit zimě bude vlastními silami

10. listopadu 2023 15:06 | Studénka | Petra Dorazilová

Studénka od 1. listopadu zajišťuje zimní údržbu vlastními silami. Na první sníh a mrazíky už je téměř připravená. Ve skladu je dost posypového materiálu, v garážích parkuje základní technika.

Stoleté výročí pojí stavitele Hugo Bluma i jeho poslední projekt

10. listopadu 2023 10:56 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Klub rodáků a přátel města připomněl dvě místní stoletá výročí. Jedno se týká úmrtí významného stavitele, druhé bankovní budovy, která byla jeho mistrovským dílem.

Studénka je na Martina připravena, zimu si ale přeje mírnou

10. listopadu 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Studénka od 1. listopadu zajišťuje zimní údržbu vlastními silami. Na první sníh a mrazíky už je téměř připravená. Ve skladu je dost posypového materiálu, v garážích parkuje základní technika.

Živá knihovna ve Studénce přiblížila deváťákům třicítku profesí

9. listopadu 2023 8:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Živá knihovna povolání se ve Studénce opět otevřela žákům devátých ročníků. V Dělnickém domě představila více než třicet odborníků z různých profesí. Školákům vysvětlovali, co jejich povolání v praxi obnáší.

Novojičínská pošta se přestěhovala, stará budova byla příliš velká

8. listopadu 2023 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pošta v Novém Jičíně opustila svou budovu na ulici K nemocnici. Pobočka se přestěhovala do obchodního centra Javor. Stávající budovu pošta využívala jen zčásti a prostory už nevyhovovaly modernímu provozu.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více