Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Tisíce dobrovolníků sázely stromy v Šilheřovicích, povedlo se obnovit 3,5 hektaru lesa

22. října 2019 14:51 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Přes 30 tisíc lidí Česka se zapojilo do akce za obnovu lesa. V MS kraji se sázelo v Černém lese v Šilheřovicích. Údajně 4 tisícovky dobrovolníků, kterým není lhostejná budoucnost přírody, pomáhaly s obnovou lesa, poničeného kůrovcem a suchem.

V centru Ostravy rozkvetou v příštím roce barevné koberce. Postará se o ně speciální bylinná směs

20. října 2019 21:13 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Cingrův sad, Sadová a Komenského sady...tři lokality z patnácti, kde centrální obvod pěstuje luční trávníky, se teď na podzim osévají. Odborníci doporučili přesnou skladbu bylin, které pomohou odstranit nežádoucí vysokou trávu a naopak podpoří rozmanitost květů v příštím roce.

Jak vidí senioři svůj svět? Řekli nám to v kabaretu

7. října 2019 13:06 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Na prvního října připadá Mezinárodní den seniorů. Lidé ho slavili různě, každopádně minimálně v tento den se většina zamyslí nad světem svých rodičů, prarodičů, dědečků a babiček,...s čím se potýkají a jaké nástrahy na ně v dnešním světě číhají.

EKO MAGAZÍN: Jaké stromy jsou pro průmyslem zatíženou Ostravu nejlepší? Zjistí to projekt Clairo, začalo měření

7. října 2019 12:43 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Projekt Clairo už jsme vám jednou představili. Za evropské peníze budou vědci zkoumat vliv znečištění ovzduší na vysázených stromech. Získané poznatky pak využijí i další evropská města, která se s podobným prostředím potýkají. Projekt se už rozběhl a speciální přístroje zaznamenávají potřebná data.

Už víme, kdo nejlépe třídí. Odpadového Oskara získal Fulnek, je nejlepší v celém Česku

27. září 2019 14:08 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Odpadoví Oskaři jsou rozdaní. MS kraj má díky fulneckým skvěle třídícím občanům prvenství v celém Česku. Každý člověk tam vytřídí 99 kilogramů odpadu za rok, přičemž 55 procent dokážou fulnečtí znovu využít. Obyvatelé České republiky v průměru ročně vyhodí 270 kg odpadu, je to o 170 kilo více než v oskarovém Fulneku.

Zajímá vás jak rozhodují zastupitelé centrálního ostravského obvodu? Teď už můžete sledovat zastupitelstvo on-line

15. září 2019 19:43 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz přenáší jednání zastupitelstva on-line. Virtuálně je tak u rozhodování zastupitelů každý, kdo chce mít informace o dění v centrálním obvodu Ostravy. Poslední dvě jednání se přenášela zkušebně, příště už to bude na ostro.

Vydřího kluka Plaváčka z Bartošovické záchranné stanice si zamilujete, takto vypadá jeho výběh

10. září 2019 15:39 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Záchranná stanice v Bartošovicích funguje už od roku 1983. V loňském roce pracovníci oslavili 35 let fungování a přijali neskutečných 1968 živočichů 119 druhů, mezi nimi byly i silně ohrožené. Návštěvníkům stanice nabízí prohlídkové trasy, kde často žijí svěřenci, kteří jsou buď zranění anebo si natolik zvykli na lidi, že by ve volné přírodě neobstáli. Stejně jako Plaváček, vydří kluk, který se tam dostal, když se rozvodnila řeka. Byl tak maličký, že potřeboval každodenní péči.

Stačilo jen nesekat trávu. Centrum Ostravy je plné hmyzu a motýlů, radnice i vědci jsou nadšení

30. srpna 2019 16:25 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Pestrost květů, ale i hmyzu mohou lidé obdivovat v devíti lokalitách centrálního obvodu. Luční trávníky do Ostravy přilákaly kobylky, sarančata, čmeláky, babočky bodlákové, ale i například modrásky jehlicové. Vypadá to, že ne příliš nákladný pokus radnice o návrat přírody do průmyslového města vyšel. Na začátku se hledala vhodná místa, na kterých se nechala růst tráva a byliny.

EKO MAGAZÍN: Koksovna plní integrované povolení, ale kraji to nestačí. Stěžují si totiž lidé

28. srpna 2019 15:04 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Na hustý dým proudící z ostravské koksovny si lidé z okolí stěžují opakovaně. Moravskoslezský kraj kvůli tomu letos firmě zpřísnil podmínky provozu. Koksovna se brání tím, že všechny limity plní. Chce vyvrátit tvrzení, že je jedním z největších znečišťovatelů.

EKO MAGAZÍN: Ve Sviadnově zasypávají důlní jámy, pro bývalé havíře je to smutný pohled

28. srpna 2019 14:26 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

12. srpen bude navždy spojen se začátkem definitivní likvidace dolu Sviadnov. Pro bývalé havíře, kteří se přišli podívat na jeho zasypávání, to byl smutný pohled. Rozebrána bude i kovová těžní věž.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více