Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Česko-polské mateřinky “Společně” soutěžily

24. června 2018 17:54 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Propojování kultur, bourání jazykových bariér a nová přátelství, to jsou cíle projektu česko-polské spolupráce “Společně” mezi mateřinkami Lechowiczova, Šafaříkova a polskou školičkou z Glubczyc. Staví na základech dlouholeté spolupráce a výměně zkušeností.

EKO MAGAZÍN: Keramické popelnice za nejlepší třídění odpadu

24. června 2018 17:46 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Každý obyvatel MS kraje loni vytřídil 47,3 desetiny kg plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. Je to zhruba o dva kilogramy více než v roce předchozím. Výsledky v soutěži o keramickou popelnici porovnávalo 300 obcí regionu. Ty nejlepší byly oceněny v Hradci nad Moravicí posledního května.

Písek v centru zahájil v pátek sezónu

16. června 2018 16:39 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Už potřetí je v centru Ostravy písek, který přináší spoustu zábavy. Centrální obvod po zkušenostech z minulých ročníků očekává velký zájem lidí o tuto neobvyklou atrakci uprostřed MS metropole.

EKO MAGAZÍN: ČHMÚ nabízí dvě nové mobilní aplikace

13. června 2018 15:35 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Hydrometeorologická stanice v Ostravě-Porubě patří mezi nejvýznamnější ústavy v zemi. V letošním roce slaví už 50 let své existence. Za dobu svého fungování se hodně změnila a nyní patří mezi lídry v měření znečištění ovzduší.

Pasování předškoláků na prvňáčky

11. června 2018 13:25 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Velký den prožili předškoláci v ZŠ Nádražní. Během jedné hodiny se proměnili ve školáky, kteří už od září budou každý den zasedat do lavic. Než je ale ilustrátor a dětský bavič Adolf Dudek pasoval na prvňáčky, plnily děti drobné úkoly u tabule a rodičům ukázaly, že si opravdu už zaslouží vykročit z bezstarostného dětství mateřinky rovnou do školy.

EKO MAGAZÍN: Obce žádají protipovodňovou ochranu

6. června 2018 14:02 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Deset let staré schválení stavby přehrady Nové Heřminovy vládou není stále naplněno. Povodí Odry opakovaně předkládá argumenty pro výstavbu přehrady a opatření, které s protipovodňovou ochranou tisíců lidí souvisí. Proti výstavbě nádrže už řadu let bojuje nejen Hnutí Duha Jeseníky, ale i stejnojmenná obec, a to i přes to, že právě díky jejich požadavkům, se bude stavět pouze menší varianta přehrady. Návrh je vůči obci solidární a navrhuje pro ni stejnou ochranu před povodněmi, jako pro větší obce a města pod přehradou. Součástí návrhu bylo také zrušení dlouhodobé stavební uzávěry v obci, které obec bez rozpaků přijala v roce 2010.

Den dětí na Masarykově náměstí

4. června 2018 14:30 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Maximální limit, akce Centrálního obvodu věnována všem dětem k jejich svátku. Už z názvu je jasné, že pátek 1. června byl na Masarykově náměstí plný adrenalinu, napění a překonávání vlastních cílů.

EKO MAGAZÍN: Historickou alej v Radkově se podaří zachovat

1. června 2018 14:52 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Historická alej v Radkově na Vítkovsku má před sebou světlou budoucnost. Po zdlouhavých jednáních kraje, sdružení Arniky a obce Radkova je jasné, že se budou vysazovat nové stromy. Stařičké stromořadí tak dožije kolem kočárové cesty, která vede z Radkova k zámku v Dubové.

EKO MAGAZÍN: Studniční vodu je třeba každý rok testovat

29. května 2018 16:04 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Není voda jako voda. Záleží na lokalitě a zdroji, odkud voda pochází. Podle toho má svou chuť, vůni i tvrdost. Vliv na vodu má také stáří a stav vodovodního potrubí. Podobně je na tom i voda studniční. Majitelé studní by neměli podceňovat měření kvality vody. To, že ji dlouhodobě používají nemusí znamenat, že je voda nezávadná.

Den pro rodinu se v Komenského sadech vydařil

28. května 2018 15:02 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Mezinárodní den pro rodinu připadá na 15. květen. V Komenského sadech slavili Ostraváci rodinný svátek pár dní na to. Po celý den se v parku tančilo, soutěžilo, zpívalo a zkoušely se různé dobroty.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více