Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Bezpečnost v bytech zajistí hlásiče požáru a detektory plynu

9. dubna 2018 8:34 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Ostrava chce zvýšit bezpečnost lidí, kteří bydlí v obecních bytech. Magistrát do nich nakoupil hlásiče požáru a detektory plynu za 2 miliony 200 tisíc korun. V Moravské Ostravě a Přívozu už je instalují.

EKO MAGAZÍN: Nový směr v nakládání s komunálním odpadem

3. dubna 2018 21:26 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Od roku 2024 vstoupí v platnost zákaz skladování komunálních odpadů. Změny se dotknou občanů, firem i obcí. Nastává otázka jak se se změnou vypořádat. Zaměřit se na pečlivé třídění odpadů, které umožní jeho recyklaci a jeho opětovné využití. Odpad se tak nestává nepotřebnou hmotou zahrabanou na skládce. Chytrým řešením je jeho využití k výrobě elektřiny a tepla.

Velikonoční jarmark v centru Ostravy

2. dubna 2018 17:08 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Během pašijového týdne na Masarykově náměstí lidé zažívali skutečně velikonoční atmosféru. Pomlázka, velikonoční vajíčka různých provedení, dobroty, ale i atrakce pro děti a denně nový program, to vše probíhalo každý den od modrého pondělí až po Velký pátek.

EKO MAGAZÍN: Revitalizace přírodního areálu Gliňoč ve Skřečoni

27. března 2018 22:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Přírodní areál Gliňoč v bohumínské části Skřečoň s divokou přírodou a tůněmi projde citlivou proměnou, po které už místní delší dobu volali. Revitalizace, která pomalu startuje, zlepší retenci místa a počítá se vznikem nových vodních ploch i hnízdišti pro chráněné druhy zvířat.

Děti ze ZŠ Zelená si hrály na Uličníky s.r.o.

23. března 2018 13:42 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Kluci a holky ze ZŠ Zelené v Ostravě se na čas stali firmou. Uličníci s. r. o. měli za úkol vymyslet projekt, který jim pomůže vydělat peníze. ...Na začátku ale byla návštěva v bance, podívali se do prostor, kde se běžný klient nedostane. A získali informace o tom, jak hospodařit s penězi, jaká je jejich hodnota anebo kde se peníze půjčují a jak vydělávají.

EKO MAGAZÍN: Ostrava a Krnov mají chytré odpadkové koše

20. března 2018 23:21 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Ohlásit nepořádek vedle košů a kontejnerů, nebo jen to, že je daná nádoba přeplněná, je teď jednodušší než dříve. A to díky novým samolepkám s QR kódy, které jsou součástí systému Zero Wate City. V Ostravě se s označenými koši potkáte v Porubě anebo na Jihu.

Komentovaná procházka pod klouboukem

19. března 2018 22:06 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Další z pravidelných komentovaných procházek s Lenkou Kocierzovou zavedla zhruba 60 lidí na Sokolskou třídu. Přestože by tady málokdo hledal zajímavosti, po sobotní vycházce už o historických krásách vědí minimálně účastníci vycházky pod kloboukem.

EKO MAGAZÍN: První břidlicovou štolu v ČR otevřou na Vítkovsku

14. března 2018 12:00 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Zálužné na Vítkovsku, obec, která má jen několik desítek obyvatel bude už brzy patřit mezi unikátní a vyhledávaná místa regionu. V květnu tam místní Spolek Zálužné otevře břidlicový důl, který fungoval více než před sto lety. Zájemci se do přibližně stometrové štoly dostanou od jara do podzimu, protože ve zbývající části roku tam zimují chránění netopýři.

EKO MAGAZÍN: Dotace na výměnu kotle je stále možné získat

7. března 2018 16:05 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Vlastníci kotlů na pevná paliva musí topit pouze předepsaným palivem, jako je černé uhlí, dřevo a brikety. Musí provádět pravidelnou kontrolu komína i kotle. A také počítat s tím, že od září roku 2022 bude zakázaný provoz starých kotlů s první a druhou emisní třídou. Lidé mají možnost vyměnit si starý neekologický kotel za nový, k tomu jim pomůže dotace.

Eko magazín: V roce 2018 zmizí z území Ostravy laguny

18. prosince 2017 11:31 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

V polovině listopadu odstartovala další fáze v odstraňování takzvaných nadbilančních kalů z ostravských lagun. Pravděpodobně největší ekologická zátěž v České republice tak pomalu z moravskoslezské metropole mizí. Tentokrát už snad definitivně.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více