Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Ostravské vodárny měly loni nejnižší ztrátu vody

26. dubna 2019 9:41 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Ostravské vodárny a kanalizace snižují ztráty vody v potrubí. Daří se to díky obnově infrastruktury a údržbě. Do úspor vody významně zasahují i inovativní technologie, které pomáhají včas rozeznat poruchy.

Poptávka po nájemních bytech roste také v MS kraji

12. dubna 2019 14:13 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Poptávka po nájemních bytech za posledních deset let roste nejen u Česku, ale i dalších zemích Evropy. Hlavními důvody, proč stále více lidí bydlí v nájmu, je větší flexibilita stěhování, zájem o bydlení v centrech měst, ale i stále přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru.

EKO MAGAZÍN: Ostravské vodovody měly loni nejnižší ztrátu vody

11. dubna 2019 13:54 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Ostravské vodovody a kanalizace snižují ztráty vody v potrubí. Daří se to díky obnově infrastruktury a údržbě. Do úspor vody významně zasahují i inovativní technologie, které pomáhají včas rozeznat poruchy.

EKO MAGAZÍN: První jarní veletrh včelařů proběhl v Ostravě

4. dubna 2019 15:34 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Jaro je tady a včelařům začíná sezóna. Desetitisíce včel budou denně sbírat sladký nektar, který přemění v med. Za svůj život jedna včela vytvoří jedinou kávovou lžičku medu. Přičemž statistiky uvádí, že spotřeba stoupá. V průměru v Česku sníme kilo medu ročně.

EKO MAGAZÍN: Vody je podle vodohospodářů pro letošek dostatek

27. března 2019 20:50 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Podle vodohospodářů je vody dost. Přehrady jsou doplněné a letošní více deštivé počasí pomůže bezproblémovému zásobování vodou v tomto roce. Jarním měsícům odpovídá i stav vody v řekách. Jsou mírně zvýšené, a to kvůli tajícímu sněhu z horských poloh.

EKO MAGAZÍN: V Ostravě se zpracovává gastroodpad ze škol

21. března 2019 8:42 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

V Ostravě se zpracovává bioodpad ze školních kuchyní a stravoven. Po loňském pilotním projektu, do kterého se zapojilo 22 školních jídelen, se budou zbytky jídla na dva roky zpracovávat v ostrém provozu od 55 zařízení. Ze skládek tak ubudou plastové nádoby s biologicky rozložitelnými zbytky, které se dají zpracovat. Konečným produktem je kvalitní humus.

MŽP vrátilo dokumentaci ke spalovně společnosti SUEZ na dopracování

13. března 2019 14:10 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Výstavba nové spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě je velkým tématem. Osvětlit její případné fungování mělo veřejné projednávání dokumentace posouzení vlivů na životní prostředí. Lidé i vedení Ostravy jsou proti. O budoucnosti spalovny rozhodne MŽP.

MŠ Varenská vyhledává talentované děti

24. února 2019 22:04 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Už dva roky se mateřinka Varenská soustřeďuje na vyhledávání talentovaných dětí. Klub Talentík je otevřen pro nadané předškoláky jednou týdně. O výběr dětí se postarají učitelky a nově i školní psycholog. Děti musí uspět v IQ testech a testech tvořivosti.

EKO MAGAZÍN: Na výměnu kotle je možné získat půjčku

18. února 2019 12:36 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Lidé mají letos poslední příležitost na výměnu starého neekologického kotle za nový. Ministerstvo životního prostředí na kotlíkové dotace uvolnilo 3 mld. korun. MS kraj má k dispozici půl mld. I když bude letošní dotační výzva teprve vyhlášena, od začátku února si lidé mohou zažádat o bezúročnou půjčku.

Senioři centrálního obvodu si oblíbili poznávací zájezdy

15. února 2019 15:32 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Zpestřit a zpříjemnit každodenní stereotyp, to je cíl pravidelných výletů pro seniory. Radnice Moravské Ostravy a Přívozu jich během roku pořádá několik. Lidé jsou ochotni na atraktivní zájezdy vystát i frontu, jen aby vyrazili za poznáním. Loni byli senioři v Senátu PČR, ve skanzenu, v Dolní oblasti, ale i třeba na Hostýně, ve Strážnici anebo v bylinkovém ráji v Čejkovicích.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více