Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: 13. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti z Vysokého Mýta

28. června 2019 15:58 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Infocentrum na vodním díle Šance na Ostravici hostilo finále 13. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. Letošním tématem pro studenty bylo zpracování Vodní nádrže NADĚJE. Místo setkání finalistů s porotou tak bylo jasně předurčeno, protože kde jinde by se studenti z celé země měli setkat, než na místě zrekonstruované nádrže Šance.

EKO MAGAZÍN: Známky Regionální potravina roku jsou rozdány

6. června 2019 13:11 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Regionální potraviny letošního roku jsou vybrány. Hodnotitelská komise vybírala z necelé stovky masných, pekařských nebo nápojových produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Značku regionální potravina letos nově získalo 11 produktů.

EKO MAGAZÍN: Inspektoři životního prostředí loni v MS kraji udělili 279 pokut

6. června 2019 13:07 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Česká inspekce životního prostředí uložila v MS kraji 279 pravomocných pokut v celkové výši přes 15 mil. korun. Největší pokuty v rámci republiky a zároveň kraje dostaly Lesy ČR a společnost JT Company. Obě shodně za nedostatečná opatření proti kůrovcové kalamitě.

EKO MAGAZÍN: Bezobalové nakupování je prevencí vzniku odpadu

31. května 2019 15:38 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Bezobalové obchody získávají na oblibě a zákazníci v nich nacházejí stále širší sortiment. Samotní provozovatelé se inspirují navzájem a radí si na sociálních sítích. Těžko říct jak dlouho…, zatím si ještě nekonkurují, bezobalových obchodů je totiž ještě stále málo.

Energii v Budišově šetří inteligentní řídící systém

22. května 2019 16:31 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Lokální distribuční soustavu budou mít už brzy v Budišově nad Budišovkou. Bude dodávat teplo a elektřinu do tří budov ve městě. Jedinečný projekt přinese úsporu energií, peněz a do ovzduší systém vypustí násobně méně zplodin.

Heřmanická halda - ekologická zátěž Ostravy

22. května 2019 15:57 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Heřmanická halda - ekologická zátěž Ostravy a kraje. 20 let hoří a vypouští do ovzduší jedovaté zplodiny. Separační linka, pomocí které se kopce hlušiny začaly odtěžovat, je v provozu rok. Aby se proces likvidace uspíšil, je třeba podpora státu. Také proto kraj inicioval převod likvidace na státní podnik Diamo.

EKO MAGAZÍN: Jmelí ničí tisíce stromů v MS kraji

13. května 2019 11:46 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Tisíce stromů v MS kraji je doslova obaleno cizopasným jmelím. Zatímco Keltové ho vnímali jako magickou rostlinu a symbol štěstí, lásky a plodnosti, v současné době je považováno za mor, který zabíjí stromy ve velkém. Odborníci se jmelím bojují různými způsoby, někde zkouší ořezy stromů, jinde postřiky a osvědčila se i kombinace obou.

Hotelový dům Jindřich se změní v moderní komplex

13. května 2019 9:44 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Hotelový dům Jindřich. Obří stavba v centru města, která už více jak deset let zeje prázdnotou. Teď to vypadá, že se sliby na přebudování v moderní komplex zhmotní. Centrální obvod už vydal stavební povolení. Zatím je objekt zakonzervován a čeká na zahájení rekonstrukčních prací.

Města v Moravskoslezském kraji řeší sociální bydlení

8. května 2019 17:40 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Sociální bydlení a jeho řešení je v posledních letech velice diskutované téma. Levné bydlení hledají senioři, mladí lidé a také ti, kteří se dostanou z různých důvodů do finančních potíží. Vláda schválila návrh nařízení s pravidly pro získání peněz na pořízení bytů a obce tak budou moci za dotace a úvěry od státu sociální byty budovat.

EKO MAGAZÍN: Bruntálsko odmítá stavbu plazmové spalovny

26. dubna 2019 10:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Závod na zpracování a využití odpadu, včetně nebezpečného, má vyrůst jen zhruba pět km od nádrže Slezská Harta. Starostové obcí na Bruntálsku, v jejichž blízkosti by zařízení mělo fungovat, jsou zásadně proti. Obávají se zhoršení životního prostředí, navýšení nákladní dopravy a v ohrožení je podle nich i turistika.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více