Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Kraj oceňoval nejlepší ekologické projekty škol

31. října 2018 8:43 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Děti se učí respektovat životní prostředí, to je podtitul krajské ekologické soutěže škol a mateřinek. Nejlepší z nich získávají tituly ekologická škola ms regionu. Kromě letošních vítězů jednotlivých kategorií udělila odborná komise také titul skokan roku, tím se stala Základní a mateřská škola Velká Polom.

Centrum Ostravy pokvete celý rok

29. října 2018 10:35 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Od jara do zimy, zkrátka celý rok mají technické služby centrálního obvodu plné ruce práce s rostlinami a kytkami. Cílem je, aby střed MS metropole byl co nejdelší část roku rozkvetlý anebo svěže zelený. Od března proto vysazují letničky, které kombinují s cibulovinami a odstraňují odumřelé části rostlin. Na jarní práce navazuje letní údržba včetně dosazování rostlin a zálivky. V těchto dnech osazují sedm záhonů v Komenského sadech.

EKO MAGAZÍN: Modro-žluté popelnice podpoří Ostravany v třídění odpadu

23. října 2018 13:30 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Na konci září OZO rozmístilo v ostravském obvodu Radvanice a Bartovice 650 unikátních nádob na tříděný odpad. Každá má objem 240 litrů a netradiční modro-žluté provedení. Barva napovídá, že do nich patří stejné druhy odpadu jako do současných modrých a žlutých popelnic. A pro větší přehlednost je víko označeno nápovědou, co do nich patří.

V ostravském Husově sadě stojí socha Věry Špinarové

17. října 2018 13:38 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Socha Věry Špinarové je v pořadí už třetí, která je v Ostravě připomínkou slavné osobnosti. Po Karlu Krylovi a Leoši Janáčkovi se loni zesnulá zpěvačka prostřednictvím bronzové sochy vrátila zpět do MS metropole, kde žila. Její socha ale budí vášnivé reakce a dokonce se ozývají hlasy, aby z Husova sadu byla odstraněna. Nejvíce je této myšlence nakloněný syn umělkyně Adam Pavlík.

EKO MAGAZÍN: Tradiční pěstování vrb a hrušní v Poodří

15. října 2018 14:30 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

V Poodří se budou vysazovat mladé stromky. Vedle topolů, dubů a vrb přibudou staré odrůdy hrušní. První výsadba proběhne ještě letos v Jeseníku nad Odrou. Cíl je jasný, podpořit lokální odrůdy a zároveň ochránit brouka páchníka, který je vázaný na dutiny starých stromů.

EKO MAGAZÍN: Břízy pomáhají obnově lesů v Jeseníkách

3. října 2018 16:39 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kůrovcová kalamita likviduje lesy v Česku. V Jeseníkách vznikly holiny a smrky mizí z lesů. Aktuálně už tam probíhají záchranné práce a zkouší se pilotní projekt. Dobrovolníci v okolí Města Albrechtice vysázeli větvičky břízy plné jehnědů.

EKO MAGAZÍN: Rybníky v CHKO Poodří se opravují

29. září 2018 6:21 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Rybníky v Poodří na Novojičínsku se začínají měnit. Některé z nich potřebují ochránci dostat do stavu, aby byly nadále funkční. Po léta se totiž neopravovaly a teď jim hrozí zánik.

EKO MAGAZÍN: Dodávky pitné a průmyslové vody nejsou ohroženy

27. září 2018 13:53 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily extrémní sucho. Podle vědeckého týmu InterSucho je výjimečná situace na 63 procentech území. V posledních dnech bylo suchem postiženo 94 procent území České republiky, což je letošní maximum. A MS kraj není výjimkou.

EKO MAGAZÍN: Aglomerace ve Vítkovicích prochází sanací

27. září 2018 13:10 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

V roce 1998 byl ukončen provoz vítkovické úpravny a spékárny železných rud v jižní části Dolní oblasti Vítkovic. Celá tato zdevastovaná a kontaminovaná lokalita je ve vlastnictví společnosti Vítkovice, která tam chce vybudovat zónu pro lehký průmysl.

Vycházka pod kloboukem: tentokrát v centru Ostravy

31. srpna 2018 15:31 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Vycházky pod kloboukem mají své příznivce a dokonce i Ostraváci prostřednictvím průvodkyně Kocierzové objevují nová místa v MS metropoli. Přestože bylo tropické horko i v sobotní podpovečer 18. srpna, zhruba třicítka lidí vyrazila od zastávky Karolina směrem k prosklenému vnitrobloku Nové Karoliny Parku, který se chlubí nečekaně výbornou akustikou.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více