Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Eko magazín: Nové měření znečišťujících látek v ovzduší

10. října 2017 16:02 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Vysoká škola báňská s polským institutem meteorologie a bezpečnostně technologickým klastrem se budou společně podílet na novém výzkumu čistoty ovzduší. Měření by mělo prokázat, kolik prachových částic putuje z české strany do Polska a naopak.

Eko magazín: V Bartošovicích vypustili ptáky s vysílačkami

4. října 2017 16:10 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Svátečním dnem nazývají v bartošovické záchranné stanici všechny dny, kdy zpět do přírody navracejí vyléčená zvířata. Koncem srpna tak do Poodří svobodně vylétl čáp černý a luňák hnědý. Dostali jména Josef a Václav, na těle mají připevněné vysílačky na systému GPS a ochránci je budou moci sledovat.

Eko magazín: Ostravská zoo podporuje program na záchranu slonů

24. září 2017 13:24 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Ostravská zoo se aktivně podílí na záchranných projektech, je to další cesta, kterou představuje živočišnou říši a zároveň pomáhá. V roce 2014 se tam narodilo v pořadí už třetí sloní mládě. Od začátku chovatelé řešili složité zdravotní problémy a tehdy vznikla myšlenka zapojení se do záchranného programu.

Eko magazín: Žádost o kotlíkové dotace se podává od 5. září

3. září 2017 16:25 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kraj bude rozdělovat necelých 900 mil korun z evropských peněz ve druhé výzvě kotlíkových dotací. MS region obdržel finance pro dvě výzvy najednou, to proto, že patří mezi místa na mapě Česka z nejvíce znečištěným ovzduším. Vyměnit starý neekologický kotel by si mělo až do roku 2019 8 a půl tisíc domácností.

Eko magazín: Regionální potraviny ochutnávali v Karlově Studánce

23. srpna 2017 15:09 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Malebné lázně Karlova Studánka, Gastrofestival Jak šmakuje MS a také regionální potravina, to vše v jednom zažili návštěvníci první srpnovou sobotu. Na pódiu mistři kuchaři vařili speciality, po kterých se sbíhaly sliny a kdo chtěl, také ochutnával. Celé lázeňské městečko totiž obsadili lokální výrobci se svou regionální produkcí v tuhém i tekutém stavu.

Eko magazín: Vratimovské laguny zmizí do poloviny příštího roku

14. srpna 2017 12:11 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Palivo z lagun bývalé chemičky Ostramo už bude brzy konečně zlikvidováno. Do řešení se razantně vložil kraj, který také získal dotační peníze na likvidaci. Velká páchnoucí hromada tak z Vratimova zmizí nejpozději v prvních měsících příštího roku.

Výstava v Příboře láká na zajímavosti ze světa bylin

12. srpna 2017 20:30 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Léčíte nachlazení tabletkou, sirupem anebo bylinkami? Víte, že kořen rebarbory má léčivé účinky? Anebo, že šlukování libečku vám zažene bolest v krku a angínu? Takových zajímavostí ze světa bylin a starých osvědčených receptů mají v příborském muzeu nepřeberné množství.

BLESKOVÁ ZPRÁVA: Zraněnému zloději se nepodařilo utéct

20. března 2017 10:18 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

Německy hovořící zloděj se v pondělí ráno pokusil přes okna vniknout do kanceláří na ul. 28. října v Ostravě. Narazil na zaměstnance, který přivolal policii. Krvácející muž se dal na útěk. Zásahová jednotka ho zadržela ve 4. patře budovy.

Stavbu přehrady v Nových Heřminovech už nic nezastaví

16. března 2017 14:00 | Bruntál | Renáta E. Orlíková

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší několik desítek let. Její naléhavost vzrostla po katastrofálních povodních v roce 1997. Vládou schválená tak zvaná malá varianta zatopí asi 12 obytných domů. Vedení obce se snaží výstavbě zabránit a rozporuje důvody významu budoucí přehrady. Stavbu už ale nic nezastaví.

Dlužník se zabarikádoval v bytě

7. února 2017 11:40 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková

BLESKOVÁ ZPRÁVA: V ostravském bytě se zabarikádoval muž, který odmítl vpustit exekutory. Kvůli dluhům měl přijít o byt, ze kterého jej přišli exekutoři vystěhovat. Hrozil odpálením granátu. Vyvést jej musela násilím zásahová jednotka.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více